Τα δύο σχέδια ΥΠΕΣ για απάμβλυνση του προβλήματος στέγασης-Η βοήθεια σε νέους και η στήριξη ιδιοκτητών

Με δύο σχέδια προσπαθεί το Υπουργείο Εσωτερικών να απαμβλύνει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή αρκετοί πολίτες στην Κύπρου και αφορά την εξεύρεση στέγης. Σχέδια τα οποία έχουν στόχο τη στήριξη των ιδιοκτητών των ακινήτων, καθώς επίσης και τη βοήθεια στους νέους, ώστε να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Το πρόβλημα της στέγασης ταλανίζει τα τελευταία χρόνια αρκετούς πολίτες, καθώς η αρνητική επίδραση της κρίσης και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, έχουν οδηγήσει τον κόσμο στα όριά του, δεδομένου ότι οι λήπτες βοηθήματος από την Κυβέρνηση αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου παρά να μειώνονται. Σημειώνεται πως το πρόβλημα με την στέγαση γίνεται πιο έντονο κάθε φθινόπωρο, όταν οι φοιτητές προσπαθούν να βρουν διαμέρισμα για να διαμένουν κοντά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που σπουδάζουν.

Πάντως, από τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, η πόλη που κρατά τα ηνία στα ψηλότερα ενοίκια είναι η Λεμεσός, ενώ λόγω του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα ενοίκια σε διαμερίσματα και σε όλες τις άλλες επαρχίες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το καθ’ ύλη αρμόδιο για την εξεύρεση λύσης για ένα μεγάλο πρόβλημα που είναι η στέγαση, έχει ήδη εξαγγείλει δύο σχέδια που στοχεύουν να επιλύσουν το θέμα της στέγασης, σε ένα μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, το ένα σχέδιο είναι το Ανακαινίζω-Ενοικιάζω, που από τη μία στηρίζει τον πολίτη για να βρει στέγη και από την άλλη τους ιδιοκτήτες, για να προσφέρουν τα διαμερίσματά τους.

Συγκεκριμένα, βάσει των προνοιών του σχεδίου, το Υπουργείο Εσωτερικών προσφέρει στήριξη στους ιδιοκτήτες κενών και αδρανών διαμερισμάτων, ώστε να τα ανακαινίσουν και στη συνέχεια να τα ενοικιάζουν σε προσιτή τιμή, για να μπορούν να αξιοποιούνται από όσους έχουν ανάγκη. Μέχρι το τέλος του μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναμένεται να καταθέσει ενώπιον Υπουργικού Συμβουλίου τους οδηγούς για το συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να δίνεται χορηγία σε 200 δικαιούχους και 200 τη νέα χρονιά, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται πως για να επιλεγούν οι δικαιούχοι θα τεθούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να τηρούν. Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό, ώστε να μπορούν να λάβουν οι δικαιούχοι μία προκαταβολή και στη συνέχεια να μπορούν να λάβουν δάνειο από την τράπεζα, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Την ίδια ώρα, μέσα από το σχέδιο προκύπτουν και υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι πρέπει να παρέχουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους, σε προσιτό ενοίκιο, για μία περίοδο τεσσάρων ετών.

Το δεύτερο σχέδιο που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα, είναι το κτίζω και ενοικιάζω (Build to rent). Ουσιαστικά, μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο, δίνεται επιπλέον χορηγία για το συντελεστή δόμησης, ώστε οι εργολάβοι να χτίζουν επιπρόσθετα διαμερίσματα, με στόχο να ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές.

Συγκεκριμένα, βάσει των προνοιών του σχεδίου, αν ένας ιδιοκτήτης έχει σκοπό να χτίσει 100 διαμερίσματα, με τη χορηγία που θα λαμβάνει από την Κυβέρνηση, θα μπορεί να χτίσει άλλα 45 διαμερίσματα, τα οποία θα ενοικιάζονται σε χαμηλές και προσιτές τιμές για το μέσο πολίτη. Πέραν τούτου, ένα μέρος των άλλων διαμερισμάτων θα είναι υπόχρεος να τα πουλήσει σε προσιτή τιμή και τα υπόλοιπα θα έχει την ευκαιρία να τα πουλήσει σε τιμή αγοράς.

Με αυτό τα δύο σχέδια, όπως διαμηνύει το Υπουργείο Εσωτερικών, θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα των διαμερισμάτων και των οικιών, καθώς επίσης και το οικιστικό απόθεμα, ενώ στήριξη λαμβάνουν τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι πολίτες που ψάχνουν στέγη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δέχεται κυβερνοπόλεμο η Κύπρος-Στο στόχαστρο των χάκερ και η ΑΗΚ
Έφυγε από τη ζωή ο μουσικοσυνθέτης Στέλιος Πισής
Ένα χρόνο μετά, ξανά στην Επ. Υγείας το θέμα υποστελέχωσης της Νεφρολογικής Κλινική στο Νοσοκομείο Λάρνακας
Νέα σελίδα για την Διερώνα-Οι προοπτικές, ο καινούργιος δρόμος και οι νέες προκλήσεις
Τα δύο σχέδια ΥΠΕΣ για απάμβλυνση του προβλήματος στέγασης-Η βοήθεια σε νέους και η στήριξη ιδιοκτητών
Εξωστρεφή αγροτική παραγωγή επιθυμεί το Υπουργείο Γεωργίας
Το ιστορικό της εγκατάστασης φώτων τροχαίας στον κυκλικό κόμβο του νοσοκομείου εξήγησε ο Δήμος
Παρατείνεται η δωρεάν διακίνηση των παιδιών από και προς τα αεροδρόμια
Συνεργασία για βελτίωση αδειοδότησης και ελέγχου οικοδομών προτάσσει ο Υπουργός Εσωτερικών
Παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου για τον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών