Διιστάμενες απόψεις στα κατεχόμενα για την τριμερή-Πώς αποκωδικοποιούν το δείπνο στη Νέα Υόρκη

Διαφορετικές απόψεις για το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης εκφράζουν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί. 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ,  τ/κ εφημερίδες γράφουν ότι ο Τουρκοκύπριος πρώην ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σχολιάζοντας το άτυπο δείπνο των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ Τατάρ στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «το δείπνο που κόστισε περισσότερο στους Τουρκοκύπριους», επειδή ο Τατάρ μετέφερε ότι στο τραπέζι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για τη λύση του Κυπριακού και ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση». Ο κ. Ταλάτ υποστήριξε, εξάλλου, σε άλλες δηλώσεις του ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να τιμωρήσουν τον Σιμόν Αϊκούτ στο δικαστήριο» καθώς σύμφωνα με την άποψη του η κυπριακή δικαιοσύνη «δεν μπορεί να συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει την Τρίτη τους αρχηγούς για την τριμερή ο ΠτΔ-«Η προσήλωση παραμένει σταθερή»

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), Κουντρέτ Όζερσαϊ, σχολίασε το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι, παρά την απουσία συγκεκριμένης ημερήσιας διάταξης, η συνάντηση θα μπορούσε να δημιουργήσει θετικό κλίμα. Σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ ανέφερε: «Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εντατικοποιημένη διαδικασία διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, η συνάντηση αυτή είναι μια συνάντηση που θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, έστω και αν είναι άτυπη και δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών». 

Η τ/κ πλευρά, είπε, πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να διευκρινίσει τη θέση της σχετικά με τη λύση των δύο κρατών. «Νομίζω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να μετατρέψει την άτυπη τριμερή συνάντηση σε μια ευκαιρία για να διευκρινίσει αυτό το θέμα και να εξηγήσει τη θέση της (ειδικά κάποια στοιχεία που πρόβαλε στη Γενεύη και στη συνέχεια ξέχασε) με σαφή τρόπο τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης όσο και σε μια πιθανή δήλωση στον Τύπο μετά τη συνάντηση», πρόσθεσε ο κ. Όζερσαϊ. 

Κάλεσε την τ/κ πλευρά να αντιμετωπίσει και ζητήματα όπως οι συλλήψεις για σφετερισμό περιουσιών. «Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όσους λένε ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει κοινό έδαφος θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία διαλόγου, ότι δεν μπορεί να υπάρξει υγιής διάλογος μεταξύ των μερών ενώ αυτές οι συλλήψεις συνεχίζουν και αυξάνονται», κατέληξε ο κ. Όζερσαϊ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζει εκτός της άτυπης πολυμερούς τη Βρετανία ο Τατάρ-Επιμένει σε σύνθεση 4+1

H Yeni Bakış γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) Νεβζάτ Οζκούντ δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι πολύ σημαντικό για τις κοινότητες ώστε να αφήσουν τη διαδικασία στους ηγέτες και ότι αναλογούν σημαντικά καθήκοντα στις κοινότητες στο θέμα αυτό.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Meltem Sakin στην Mayıs TV, ο Οζκούντ πρόσθεσε ότι είναι προϋπόθεση οι πολιτικές οργανώσεις, η κοινωνία των πολιτών και οι άνθρωποι που θέλουν λύση και ειρήνη να δημιουργήσουν τάχιστα έναν παράγοντα πίεσης μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων.

Υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ απέφυγε μέχρι σήμερα να έρθει ενώπιος ενωπίω με την ελληνοκυπριακή πλευρά και ότι σήμερα κάθισε στο τραπέζι, ο Οζκούντ δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες φήμες ότι η Τουρκία έχει δώσει ξανά το πράσινο φως για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά ότι ο ίδιος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες. 

Ανέφερε επίσης ότι η βάση που λέγεται πλαίσιο Γκουτέρρες και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οπωσδήποτε θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη μια μέρα και πρόσθεσε ότι θα φανεί εν καιρώ αν αυτή η βάση των συνομιλιών θα συζητηθεί με τον Τατάρ ή με έναν «πρόεδρο» υπέρ της λύσης και της ειρήνης που θα εκλεγεί το 2025. 

«Δεν θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη στο Κυπριακό μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2025», ανέφερε ο Οζκούντ και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις για το Κυπριακό μέχρι στιγμής. Εκτός από το Σχέδιο Ανάν, όπου η τουρκική πλευρά πρωτοστάτησε στη λύση μαζί με την Τουρκία, υπάρχει και η διαδικασία του Κραν Μοντανά το 2017».

Υποστηρίζοντας ότι «η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού είναι προς αυτή την κατεύθυνση», ο Οζκούντ είπε πως παρά ταύτα συνεχίζεται η πολιτική της λύσης των «δύο κρατών», καθώς αυτή η βούληση διαστρεβλώθηκε από την παρέμβαση στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ζιγιά Όζτουρκλερ, «βουλευτής» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην «υπουργός εσωτερικών», είπε, όπως γράφει η Κίπρις, ενώ από τη μια η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, φωνάζει συνθήματα όπως «Θέλουμε ειρήνη στην Κύπρο», από την άλλη, όπως υποστήριξε, «συνεχίζει τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές επιθέσεις εναντίον του τουρκοκυπριακού λαού».

«Αν αναλύσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις του Χριστοδουλίδη στην Κύπρο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενεργεί με μια αντίληψη που αγνοεί την ισότητα του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί», υποστήριξε ο Όζτουρκλερ, ισχυριζόμενος ότι «αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα εκδηλωθεί οπωσδήποτε η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», και η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δεν πρέπει να το ξεχνά ποτέ αυτό. 

Υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που είπαν ‘όχι’ σε όλα τα σχέδια λύσης που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο νησί, ο Όζτουρκλερ δήλωσε ότι ενόσω έχει αυτή την αντίληψη η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν μπορεί και δεν πρέπει να κατηγορεί την τουρκοκυπριακή πλευρά για τη μη λύση.  

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά την άτυπη συνάντηση, ο Σερντάρ Ντενκτάς έκανε λόγο για μια «νέα διαδικασία». «Η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, από ανοιχτή συζήτηση, εξελίχθηκε σε γεύμα με συγκεκριμένη ατζέντα. Η προγραμματισμένη συνάντηση στη Λευκωσία, με την παρουσία Ελλάδας και Τουρκίας, αποτελεί έναρξη νέας διαδικασίας», δήλωσε. 

Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», ο κ. Ντενκτάς είπε ότι «πρέπει να παρουσιαστούμε ενωμένοι ως προς τις θέσεις μας. Δεν χρειάζεται κανείς να υποχωρήσει από τις θέσεις του, αλλά οφείλουμε να συμφωνήσουμε στους στόχους μας. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σχετικά με την υπόθεση του σφετερισμού περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι «οι συλλήψεις που πραγματοποίησε η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιβαίνουν πλήρως στο κατηγορηματικό πνεύμα του Σχεδίου Ανάν, όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας. Γι' αυτό το λόγο, πρέπει να εκφράσουμε μια αντίθετη άποψη. Πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσουμε τη σύσταση επιτροπής για την αποζημίωση των τ/κ περιουσιών». 

Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Αρμαγάν Τζαντάν, είπε ότι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου καθιστά αναγκαία την επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής «Γενί Ντουζέν», ο κ. Τζαντάν δήλωσε για την ανεπίσημη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους ηγέτες στη Νέα Υόρκη ότι  «ο τροχός άρχισε να γυρίζει στο Κυπριακό» μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας.

Τα μηνύματα των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι υπάρχει πλέον κινητικότητα στο ζήτημα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο είναι αδιανόητο να συνεχιστεί και ότι το διεθνές περιβάλλον, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, συμβάλλουν στην ανάγκη για επίλυση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα των Κυπρίων, αλλά λόγω της γεωστρατηγικής θέσης και της σημασίας της Κύπρου, απαιτείται να αντιμετωπιστεί σε ευρύτερο πλαίσιο. «Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», είπε, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα και των ηγετών υποδεικνύουν την αναγκαιότητα μιας συνάντησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο κ. Τζαντάν επέκρινε τον κ. Τατάρ, αναφέροντας ότι δεν έχει κάνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση των προτάσεών του, όπως το πακέτο των έξι σημείων που παρουσίασε στη Γενεύη. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους ηγέτες που πέτυχαν σημαντικές προόδους και άνοιξαν σημεία διέλευσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του Τατάρ οι διακοινοτικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, είπε και ανέφερε ότι ο Ερσίν Τατάρ, δεν κατάφερε να υλοποιήσει καμία από τις υποσχέσεις του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»