Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ

Την ώρα που συνεχίζονται οι διαδικασίες ενώπιον του Κακουργιδικείου για τις υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, οι Αρχές ξεψαχνίζουν όλες τις πληροφορίες αλλά και στοιχεία που έχουν ενώπιον τους. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο των ερευνών, δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλες συλλήψεις, καθώς οι περιπτώσεις εκμετάλλευσης περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές είναι πολλές και σε αυτές συμμετέχουν αρκετά πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν έμμεση ή άμεση εμπλοκή με τις «επενδύσεις».

Η σύλληψη του Τουρκοεβραίου Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ, άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας, φέρνοντας εκ νέου στην επιφάνεια το πάρτι που στήθηκε για χρόνια στις πλάτες των Ελληνοκύπριων νόμιμων ιδιοκτητών των περιουσιών, με τις ευλογίες τόσο του κατοχικού καθεστώτος όσο και της Τουρκίας.

Ο Αϊκούτ παρουσιάζεται εκ νέου σήμερα ενώπιον Κακουργιοδικείου, έχοντας σε βάρος του 242 κατηγορίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν αδικήματα δόλιας συναλλαγής σε ακίνητη περιουσία, παράνομης κατοχής και χρήσης γης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι διώξεις σφετεριστών, η αλυσίδα επιπτώσεων και οι πολιτικές πιέσεις στα κατεχόμενα

Όπως προκύπτει από όλα όσα ήρθαν στο φως από τις προηγούμενες δικαστικές διαδικασίες, ο όμιλος Afik, εκμεταλλεύτηκε περιουσίες Ελληνοκυπρίων σε αρκετές περιοχές, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις ή τις επενδύσεις που έγιναν από τον όμιλο στις κατεχόμενες περιοχές, ξεπερνούν τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, υπολογίζεται πως, ο όμιλος Afik έχει χτίσει περισσότερα από 8,000 σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται πως, προ ημερών, το Εφετείο απέρριψε την έφεση από την πλευρά του Τουρκοεβραίου επιχειρηματία κατά της ενδιάμεσης απόφασης του Κακουργοδικείου, ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου, 2024, με την οποία διατάχθηκε η κράτησή του εκκρεμούσης της δίκης, θέτοντας ως βασικές αιτίες τον κίνδυνο φυγοδικίας, αλλά και την σοβαρότητα των αδικημάτων.

Πέραν όμως από τον όμιλο Afik και άλλες εταιρείες δραστηριοποιούνται με την πώληση ακινήτων που ανεγέρθηκαν σε γη Ελληνοκυπρίων, όπως η εταιρεία που ίδρυσε και διευθύνει η 49χρονη Γερμανίδα Ewa Isabella Künzel, η οποία, μέσω της σελίδας της, διαφήμιζε «επενδύσεις» του ομίλου, Kayim Group.

Παράλληλα, από τις έρευνες της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν στην κατοχή της Γερμανίδας κατηγορούμενης έγγραφα, τα οποία αφορούσαν αναπτύξεις στα κατεχόμενα και στοιχεία αγοραστών για αυτές τις περιουσίες, αλλά και αποδείξεις από την δραστηριότητα της ως μεσάζουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το φυσούν και δεν κρυώνει στα κατεχόμενα-Θέλει να βρει... Ε/κ σφετεριστές να συλλάβει ο Αρικλί

Όπως φαίνεται, αρκετοί είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να φουσκώνουν σε βάρος των Ελληνοκύπριων, ωστόσο, τα μέτρα των Αρχών που αποσκοπούν να μπει ένα φρένο στην εκμετάλλευση των περιουσιών αποδίδουν και πρόσωπα οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Πλέον τον τελευταίο λόγο έχει το Δικαστήριο, κατά πόσο θα καταδικάσει ή όχι τα πρόσωπα που οδηγήθηκαν ενώπιον του.

Πάντως, οι συλλήψεις και οι παραπομπές στο Δικαστήριο προσώπων για σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών προκάλεσαν αναταράξεις στα κατεχόμενα. Υποψήφιοι επενδυτές τα βρόντηξαν και έφυγαν, ενώ αρκετοί πωλούν όσα-όσα τις περιουσίες που αγόρασαν, φοβούμενοι τις επιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απολύει εκατοντάδες υπαλλήλους ο όμιλος Afik μετά τη σύλληψη του σφετεριστή Αϊκούτ

Δειτε Επισης

Στόχος βάνδαλων το γραφείο του Καραπατάκη στη Λάρνακα-Του έγραψαν υβριστικά συνθήματα
Παρανάλωμα του πυρός εν κινήσει όχημα-Δεν τραυματίστηκε ο οδηγός
Απαντά στις επικρίσεις για τα μέτρα στήριξης ο Κεραυνός-Στο τραπέζι και η κατάργηση ΦΠΑ στους ρύπους
Νόμιμη η κράτηση υπόπτου για τρομοκρατία έκρινε το Ανώτατο
Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα για κλοπή εργαλείων στην Πάφο
Όλα δείχνουν σύνδεση Metamax με εμπρησμό στο όχημα του 78χρονου-Ελεύθερος ο ένας από τους δύο συλληφθέντες
Αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της τριμερούς ο ΠτΔ-«Ήμουν έτοιμος να ανακοινώσω θετικά μέτρα»
Χειροπέδες σε 32χρονο για κλοπή οχήματος-Τον έδειξαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα
Επιθέσεις εναντίον διανομέων φαγητού και στη Λευκωσία-«Τους πετάνε πέτρες, πιάσαμε πάτο»
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν