Ενημερώνει την Τρίτη τους αρχηγούς για την τριμερή ο ΠτΔ-«Η προσήλωση παραμένει σταθερή»

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, κατά το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της τριμερούς, αλλά και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε ανακοίνωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 στις 10:30 όπου θα ενημερώσει τα μέλη του σώματος για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε με τον Γενικό Γραμματέα των Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και τον κ. Τατάρ, και για τα επόμενα βήματα που έχουν καθοριστεί με την πραγματοποίηση διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας».

Ο κ. Λετυμπιώτης πρόσθεσε πως «η προσήλωση προς τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου παραμένει σταθερή, η επιθυμία όλων μας για επίλυση του Κυπριακού είναι κοινή, όπως κοινή πρέπει να είναι και η προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε μετά την τριμερή, θα ακολουθήσουν άτυπες διεργασίες στο Κυπριακό σε δύο επίπεδα: Το πρώτο αφορά διάλογο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ αναφορικά με τη διάνοιξη και άλλων σημείων διέλευσης. Γίνεται κατανοητό ότι το ένα εξ' αυτών θα είναι στη Μια Μηλιά και θα πρέπει να αποφασιστεί αν το δεύτερο θα είναι στο Πυρόι ή στα Κόκκινα, καθώς ο εγκάθετος της κατοχής δεν ήταν σε θέση να απαντήσει κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Το δεύτερο και πολύ πιο σημαντικό επίπεδο αφορά την ουσία του Κυπριακού, καθώς, σε χρόνο που δεν έχει καθοριστεί και με σύνθεση για την οποία φαίνεται να υπάρχουν διαφωνίες, θα συγκληθεί άτυπη διευρυμένη συνάντηση, για να τεθούν επί τάπητος από τα εμπλεκόμενα μέρη τα πλέον ακανθώδη ζητήματα, δηλαδή οι εγγυήσεις, η ασφάλεια και η διακυβέρνηση.

Από τα ΗΕ προτιμήθηκε ο όρος διευρυμένη, επειδή ο Πρόεδρος θεωρεί αυτονόητο, όπως και στο παρελθόν, πως στο τραπέζι θα βρίσκονται και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα, ενώ η τουρκική πλευρά φαίνεται να επιδιώκει να αποκλείσει τους Βρετανούς, επειδή θεωρεί ότι «διαταράσσουν» τις ισορροπίες ενός διαλόγου «μητέρων πατρίδων» που θα λειτουργούν ως κηδεμόνες και όχι εμπλεκόμενων μερών και εγγυητικών δυνάμεων.

Δειτε Επισης

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν Γκουτέρες και Φιντάν σε τηλεφωνική επικοινωνία
Αυτές οι χώρες που προμηθεύουν όπλα το Ισραήλ
Α. Δαμιανού: Θετική εξέλιξη η τριμερής στη Νέα Υόρκη
Διιστάμενες απόψεις στα κατεχόμενα για την τριμερή-Πώς αποκωδικοποιούν το δείπνο στη Νέα Υόρκη
Λύση για τους μισούς εγκλωβισμένους αγοραστές από ΥΠΕΣ, σε εκκρεμότητα 5.417 αιτήσεις
Στις 85 οι εκσκαφές σε αναζήτηση αγνοουμένων το 2024-Σε αναζήτηση ομαδικού τάφου στα Πάναγρα
Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα της τριμερούς ο Χριστοδουλίδης
Ικανοποίηση Ελλάδας για το αποτέλεσμα της τριμερούς-«Έχει καταστεί προτεραιότητα του ΟΗΕ»
Ανησυχητικές εκτιμήσεις από ΗΠΑ-Πριν τις αμερικανικές εκλογές η απάντηση Ισραήλ σε Ιράν
Καθυστερήσεις και προβλήματα σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομία εξέτασε η Επ. Θεσμών