Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί τόνισε ο Ερχιουρμάν

Το δείπνο στη Νέα Υόρκη δεν ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο, ήταν άτυπο και θα ήταν θαύμα να περιμέναμε οτιδήποτε από αυτό για μια ολοκληρωμένη λύση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Τουφάν Ερχιουρμάν, σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκοκυπριακού καναλιού σήμερα το πρωί.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είναι σωστό να λέμε ότι αυτό το δείπνο ήταν κάτι ασήμαντο. Οι πλευρές, συνέχισε, δεν θέλουν να διακοπεί πλήρως ο διάλογος. «Κανείς δεν θέλει να διακοπεί εντελώς ο διάλογος, επομένως πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη διπλωματία», ανέφερε.

Επισημαίνοντας τη σημασία του διαλόγου, ο κ. Ερχιουρμάν δήλωσε, επίσης, ότι βλέπει μια πιθανότητα επέκτασης του διαλόγου σε θέματα ενέργειας και υδρογονανθράκων.Μίλησε για εμπορικούς διαδρόμους και ενεργειακά έργα λέγοντας ότι γίνονται προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από τη διεθνή πολιτική. «Η γεωγραφική θέση της Τουρκίας δεν της επιτρέπει να αποκλειστεί από ενεργειακά έργα και εμπορικούς διαδρόμους. Ωστόσο, η διεθνής πολιτική κάποτε εξετάζει μη εφικτές επιλογές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην «κοινοβουλευτική κρίση» και τα οικονομικά προβλήματα στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ μίλησε για αποτυχίες της σημερινής «κυβέρνησης» και πως η εικόνα που δίδεται είναι ως να μην υπάρχει ο τ/κ «λαός». Επέκρινε επίσης την «κυβέρνηση» γιατί δεν έλαβε επαρκή μέτρα για ανάκαμψη της οικονομίας. Η οικονομία, είπε, μετατοπίζεται σαφώς προς τον «νότο» και «η δομή που αυτοαποκαλείται κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα γι' αυτό».

Το ΡΤΚ, επεσήμανε, θα συνεχίσει να πιέζει για πρόωρες «εκλογές» μέχρι τέλους. Αλλά, πρόσθεσε, πρέπει και η κοινωνία των πολιτών αλλά και οι οικονομικές οργανώσεις να το καταλάβουν αυτό.

Το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης στην Νεα Υόρκη χαιρέτισε και ο ΓΓ του ΡΤΚ, Φικρί Τορός, λέγοντας ότι με αυτή την ευκαιρία θέλει να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά ότι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα είναι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η ελάχιστη ευθύνη των ηγετών να δημιουργήσουν άμεσα το πολιτικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις που θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα».

Στη δήλωσή του, ο κ. Τορός πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του σε μια συνολική λύση και ετοίμασε «έναν οδικό χάρτη δύο σταδίων» και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία. «Υπάρχει ένα νέο φως ελπίδας για το μέλλον της Κύπρου μας», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη, συνέχισε ο κ. Τορός, συμφωνήθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί μια διευρυμένη άτυπη συνάντηση με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων.

Οι ηγέτες, συνέχισε, συμφώνησαν, επίσης, να συναντηθούν στην Κύπρο για να συζητήσουν ορισμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων σημείων διέλευσης.

"Είναι βέβαιο ότι τα ΜΟΕ που καλύπτουν την ενέργεια, την κλιματική κρίση, την υγεία, τις φυσικές καταστροφές και τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, προς το συμφέρον της κοινής μας πατρίδας έχουν αναμφισβήτητη σημασία στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης. Η ελεύθερη διακίνηση σε όλο το νησί είναι θεμελιώδες δικαίωμα αλλά και ανθρωπιστικό ζήτημα", ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "εκτός από την κοινωνικο-πολιτιστική και εμπορική συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων, η βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής και η επίτευξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κερδών, που είναι βασικές απαιτήσεις μιας ομοσπονδιακής εταιρικής σχέσης, είναι ζωτικά, βασικά στοιχεία της διαδικασίας οικοδόμησης της ειρήνης».

Το ΡΤΚ ανακοίνωσε ότι υπό το φως του δείπνου στη Νέα Υόρκη και μιας νέας προσπάθειας διαλόγου, ο Τουφάν Ερχιουρμάν αύριο το πρωί θα έχει συνάντηση με την κοινωνία των πολιτών και συντεχνίες και συνδικάτα για να τους ενημερώσει για τις θέσεις του κόμματός του για το Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠ[ΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ενημερώνει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα της τριμερούς ο Χριστοδουλίδης
Ικανοποίηση Ελλάδας για το αποτέλεσμα της τριμερούς-«Έχει καταστεί προτεραιότητα του ΟΗΕ»
Καθυστερήσεις και προβλήματα σε Κτηματολόγιο και Πολεοδομία εξέτασε η Επ. Θεσμών
Έγιναν... Τούρκοι στα κατεχόμενα για τις συλλήψεις για σφετερισμό-Τις χαρακτηρίζουν παράνομες
Ενημερώνει την Τρίτη τους αρχηγούς για την τριμερή ο ΠτΔ-«Η προσήλωση παραμένει σταθερή»
Συνεχίζεται η προσπάθεια για εκλογή «προέδρου» της ψευδοβουλής
Επανέλαβε ετοιμότητα η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο-«Ζωτικού ενδιαφέροντος το Κυπριακό»
Καλωσορίζουν το αποτέλεσμα του δείπνου Χαρμαντζί και Τ/κ καθηγητές
Η άγρια κόντρα Τορναρίτη-Φειδία, οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και η πολιτική του αύριο στην Κύπρο
Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί τόνισε ο Ερχιουρμάν