Προανήγγειλε ανακοινώσεις από την ΕΕ για πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό ο Πρόεδρος

Ανακοινώσεις από την ΕΕ, οι οποίες σχετίζονται με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει να αναλάβει στο Κυπριακό, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις Βρυξέλλες.

Μιλώντας πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον Καγκελάριο της Γερμανίας και φυσικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό σε σχέση με τη συνάντηση που έγινε στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, μία συνάντηση η οποία κρατά ζωντανή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών. Χαίρομαι για τη δέσμευση του ΓΓ, για την επιμονή του και είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, μαζί και με την ΕΕ που έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει».

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, ο Πρόεδρος εξήγησε πως ο ΓΓ θα προχωρήσει να καλέσει μια άτυπη, διευρυμένη συνάντηση, ώστε να εξεταστούν συγκεκριμένα οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. «Την ίδια στιγμή, θα έχω μια συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη στη Λευκωσία, για να διερευνήσουμε την προοπτική, το ενδεχόμενο να έχουμε κάποια συγκεκριμένα, περισσότερα σημεία διέλευσης. Υπάρχουν πολλές προτάσεις από δικής μας πλευράς για ΜΟΕ. Προτάσεις που έθεσα και στον ΓΓ. Δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που αναμέναμε», πρόσθεσε.

«Όπως πολύ εύστοχα λέχθηκε και χθες από τον εκπρόσωπο της ΕΕ, το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, η ΕΕ έχει ρόλο να διαδραματίσει. Είχα μια σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο του ΕΛΚ, της συνόδου, με την Πρόεδρο της Επιτροπής και θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς ΕΕ, που θα δείχνουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει, γιατί υπάρχει, σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε.

Ερωτηθείς ως προς τον χρόνο των ανακοινώσεων, ανέφερε πως θα γίνουν «εντός του 2024». Όπως είπε, «να περάσουν οι παρουσιάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολούθως ευελπιστώ ότι θα γίνουν και οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς ΕΕ, που θα δείχνουν αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει».

Δειτε Επισης

Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν
Τελικές αγορεύσεις διαδίκων στο Εκλογοδικείο για την ένσταση Κώστα Κωνσταντίνου
Μετατίθεται για τη Δευτέρα η «εκλογή» νέου «προέδρου βουλής» στα κατεχόμενα
«Μπλόκο» και από τον ΟΑΣΕ στο νομοσχέδιο για τα fake news
Παράδειγμα η Κύπρος για το μεταναστευτικό-«Εμφανής ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ»
Στη Μάλτα για επίσημη επίσκεψη μεταβαίνει ο Υπουργός Υγείας
Το μεταναστευτικό επί τάπητος ευρωπαϊκής συνάντησης με στόχο την κοινή θέση για Συρία
Προανήγγειλε ανακοινώσεις από την ΕΕ για πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό ο Πρόεδρος
Καταδικάζει σφετερισμό ε/κ περιουσιών και κατοχικά σχέδια για Βαρώσι το ΕΒΕ Αμμοχώστου
Σοβαρές προειδοποιήσεις Σαμαρά-«Η διάλυση του κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου»