Νόμιμη η κράτηση υπόπτου για τρομοκρατία έκρινε το Ανώτατο

Νόμιμη έκρινε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, αναφορικά με κράτηση αιτητή διεθνούς προστασίας για λόγους εθνικής ασφάλειας, το Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, αμερόληπτη, αρκούντως αιτιολογημένη και διασφαλιστική των δικαιωμάτων του εφεσείοντα, χαρακτήρισε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να επικυρώσει την κράτηση αιτητή διεθνούς προστασίας (εφεσείων), για λόγους εθνικής ασφάλειας. Απορρίπτοντας όλους τους λόγους έφεσης που προβλήθηκαν για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με απόφασή του ημερομηνίας 16 Οκτωβρίου 2024, έκρινε ότι τα στοιχεία που εντοπίστηκαν και τα οποία καθιστούσαν τον αιτητή διεθνούς προστασίας ως ύποπτο για τρομοκρατική επιχειρησιακή δράση, ήταν επαρκή για την έκδοση διατάγματος κράτησής του από τη Δημοκρατία.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως το 2018, ο εφεσείοντας αφίχθηκε στη Δημοκρατία παράνομα, μέσω των κατεχομένων περιοχών και ακολούθως εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές από άγνωστο σημείο της γραμμής αντιπαράταξης, όπου και αιτήθηκε πολιτικό άσυλο. Κατά τη διάρκεια της προσωπικής του συνέντευξης, ο αιτητής θεωρήθηκε ύποπτος για θέματα τρομοκρατίας και το αίτημά του για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ο εφεσείων προσέφυγε αρχικά στο Διοικητικό Δικαστήριο και ακολούθως καταχώρισε έφεση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας ως «άκυρη, παράνομη και στερημένη οποιουδήποτε έννομου αποτελέσματος …» την κράτησή του. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζοντας διεξοδικά -όπως αναφέρει στην απόφασή του- όλους τους λόγους της έφεσης, προχώρησε στην απόρριψή τους σημειώνοντας πρώτον, ότι οι πληροφορίες που είχαν οι Υπηρεσίες της Δημοκρατίας αιτιολογούσαν την έκδοση διατάγματος κράτησης και δεύτερον, ότι, η όποια αμφιβολία επενεργεί υπέρ του Κράτους, στο πλαίσιο του προεξάρχοντος κυριαρχικού του δικαιώματος να ελέγχει ποιοι διακινούνται και διαμένουν στο έδαφός του.

«Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο υπογράμμισε, επίσης, την ευρεία διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης σε ζητήματα κρατικής ασφάλειας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα όρια της δικαστικής επέμβασης στα θέματα αυτά, περιορίζονται στον αντικειμενικό έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης και όχι στην υποκειμενική υποκατάσταση της διοικητικής κρίσης για την επικινδυνότητα του εκάστοτε αιτητή. Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η κα Πηνελόπη Χαραλάμπους, Δικηγόρος της Δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Δειτε Επισης

Ξεκίνησε τους εμβολιασμούς κατά του COVID και της εποχικής γρίπης το Υπουργείο Υγείας
Μαθητές έδωσαν ραντεβού και χτυπήθηκαν εντός σχολείου-Φωνές από γονείς, ζητούν λήψη μέτρων
Επιτυχώς αντιμετωπίστηκε η επίθεση των χάκερς στο αεροδρόμιο-Δεν επηρεάστηκε η λειτουργία
Ζήτησε την απαιτούμενη ευαισθησία στον χειρισμό των επιθέσεων σε ντελιβεράδες ο Αρναούτης
Το Ανώτατο ανέτρεψε απόφαση του Ανωτάτου για ένταλμα σύλληψης σε οικία και όχημα υπόπτου
Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του Σινουάρ-«Η ομάδα θα είναι νικηφόρα»
Στόχος κυβερνοεπίθεσης η ιστοσελίδα της Hermes Airports-Δεν επηρεάζονται τα αεροδρόμια
Εντοπίστηκε το όχημα του καταζητούμενου για τα έντεκα κιλά ναρκωτικά-Άφαντος παραμένει ο ίδιος
Προδικαστικές ενστάσεις στη δική Αϊκούτ-Εγείρει θέμα μη δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου η υπεράσπιση
Απορρίπτει αναφορές περί εράνου για τη Μονή Αββακούμ η Μητρόπολη Ταμασού-«Η αλήθεια θα επικρατήσει»