Επανέλαβε ετοιμότητα η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο-«Ζωτικού ενδιαφέροντος το Κυπριακό»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την πραγματοποίηση του άτυπου δείπνου του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, τονίζοντας πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Γκουτέρες και «περαιτέρω ανταλλαγές και βήματα με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών (UN facilitated) και τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτής της συνάντησης».

Ο κ. Στάνο απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος είναι ένα από τα κράτη μέλη» τόνισε ο κ. Στάνο, προσθέτοντας πως «φυσικά, καλωσορίζουμε αυτή την εξέλιξη και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό, και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε περαιτέρω ανταλλαγές και βήματα με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών και τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτής της συνάντησης». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγάζει εκτός της άτυπης πολυμερούς τη Βρετανία ο Τατάρ-Επιμένει σε σύνθεση 4+1

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε πως «η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ ξεκάθαρη στο θέμα της διευθέτησης του Κυπριακού».

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επαναδιατυπώσει επανειλημμένα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως δεσμευμένη και υποστηρίζει τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος, και επίσης εξέφρασαν και επανέλαβαν την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων αυτής της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πως η ΕΕ θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Στάνο ανέφερε πως η ΕΕ έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, αλλά, πρόσθεσε «ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ». 

«Έτσι, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις δραστηριότητες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ή γενικότερα τις δραστηριότητες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ που βοηθούν να έρθουμε πιο κοντά στην επίλυση αυτού του προβλήματος» συνέχισε.

Όπως είπε, το Κυπριακό είναι θέμα «ζωτικού ενδιαφέροντος» για την ΕΕ καθώς η Κύπρος είναι κράτος μέλος. «Σεβόμαστε και υποστηρίζουμε πλήρως την εν εξελίξει διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών που ελπίζουμε ότι θα φέρει κάποια αποτελέσματα, ελπίζουμε πολύ, πολύ σύντομα» τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διιστάμενες απόψεις στα κατεχόμενα για την τριμερή-Πώς αποκωδικοποιούν το δείπνο στη Νέα Υόρκη
Λύση για τους μισούς εγκλωβισμένους αγοραστές από ΥΠΕΣ, σε εκκρεμότητα 5.417 αιτήσεις
Στις 85 οι εκσκαφές σε αναζήτηση αγνοουμένων το 2024-Σε αναζήτηση ομαδικού τάφου στα Πάναγρα
Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα της τριμερούς ο Χριστοδουλίδης
Ικανοποίηση Ελλάδας για το αποτέλεσμα της τριμερούς-«Έχει καταστεί προτεραιότητα του ΟΗΕ»
Ανησυχητικές εκτιμήσεις από ΗΠΑ-Πριν τις αμερικανικές εκλογές η απάντηση Ισραήλ σε Ιράν
Καθυστερήσεις και προβλήματα σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομία εξέτασε η Επ. Θεσμών
Έγιναν... Τούρκοι στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις για σφετερισμό-Τις χαρακτηρίζουν παράνομες
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που χτύπησε ο σεισμός στην Τουρκία-Κόσμος έτρεχε να σωθεί
Ενημερώνει την Τρίτη τους αρχηγούς για την τριμερή ο ΠτΔ-«Η προσήλωση παραμένει σταθερή»