Έξι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Ναμπατίγια, ο ΟΗΕ ζητά προστασία αμάχων

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά πλήγματα σε κτήρια του δήμου της Ναμπατίγια, στον νότιο Λίβανο, με την ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τη χώρα να ζητά να «προστατευθούν οι άμαχοι και οι υποδομές».

Το πρωί, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, που βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν ένα μήνα στον Λίβανο, εξαπέλυσε «11 πλήγματα κατά της Ναμπατίγια και των περιχώρων της», που θεωρούνται προπύργιο της Χεζμπολάχ και του συμμάχου της, του κινήματος Αμάλ, όπως δήλωσε η επικεφαλής της περιφέρειας, Χοουάιντα Τουρκ. 

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του Υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, και 43 άλλοι τραυματίστηκαν,  με την Τουρκ να κάνει λόγο για «δακτύλιο φωτιάς» στην πόλη του νότιου Λιβάνου, το εμπορικό κέντρο της οποίας χτυπήθηκε το Σάββατο από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. 

Τουλάχιστον δύο κτήρια του δήμου χτυπήθηκαν, καθώς και ένα γειτονικό ιατρικό κέντρο, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τουρκ και ένας αξιωματούχος των διασωστών της Χεζμπολάχ. 

Ο Δήμαρχος Αχμάντ Χαλίλ, που βρισκόταν στον δήμο μαζί με άλλους αξιωματούχους για συνεδρίαση της τοπικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, περιλαμβάνεται στους νεκρούς, δήλωσε η Τουρκ, κάνοντας λόγο για «μακελειό».

Επίσης, σκοτώθηκαν «δύο γιατροί» από γειτονικό κέντρο υγείας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των διασωστών της Χεζμπολάχ. 

Η λιβανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας από την πλευρά της ανακοίνωσε τον θάνατο ενός εκ των μελών της που βρισκόταν στο διοικητικό συγκρότημα. 

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ πρόσθεσε ότι στοχοθετήθηκαν επίσης ένα κτήριο που φιλοξενούσε μια βιβλιοθήκη και ένα εμπορικό κέντρο. 

Μετά τα πλήγματα αυτά, η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, ζήτησε να συνεχίσουν να προστατεύονται οι άμαχοι και οι μη στρατιωτικές υποδομές. 

«Η επίθεση αυτή ακολουθεί άλλα περιστατικά κατά τα οποία άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές στοχοθετήθηκαν σε όλο τον Λίβανο…οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι απολύτως απαράδεκτες», δήλωσε η ίδια σε ανακοίνωση. 

Προηγουμένως, ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε ένα «εσκεμμένο» ισραηλινό πλήγμα στο «δημοτικό συμβούλιο» της Ναμπατίγια που είχε συνεδρίαση για να «εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση και την κατάσταση των υπηρεσιών στην πόλη».  

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι «έπληξε δεκάδες τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στην περιφέρεια της Ναμπατίγια», που περιλαμβάνουν «τοποθεσίες τρομοκρατικών υποδομών, κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες αποθήκευσης όπλων, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί από τη Χεζμπολάχ δίπλα σε μη στρατιωτικές υποδομές». 

Εικόνες που μετέδωσε το AFPTV δείχνουν στήλες καπνού να υψώνονται πάνω από την πόλη. 

Από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ εισήλθαν σε ανοικτό πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.356 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Οι υποδομές της Βηρυτού βρίσκονται στα όριά τους μετά την άφιξη δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων

Οι δρόμοι ήταν ήδη γεμάτοι λακκούβες, η ηλεκτρική ενέργεια δεν επαρκούσε και οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν υπό κατάρρευση. Όμως με τη άφιξη δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων από τα ισραηλινά πλήγματα η Βηρυτός και οι υποδομές της έφτασαν στα όριά τους. 

«Προηγουμένως υπήρχαν προβλήματα στην κυκλοφορία», όμως σήμερα «η Βηρυτός έχει γίνει ένας μεγάλος χώρος στάθμευσης», δήλωσε ο Τζαμάλ Αντάντα που κυκλοφορεί εδώ και 25 χρόνια στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου με το ταξί του. 

Στον κεντρικό δρόμο της εμπορικής συνοικίας Χάμρα χάνει την υπομονή του: «θα έπρεπε να υπάρχουν δύο λωρίδες και υπάρχει μόνο μία», οπότε μια διαδρομή δέκα λεπτών «μπορεί τώρα να διαρκέσει μία ώρα».

Οι δρόμοι της Βηρυτού, όπου ζουν περίπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι, συχνά βυθίζονται στο σκοτάδι τη νύκτα λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια και πάντα αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω της αυξημένης κίνησης. 

Από τότε όμως που οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μετατράπηκαν σε ανοικτό πόλεμο πριν περίπου έναν μήνα, τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες έχουν αυξηθεί  και πλέον σε όλους τους δρόμους της Βηρυτού υπάρχουν οχήματα σταθμευμένα στα πεζοδρόμια, άλλα είναι διπλοπαρκαρισμένα ή είναι παρατημένα στη μέση του δρόμου. 

Ο Φάντι Μπαγντάντι, της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων του κυβερνείου της Βηρυτού, ανέφερε ότι κάποιες φορές τα ασθενοφόρα και οι διασώστες βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στους δρόμους ή δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω των σταθμευμένων αυτοκινήτων στους δρόμους. 

Στον δήμο της Βηρυτού, που έχει χρεοκοπήσει εδώ και πέντε χρόνια, «οι υποδομές είναι σε άθλια κατάσταση», τόνισε ο Μπαγντάντι.

Η υπηρεσία του έχει καταγράψει 55.000 εκτοπισμένους που ζουν σε 169 κέντρα, τα οποία πλέον είναι γεμάτα, και περίπου άλλους 200.000 που μένουν μαζί με  συγγενείς τους ή ενοικιάζουν σπίτι.

Όλοι αυτοί «έχουν ανάγκη νερό, παράγουν σκουπίδια και χρησιμοποιούν το αποχετευτικό σύστημα», πρόσθεσε. 

Στα πεζοδρόμια οι κάδοι των απορριμμάτων είναι γεμάτοι και «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ποσότητα των απορριμμάτων που αυξάνεται», σημείωσε ο Ουαλίντ Μπου Σάαντ, επικεφαλής της εταιρείας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της Βηρυτού, της RAMCO.

«Τα φορτηγά μας δεν μπορούν πια να εισέλθουν» σε κάποιους δρόμους που είναι κλειστοί «λόγω των οχημάτων που είναι σταθμευμένα άναρχα», εξήγησε. Κατά συνέπεια οι υπάλληλοι της εταιρείας του αναγκάζονται να συλλέξουν τα απορρίμματα με τα πόδια «κάτι που παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο».

Το νερό – είτε μέσω υδροφόρων είτε το εμφιαλωμένο - έχει επίσης αναχθεί σε ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση, καθώς στη Βηρυτό δεν έχουν όλα τα σπίτια τρεχούμενο νερό. 

Κάποιοι εκτοπισμένοι εξάλλου διαμένουν σε εγκαταλειμμένα κτήρια, στα οποία έχει διακοπεί η υδροδότηση, ενώ δεν είναι συνδεδεμένα και με το σύστημα αποχέτευσης, υπογράμμισε ο Ναντίμ Φαραζάλα, υπεύθυνος αειφόρου ανάπτυξης στο αμερικανολιβανέζικο πανεπιστήμιο. 

Η Unicef, για παράδειγμα, παρέχει νερό σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων του Λιβάνου, συγκεκριμένα «172.500 λίτρα εμφιαλωμένου νερού και 2,2 εκατ. λίτρα μέσω υδροφόρων». 

Ο Φουάντ ελ Σεμελάουι, που διανέμει μη πόσιμο νερό στη Βηρυτό, δήλωσε ότι οι παραδόσεις του αρχικά «εικοσαπλασιάστηκαν και πλέον έχουν αυξηθεί κατά 30 φορές». Κυρίως παραδίδει νερό σε σχολεία όπου διαμένουν εκτοπισμένοι ή σε άλλα ανοικτά κέντρα όπου έχουν καταφύγει οι Λιβανέζοι για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. 

Εξάλλου ο Φαραζάλα επεσήμανε ότι από τη μία πλευρά «η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη», όμως από την άλλη «το επίπεδο του διαθέσιμου νερού είναι πολύ χαμηλό», διότι η βροχή είναι σπάνια την περίοδο του καλοκαιριού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι στον κλάδο σκυροδέματος-Συνεχίζεται η απεργία
Προειδοποιεί ο Μπορέλ-«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης»
«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου για απαγωγή στη Λακατάμεια-Συγκρούστηκε με περιπολικό
Κόπηκαν δέντρα, έπεσαν αλουμίνια και πέτρες από υψώματα-Ζημιές από τους σφοδρούς ανέμους στη Λευκωσία
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Μάχη για τη ζωή δίνει άνδρας μετά από επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο
Αποφασίζουν τα επόμενα βήματα οι συντεχνίες του κλάδου σκυροδέματος-Το χρονικό της κρίσης
Διπλό χτύπημα βανδάλων σε Δημοτικό-Έκλεψαν 200 ευρώ που μάζεψαν οι μαθητές για φωτογραφίες
ΒΙΝΤΕΟ: Πέφτουν τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος