Δεκαπέντε καταδίκες εμπορίας προσώπων σε τρία χρόνια-Το έργο και οι δράσεις του Γραφείου Καταπολέμησης

Δύσκολες υποθέσεις θυμάτων εμπορίας προσώπων, καλούνται τα διαχειριστούν καθημερινά τα μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, από τις καταγγελίες που λαμβάνουν, είτε αυτές είναι ανώνυμες, είτε επώνυμες. Από τον Ιούλιο 2021 μέχρι σήμερα, υπήρξαν 15 καταδίκες για διάφορες μορφές εμπορίας προσώπων, με σημείο αναφοράς την καταδίκη σε υπόθεση επαιτείας, που εμπίπτει στο πλαίσιο της εκμετάλλευσης, όπου για πρώτη φορά στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα και υπήρξε καταδικαστική απόφαση, για όλα τα μέλη του οργανωμένου κυκλώματος.

Για το έργο του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, μίλησε στον REPORTER, η υπεύθυνή του, Ελένη Μιχαήλ, η οποία εξήγησε πως η γραμμή 1497 αποτελεί μία από τις πολλές επιλογές που παρέχει η Αστυνομία στους πολίτες, για να αναφέρουν πληροφορίες που σχετίζονται με την εμπορία προσώπων.

«Στο ίδιο πλαίσιο λειτουργεί και ειδικό πεδίο στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, για γραπτές, επώνυμες ή ανώνυμες πληροφορίες. Παράλληλα με αυτές τις επιλογές, πολίτες παρέχουν πληροφορίες στη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη 1460, στους αστυνομικούς Σταθμούς, σε ΜΚΟ που ασχολούνται με τα θέματα της εμπορίας προσώπων και που συνεργάζονται με την Αστυνομία και στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας».

Όπως τόνισε, οι πληροφορίες αφορούν συνήθως εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση, με αναφορά σε υποστατικά όπου διαπράτετται η εκμετάλλευση ή άτομα που τυγχάνουν εκμετάλλευσης ή ακόμα και υπόπτους. «Η διαχείριση αυτών των πληροφοριών γίνεται με κάθε εμπιστευτικότητα και τη διαχείριση της γραμμής έχει το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας».

Υπήρξε περίπτωση, όπως ανέφερε η κ. Μιχαήλ, για την οποία λήφθηκε πληροφορία μέσω της συγκεκριμένης γραμμής για διάπραξη αδικημάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και η υπόθεση εξιχνιάστηκε, με τον κατηγορούμενο να οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου, το οποίο του υπέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι προφάσεις εν αμαρτίαις για την εμπορία προσώπων και οι δυσανάλογες ευθύνες στο Υφ. Μετανάστευσης

Υπενθύμισε επίσης πως από τις δυσκολότερες υποθέσεις που διαχειρίστηκε το Γραφείο, ήταν η περίπτωση 18χρονης εγκύου και τελειόφοιτης μαθήτριας, η οποία έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, για την μαθήτρια όλες οι υπηρεσίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια με κοινό στόχο τη στήριξή της, αλλά και για να αξιολογήσουν, ως επίσης και να καλύψουν τις εξατομικευμένες ανάγκες της. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, το 2023 καταδικάστηκαν σε τρία και έξι χρόνια φυλάκισης τρία συνολικά πρόσωπα.

Επιβάλλεται η ευέλικτη διαχείριση

Η κ. Μιχαήλ εξήγησε πως «το θέμα της εμπορίας προσώπων είναι πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο και λόγω ακριβώς της ευμετάβλητης φύσης του αδικήματος, επιβάλλεται η ευέλικτη διαχείριση του. «Τα τελευταία χρόνια, η δομή της συνεργασίας των εμπλεκομένων υπηρεσιών (του κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα) έχει βελτιωθεί κατά πολύ και η ανάγκη για ευέλικτες διαδικασίες επιβάλλεται. Η πολυθεματική προσέγγιση αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, στη σύγχρονη και απαιτητική εποχή, ιδιαίτερα όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα διεθνές, και οργανωμένο (τις περισσότερες φορές) αδίκημα, όπως αυτό της εμπορίας προσώπων».

Η θυματοκεντρική προσέγγιση, επισήμανε, πως «αποτελεί τη βάση για όλους τους φορείς, ιδιαίτερα για την Αστυνομία, αφού η ορθή και ανθρώπινη στήριξη των θυμάτων, η ασφάλεια και προστασία τους, προηγείται της όποιας ποινικής διαδικασίας».

Η μεταφορά από το ΥΠΕΣ στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Αναφερόμενη στην πρόσφατη μεταφορά των θεμάτων εμπορίας προσώπων από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, η κ. Μιχαήλ τόνισε πως δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τις δράσεις και τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας όπως αναφέρθηκε και πρόσφατα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής όχι μόνο από την Αστυνομία, αλλά και από τις πλείστες συναρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σοβαρές καταγγελίες για εμπορία γυναικών από συντρόφους τους-Μετακυλίζει την ευθύνη το Υπ. Δικαιοσύνης

«Οι καταδίκες στις υποθέσεις εμπορίας προσώπων, αντανακλούν τις δράσεις των διαφόρων φορέων του κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα, που ασχολούνται με τον εντοπισμό, την αναγνώριση και στήριξη του θύματος, την ποινική διερεύνηση και το χειρισμό της υπόθεσης στην δικαστική αίθουσα. Όλες οι διαδικασίες λειτουργούν παράλληλα, με στόχο την λειτουργικότητα του θύματος και την ποινική δίωξη των δραστών», τόνισε.

Τα μέλη και η συνεχής εκπαίδευση

Στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας εργάζονται συνολικά 13 αστυνομικοί πρώτης γραμμής οι οποίοι έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης για να μπορέσουν να διαχειρίζονται τόσο τις κλήσεις που δέχεται το ίδιος το γραφείο, όσο και τις υποθέσεις αργότερα. Όπως τόνισε η κ. Μιχαήλ, η συνεχής εκπαίδευση των μελών της Αστυνομίας (Αστυνομικών πρώτης γραμμής) και των άλλων φορέων είναι απαραίτητη.

«Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζουμε τις συνεργασίες μας στον εκπαιδευτικό τομέα και στην ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς/φορείς όπως την EUROPOL, INTERPOL, FRONTEX, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης IOM, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο EUAA και ΟΑΣΕ. Τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο επιχειρησιακής άσκησης με την συμμετοχή ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων, λήφθηκαν συνεντεύξεις από πρόσωπα στο Κέντρο Πρώτης Φιλοξενίας «Πουρνάρα», τα οποία κατά τους ελέγχους εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσίαζαν ελάχιστες ενδείξεις θυματοποίησης σε θέματα εμπορίας προσώπων».

Παραμένει αναβαθμισμένη η Κύπρος

Όσον αφορά στις αξιολογήσεις της Κύπρου σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, η κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε σε έκθεση αξιολόγησης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει αναβαθμισμένη στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην υψηλότερη βαθμίδα TIER (1), καθ’ ότι πληροί τα ελάχιστα πρότυπα εξάλειψης της εμπορίας προσώπων. Όπως επισημαίνεται, έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες και επιτεύγματα, που οδήγησαν σε αυτή την αναβάθμιση.

«Αυτό το αποτέλεσμα, αντανακλά την αποτελεσματικότητα των δράσεων μας, την ορθή συνεργασία/συντονισμό όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, του κυβερνητικού και μη κυβερνητικού τομέα και τέλος την ορθή στήριξη των θυμάτων, τα οποία δίνουν απρόσκοπτα την μαρτυρία τους, ενώπιον του Δικαστηρίου» σημείωσε.

Παρόλα αυτά, η κ. Μιχαήλ επισήμανε πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, γι’ αυτό και γίνονται εισηγήσεις και συστάσεις με απώτερο σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την ευελιξία των διαδικασιών. Ως Αστυνομία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, τις εισηγήσεις/συστάσεις που μας αφορούν και αναλόγως αναπροσαρμόζονται οι δράσεις μας».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «λόγω και της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων, στις 18 Οκτωβρίου, ας προσπαθήσομε όλοι να δημιουργήσουμε μία ορθή κουλτούρα στην κοινωνία μας, που να σέβεται και προστατεύει, την ανθρώπινη ύπαρξη χωρίς διακρίσεις. Γιατί οι άνθρωποι έχουν Αξία, όχι τιμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προβλήματα στο σύστημα της Αστυνομίας προκάλεσαν έμφραγμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Τεράστιες ουρές (pics)
Διέδιδε αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών-Συνελήφθη 57χρονος στη Λευκωσία
Πλήρης ετοιμότητα Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς για τρομοκρατικές ενέργειες-Ανοιχτή γραμμή με τρίτες χώρες
Διαβεβαιώσεις Βαφεάδη για το δρόμο μεταξύ Πάφου και Πόλης-«Θα υπάρξει καθυστέρηση αλλά θα τελειώσει»
Χάκερς έριξαν την κυβερνητική ιστοσελίδα-Ανάκτησαν τον έλεγχο οι υπηρεσίες του κράτους
Δεκαπέντε καταδίκες εμπορίας προσώπων σε τρία χρόνια-Το έργο και οι δράσεις του Γραφείου Καταπολέμησης
Στο επίκεντρο τα CCTV για τη συμπλοκή στη Λάρνακα-Τρία με τέσσερα λεπτά διήρκησε το επεισόδιο
Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ χάθηκε σε απάτες με κρυπτονομίσματα μέσα σε ένα μήνα-Βροχή οι καταγγελίες
Άκουσε τζάμι να σπάει και είδε εμπρηστή να βάζει φωτιά στο όχημα της μια 74χρονη-Την κατάσβεσε με τον σύζυγό της
Ασταμάτητες Κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς στην Κύπρο-Προσπάθησαν να χτυπήσουν CYTA και ΕΚΟ