Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν

Ένα και πλέον χρόνο μετά την εξαγγελία του σχεδίου «κτίΖΩ», οι αρμόδιοι είναι έτοιμοι να αρχίσουν την ανέγερση νέων πολυκατοικιών για τους δικαιούχους που δήλωσαν συμμετοχή, την ώρα που οι κατεδαφίσεις άλλων ακατάλληλων κτιρίων συνεχίζονται. Στο μεταξύ, το αγκάθι με τις πέντε περιπτώσεις δικαιούχων που δεν έχουν εκκενώσει τα διαμερίσματά τους παραμένει, με το Υπουργείο Εσωτερικών να ψάχνει μοχλούς πίεσης, δεδομένου ότι είναι αλυσιδωτά τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Τον Μάιο του 2023, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε ανακοινώσει το «κτίΖΩ», σε μία προσπάθεια να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που διαμένουν σε επικίνδυνες πολυκατοικίες, μετά τις μελέτες που έγιναν σε προηγούμενα χρόνια και διαπιστώθηκε πως υπήρχε μεγάλη ανάγκη για παροχή στήριξης στους πρόσφυγες που διαμένουν σε εκείνες τις πολυκατοικίες. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή οι δικαιούχοι παρουσιάζονταν διστακτικοί, ένα και πλέον χρόνο μετά διαπιστώθηκε πως το σχέδιο έχει αγκαλιαστεί, δεδομένου ότι οι πλείστοι δήλωσαν συμμετοχή, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που αποφάσισαν να παραδώσουν το κλειδί τους και να μην λάβουν καινούργιο διαμέρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B

Το γεγονός ότι υπήρχε ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας των κατοίκων των ακατάλληλων πολυκατοικιών διαφάνηκε και από την απόφαση του δήμου Λατσιών, να επικυρώσει την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και να κηρύξει τις πολυκατοικίες που βρίσκονται στα δημοτικά του όρια άμεσα κατεδαφιστέες. Μάλιστα, ο δήμος Λατσιών ήταν και εκείνος που προχώρησε στην κατεδάφιση των ακατάλληλων πολυκατοικιών, τον περασμένο Δεκέμβριο και βάσει του σχεδιασμού, είναι και ο πρώτος που θα ξεκινήσει ανοικοδόμηση.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, εντός των ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να χτιστούν οι πρώτες πολυκατοικίες στον Άγιο Ελευθέριο, με το Υπουργείο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία των εξελίξεων. Πέραν τούτου, εντός Νοεμβρίου, βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ανοικοδόμηση νέας πολυκατοικίας και στο συνοικισμό Κόκκινες, που ουσιαστικά θα είναι η ενοποίηση των δύο ακατάλληλων πολυκατοικιών σε μία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνει στην επόμενη φάση το «κτίΖΩ»-Αρχίζει νωρίτερα η υλοποίηση, ικανοποίηση ΥΠΕΣ

Πάντως, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το χτίσιμο μίας πολυκατοικίας, που θα στεγάζει ενοίκους δύο ακατάλληλων και στο Πλατύ Αγλαντζιάς, ωστόσο παραμένει άγνωστο το χρονοδιάγραμμα τη δεδομένη στιγμή. Υπενθυμίζεται πως η νέα πολυκατοικία θα οικοδομηθεί στο τεμάχιο που μέχρι πρότινος βρισκόταν η μία εξ αυτών, μετά από απαίτηση των κατοίκων, που δεν ήθελαν να αλλάξουν περιοχή.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για κατεδάφιση κι άλλων ακατάλληλων πολυκατοικιών. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών πληροφορείται πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν και οι κατεδαφίσεις των πολυκατοικιών στην περιοχή της Χρυσοσπηλιώτισσας, καθώς και στα Πολεμίδια.

Παραμένουν τα αγκάθια με τις πέντε περιπτώσεις

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τις πέντε περιπτώσεις, που μέχρι και σήμερα, δεν προχώρησαν στην εκκένωση των διαμερισμάτων τους, δεδομένου ότι οι πολυκατοικίες που διαμένουν έχουν προ πολλού προκηρυχθεί επικίνδυνες και άμεσα κατεδαφιστέες. Κάτι που δημιουργεί θέμα ασφαλείας, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους άλλους που διαμένουν στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικολάβο προσέλαβε το ΥΠΕΣ για να χειριστεί διαδικασίες που προέκυψαν στο σχέδιο «κτίΖΩ»

Σημειώνεται πως ευθύνη για εκκένωση των ακατάλληλων πολυκατοικιών φέρει αποκλειστικά ο εκάστοτε δήμος και στην προκειμένη περίπτωση ο δήμος Στροβόλου, αφού οι πέντε πολυκατοικίες που ακόμη δεν έχουν εκκενωθεί βρίσκονται στο Στρόβολο Γ’. Προς αυτό το σκοπό, το Τμήμα Πολεοδομίας προχώρησε σε συναντήσεις με το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μία προσπάθεια να κινήσει τις διαδικασίες για να εκκενωθούν οι πολυκατοικίες. Υπενθυμίζεται πως ο νέος δήμαρχος, μετά τις εκλογές, ζήτησε χρόνο για διαβούλευση, ωστόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα.

Από τη μία, με την καθυστέρηση της εκκένωσης των πέντε πολυκατοικιών, το Υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, δεν μπορούν να προχωρήσουν άμεσα με την υλοποίηση του σχεδίου «κτίΖΩ», κάτι που συνεπάγεται πως δεν θα τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Από την άλλη, η καθυστέρηση στην εκκένωση, ισοδυναμεί με καθυστέρηση στην κατεδάφιση και την ανοικοδόμηση νέων πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι δικαιούχοι που ακολούθησαν τις διαδικασίες με τον τρόπο που έπρεπε, να μένουν εκτεθειμένοι. Πέραν τούτου, αυξάνονται και τα έξοδα του κράτους, που καλείται να πληρώσει το επίδομα ενοικίου προς τους δικαιούχους για περισσότερο διάστημα.

Από πλευράς του, το Υπουργείο Εσωτερικών ψάχνει τρόπους για να ασκήσει πιέσεις, δεδομένου ότι βάσει νόμου δεν μπορεί να επέμβει με οποιοδήποτε τρόπο. Προς αυτή την κατεύθυνση, στρέφεται στο ενδεχόμενο, όπως αρχίσει την κατεδάφιση των ακατάλληλων πολυκατοικιών που έχουν εκκενωθεί πλήρως και βρίσκονται δίπλα από άλλες που ακόμη έχουν μέσα ένοικους. Με αυτό τον τρόπο, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι το «κτίΖΩ» θα συνεχίσει και θα υλοποιηθεί, ώστε να ικανοποιήσει όλους τους δικαιούχους που δήλωσαν συμμετοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε διαμερίσματα άναψαν κόκκινο στο «κτίΖΩ»-Ένοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τις πολυκατοικίες

Δειτε Επισης

Αναχώρησε η πρώτη αποστολή βοήθειας με φάρμακα και αναλώσιμα για το Λίβανο
Πυρά Μιχαηλίδου για τις αντιδράσεις για εναλλακτικό σχολείο-«Δεν είμαστε όλοι ειδικοί για όλα»
Συννεφιασμένος ο καιρός-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ικανοποίηση ΥΠΑΝ για απαγόρευση χρήσης κινητών-Προχωρεί στον εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος
Έκκληση Ομάδα Πρωτοβουλίας για μη αδειοδότηση νέας βιομηχανικής μονάδας σε Δάλι-Λατσιά
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός Πανεπιστημίου Κύπρου
Αυξημένες δυνατότητες για πολιτική επιστράτευση δίνει νομοσχέδιο στην ΚΥΠΣΕΑ