Ανέλεγκτη η διαφήμιση της βιομηχανίας του σεξ-«Εάν ένα θύμα βιαστεί μπορεί να το αποδείξει;»

Στο προσκήνιο επανήλθε το θέμα της πορνείας στην Κύπρο, μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου με την δημιουργό περιεχομένου ενηλίκων, Γεωργία Γιόκκα, κατά την οποία έγινε συζήτηση σε βάθος για την βιομηχανία του σεξ στο διαδίκτυο, που οδήγησε την Επίτροπο Ισότητας Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, στην απόφαση να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση για πολιτικές που αφορούν τη διαφήμιση στην εν λόγω βιομηχανία.

Όπως διαπίστωσε η Επίτροπος, υπάρχει η ανάγκη να ρυθμιστεί το ζήτημα τη διαφήμισης μέσω διαδικτύου, αφού τη δεδομένη στιγμή η ποινικοποίηση αφορά την εμπορία προσώπων, ως επίσης την άγρα πελατών και τη μαστροπεία. Σε ό,τι αφορά την πορνεία δεν είναι ποινικά κολάσιμη, αφού πολλές φορές οι γυναίκες που εμπλέκονται είναι θύματα trafficking και όχι θύτες, ενώ την ίδια ώρα στην Κύπρο δεν είναι κατοχυρωμένη ως επάγγελμα.

Το γραφείο της Επιτρόπου θα θέσει σε διαβούλευση το ενδεχόμενο να ρυθμιστεί νομοθετικά η διαφήμιση της διαδικτυακής πορνείας, αφού τίθενται διάφορα ερωτήματα για το κατά πόσον γυναίκες που συμμετέχουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες εξαναγκάζονται να το πράξουν και πιθανόν να μετατρέπονται σε θύματα εμπορίας προσώπων από τρίτους. Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Χριστοδούλου διερωτήθηκε «εάν ένα θύμα βιαστεί ή εάν παρενοχληθεί κατά πόσον μπορεί να το αποδείξει», αλλά και «πώς αποδεικνύεται ότι πίσω από ένα προφίλ που εμφανίζεται μια κοπέλα, δεν υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο, που λειτουργεί ως προαγωγός και την υποχρεώνει να αναρτά υλικό, ώστε να επωφελείται χρήματα».

Όπως ειπώθηκε πάντως στο επίμαχο podcast, ο «manager», που διαχειρίζεται ένα λογαριασμό λαμβάνει το 70% του κέρδους και η κοπέλα που εμφανίζεται σε βίντεο το 30%, με την συνεντευξιαζόμενη να αναφέρει ότι η δική της συμφωνία ήταν για 50-50. Ως εκ τούτου, δημιουργείται το ερώτημα εάν ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εκάστοτε κοπέλα μπορεί να θεωρηθεί ή όχι προαγωγός, κάτι που αναμένεται να τεθεί στην δημόσια συζήτηση που θα ξεκινήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στον δημόσιο διάλογο το φαινόμενο πορνείας-Συζήτηση για βιομηχανία σεξ θα επιδιώξει το Γρ. Επιτρόπου Ισότητας Φύλων

Κληθείσα να τοποθετηθεί κατά πόσον προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα από τη συνέντευξη του ευρωβουλευτή με την κ. Γιόκκα και όσα τέθηκαν στον διάλογό τους, δεδομένου πως σε κάποια στιγμή η συνεντευξιαζόμενη τόνισε ότι οποιαδήποτε κοπέλα χρειάζεται βοήθεια για το πώς να δημιουργήσει το δικό της περιεχόμενο είναι έτοιμη να την βοηθήσει, η Επίτροπος διερωτήθηκε για το «ποια είναι η διαχωριστική γραμμή του ωθώ από το βοηθώ». Τόνισε μάλιστα ότι η άνθιση των ιστοσελίδων τέτοιου είδους περιεχομένου τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει αυτή τη γραμμή σε αόρατη. Είπε επίσης ότι για να διερευνηθούν οποιαδήποτε αδικήματα «πρέπει να γίνει καταγγελία στην Αστυνομία ή αυτεπάγγελτη έρευνα από τις Αρχές».

Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στην συνέντευξη αφορούσε τα ποσά που διακυβεύονται για όσους λαμβάνουν εισόδημα από την δημιουργία υλικού, με την συνεντευξιαζόμενη να αναφέρεται σε χιλιάδες ευρώ ανά μήνα. Κάπου εδώ τίθεται ένα άλλο ρητορικό ερώτημα από την Επίτροπο, αν «οι άνθρωποι είναι προϊόντα και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε;».

Προξενείται επίσης το ερώτημα κατά πόσον τα παιδιά και οι νέοι που παρακολουθούν το συγκεκριμένο podcast είναι ηθικά σωστό να δελεάζονται από τα συγκεκριμένα ποσά και να μπαίνουν στο τρυπάκι να σκεφτούν να ασχοληθούν με τη βιομηχανία του σεξ, παρά να βρουν μια κανονική δουλειά, η οποία θα τους αποφέρει όπως είναι λογικό, μικρότερο εισόδημα.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σειρά ψηφισμάτων συνδέει τα φαινόμενα της πορνείας και της εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγήθηκε και στην ανακοίνωση της Επιτρόπου, η εμπορία προσώπων παίρνει πολλές μορφές, με την πιο διαδεδομένη να είναι αυτή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, όπου θύματα είναι στην πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά και πελάτες κυρίως άνδρες.

Σε ό,τι αφορά στη δημόσια συζήτηση που θα ξεκινήσει, είπε πως «μελετώντας τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φαίνεται να υπάρχει μία κίνηση προς το σκανδιναβικό μοντέλο, δηλαδή η ποινικοποίηση της αγοράς και της ζήτησης. Την ίδια ώρα σε σχέση με την πορνεία αποποινικοποιούν τις γυναίκες στην πορνεία και προσφέρουν προγράμματα εξόδου, γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα σκοτεινό περιβάλλον, όπου κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά είναι θύματα βίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αιματηρό επεισόδιο με δυο τραυματίες στο παλαιό λιμάνι στη Λεμεσό
Κύπριος αστυνομικός πυροβόλησε καταλάθος 60χρονο στο μάτι-Είχαν πάει για κυνήγι στην Ελλάδα
Συνελήφθη 35χρονος που καταζητείτο για κλοπή στην επαρχία Αμμοχώστου
Καταζητείται ο 21χρονος Ιωάννης για ληστεία στη Λεμεσό (pic)
Εντόπισαν είκοσι κιλά κάνναβης στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Συνελήφθη 46χρονος
Μπαράζ ελέγχων στα κατεχόμενα μετά από συνεχόμενα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία
Στο κελί 30χρονος για την κτηνωδία σε σκύλο στην Πάφο-Σε άσχημη κατάσταση το ζώο
Περιμένει απάντηση από κατεχόμενα για τους καταζητούμενους η Αστυνομία-«Απασχόλησε ξανά τις Αρχές ο Ουλουτσάι»
Περίπου είκοσι επιθέσεις κατά ντελιβεράδων σε τέσσερις μήνες-Δεν αποδίδουν τα μέτρα της Αστυνομίας
Νέα επίθεση σε βάρος ντελιβερά-Τον καταδίωξαν, έπεσε από μοτοποδήλατο και του έκλεψαν τα χρήματα