Κατέθεσε ο Μαρνερίδης στη δίκη για το θάνατο Γιαννιού-«Μετά από αυτό το κτύπημα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει»
06:00 - 17 Οκτωβρίου 2024
Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη για την υπόθεση θανάτου του 27χρονου ΣΥΟΠ καταδρομέα Παναγιώτη Γιαννιού, ο οποίος έχασε τη ζωή έπειτα από πτώση στη θάλασσα, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης τον Ιούνιο του 2022. Κατηγορούμενος για την εν λόγω υπόθεση είναι ο Αρχιλοχίας της μοίρας καταδρομών που ήταν ο υπεύθυνος ρίψης στο ελικόπτερο.
Κατά τη δικαστική διαδικασία που διεξήχθη στις 16/10/2024, ενώπιον του Δικαστηρίου κλήθηκες ως μάρτυρας κατηγορίας ο Ιατροδικαστής παθολογοανατόμος Δρ. Ανδρέας Μαρνερίδης, ο οποίος με βάση τον σχεδιασμό ήταν ο τελευταίος μάρτυρας, ωστόσο, δεν αποκλείεται η Νομική Υπηρεσία να κλητεύσει ακόμη έναν μάρτυρα, ενδεχομένως και πάλι εμπειρογνώμονα.
Ο κύπριος ιατροδικαστής που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, πραγματοποίησε εξειδικευμένες επιστημονικές εξετάσεις σε ζωτικά όργανα του άτυχου ΣΥΟΠ και ακολούθως συνέταξε σχετική έκθεση, η οποία αποτελεί ένα από τα τεκμήρια που κατατέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της κυρίως εξέτασης του, ο κ. Μαρνερίδης, υιοθέτησε το περιεχόμενα της έκθεσης του, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις ενέργειες που έκανε, αφότου έλαβε τα δείγματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Νέα ηχητικά στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος»
Όπως είπε ο Ιατροδικαστής, εξέτασε τόσο μακροσκοπικά (δια γυμνού οφθαλμού) όσο και μικροσκοπικά τα ιστολογικά τεκμήρια που ελήφθησαν από τους Ιατροδικαστές. Κατά την εξέταση , όπω διαπιστώθηκε αιμορραγία στο παρέγχυμα του νωτιαίου μυελού, η οποία προκύπτει από κάκωση, επίσης διαπιστώθηκαν αιμορραγίες και σε άλλα ζωτικά όργανα του σώματος του ΣΥΟΠ, όπως στις ρίζες των νεύρων και στον εγκέφαλο.
Καταλήγοντας στην έκθεση του ο Ανδρέας Μαρνερίδης, σημείωσε πως η αίτια θανάτου, ήταν η βαριά κάκωση του νευρικού συστήματος, η οποία επήλθε από πτώση εξ ύψους, με αποτέλεσμα την πρόκληση κατάγματος στον αυχένα.
Απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας Ανδρέα Αριστείδη, κατά πόσο η πτώση από ύψος περίπου 90 μέτρων θα μπορούσε να προκαλέσει τον τραυματισμό, ο ιατροδικαστής απάντησε καταφατικά και συμπλήρωσε ότι, «ο τραυματισμός αυτός, θα μπορούσε να προκληθεί και από πτώση τριών μέτρων».
Επίσης, έπειτα από σχετική ερώτηση, εξήγησε πως δεν έχει σημασία πώς έπεσε ο Γιαννιός, αν έπεσε με τα πόδια ή το κεφάλι, καθώς όπως είπε, το τραύμα στον αυχένα θα μπορούσε να προκληθεί με όποιο τρόπο και αν έπεφτε, αφού το νερό θα προσκρούετο με όλο του το σώμα, όχι μόνο με τα πόδια.
Στην αντίπερα όχθη, κατά την αντεξέταση του μάρτυρα από τη συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Αναστασία Ιωάννου, ο ιατροδικαστής κλήθηκε να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις, ανάμεσα σε αυτές αν ο Γιαννιός υπέστη οίδημα εγκεφάλου. Ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά και εξήγησε πως το οίδημα ήταν αποτέλεσμα του τραυματισμού, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα τραύματα στον εγκέφαλο δεν μπορεί να είχαν προκληθεί κατά την διάρκεια της νενομισμένης νεκροτομής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατέθεσε εμπειρογνώμονας στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-Αναφορές για αλλοιωμένα στοιχεία από την υπεράσπιση
Επιπρόσθετα, ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι οι δυνάμεις που ασκήθηκαν κατά την πτώση προκάλεσαν το τραύμα και πρόσθεσε: «Να σας το πω σε όσο πιο απλά ελληνικά, μετά από αυτό το κτύπημα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει».
Επιπλέον, ο Δρ. Μαρνερίδης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σημασία αν τον έβγαζαν πιο νωρίς από το νερό, καθώς όπως είπε, «αυτό που τον σκότωσε ήταν η κάκωση νοταίου μυελού, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει, η σύγκρουση στο νερό ήταν σφοδρότατη».
Αναφορικά με το ύψος και την ταχύτητα του ελικοπτέρου και κατά πόσο έπαιξαν ρόλο στον τραυματισμό, ο κ. Μαρνερίδης, ανέφερε πως αυτό δεν μπορεί να το αναλύσει ο ίδιος γιατί είναι θέμα άλλου εμπειρογνώμονα, ωστόσο, είπε πως ο τραυματισμός εξαρτάτε από τη δύναμη της πρόσκρουσης.
Υπενθυμίζεται πως, κατά την προηγούμενη διαδικασία κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Ιταλός εμπειρογνώμονας, Giorgio Dossena, ο οποίος έλεγξε τα δεδομένα από τον καταγραφέα του ελικοπτέρου και συνέταξε την έκθεση, ενώ ήταν το πρόσωπο το οποίο ετοίμασε και το βίντεο της προσομοίωσης με την πορεία, το ύψος και την ταχύτητα του ελικοπτέρου κατά την ημέρα της μοιραίας άσκησης.
Το βίντεο το οποίο αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της μέχρι τώρα δικαστικής διαδικασίας, καθώς οι αναλύσεις των ηχητικών έδωσαν απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η τραγωδία.