Ψάχνουν τα μέτρα για τις άδειες καταδίκων και καλύτερη επικοινωνία Αστυνομίας-Φυλακών, πιθανές αλλαγές στο Νόμο
Γιώργος Χατζηπαναγή 12:06 - 16 Οκτωβρίου 2024
Προτάσεις για να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως η απόδραση του Θεόδωρου Θεoφάνους, γνωστού και ως Κομμωτή, αλλά και για να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και Φυλακών, θέτει στο τραπέζι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την γελιοποίηση των δύο Τμημάτων των οποίων είναι πολιτικός προϊστάμενος, αφού ο ισοβίτης κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιο του, ξεφεύγοντας των επτά μελών που είχαν ευθύνη για την φρούρηση του.
Σημειώνεται πως πέραν της απόδρασης του ισοβίτη Αλ Καπόνε, το 2008 από ιδιωτικό νοσοκομείο, δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε απόδραση όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις χιλιάδες μεταφορές που έγιναν, ωστόσο το μοτίβο έσπασε ο Κομμωτής, ο οποίος έπιασε στον ύπνο την Διεύθυνση, στην οποία βρισκόταν μέλος της Αστυνομίας, αφού κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιο του που οργάνωσε με κινητό από το κελί του, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα δύο τμήματα, οι επικεφαλής των οποίων πήραν κόκκινη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για το θέμα των αδειών σε κατάδικους και ο τρόπος με τον οποίο παραχωρούνται, που απασχόλησε το πρωί την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, κλήθηκαν και παρέστησαν στη Βουλή όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι έδωσαν το στίγμα καίριων και άμεσων αλλαγών στις διαδικασίες για παραχώρηση αδειών εξόδου, αλλά και της προσπάθειας που γίνεται για καλύτερη συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και Κεντρικών Φυλακών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, μετά την απόδραση του κρατούμενου και την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία Αστυνομίας και Κεντρικών Φυλακών, αποφασίστηκε όπως επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο συνεργασίας Αστυνομίας-Φυλακών, το οποίο είναι προς ολοκλήρωση. Σκοπός του πρωτοκόλλου, είναι να ξεχωρίζουν οι ρόλοι της κάθε υπηρεσίας, ώστε να μην επικαλύπτονται οι αρμοδιότητες τους.
Το δεύτερο μέτρο που λήφθηκε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός στην Επιτροπή, είναι η αξιολόγηση εξατομικευμένα της κάθε περίπτωσης άδειας, που θα παραχωρείται στους κρατούμενους. Κάτι, που εκ του αποτελέσματος δεν έγινε στην περίπτωση του ισοβίτη, αφού μέσα σε μερικές ημέρες, του δόθηκε άδεια (σ.σ η έβδομη έξοδος τους τελευταίους 18 μήνες), ενέκριναν 23 καλεσμένους, ενημερώθηκε και μεταφέρθηκε στο πάρτι στην οικία του, χωρίς να αξιολογηθούν σωστά οι κίνδυνοι.
Επιπρόσθετα, ο κ. Χαρτσιώτης, ζήτησε από τους αρμόδιους, ως ένα άλλο μέτρο, να κατατεθούν απόψεις για τον τρόπο που παραχωρούνται οι άδειες, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
«Ενδεχομένως, αναλόγως των απόψεων που θα κατατεθούν να τροποποιηθούν άρθρα του Περί Φυλακών και περί Κανονισμών των Φυλακών ή ακόμα και προσθήκη νέων άρθρων. Το τέταρτο μέτρο, είναι πως θα συνέλθει το Συμβούλιο Αντιεγκληματικής Πολιτικής, ώστε να συζητήσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά».
Όπως υπέδειξε στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρτσιώτης, «ξεκίνησαν πρωτοβουλίες εδώ και κάποιους μήνες, άσχετες με την απόδραση. Ουσιαστικά κρίθηκε επιβεβλημένη η αναθεώρηση του Νομοσχεδίου, για τον περί Φυλακών Νόμο. Βρίσκονται στο τελικό στάδιο για διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία και την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Κατέθεσε επίσης στη Νομική Υπηρεσία, Νομοσχέδιο για να μειωθεί η εισαγωγή, χρήση κινητών, εντός Φυλακών και να αυστηροποιηθούν οι ποινές εάν τα κινητά εισέρχονται από δεσμοφύλακες, ενώ ξεκίνησε και η αναδιάρθρωση για να λυθεί το πρόβλημα με τον υπερπληθυσμό. Στόχος είναι να προχωρούν σε ταχύτερη αποφυλάκιση και άμεση απέλασή τον αλλοδαπών, αναλόγως πάντα των αδικημάτων που διέπραξαν. «Άρχισε μια συζήτηση με την Αστυνομία ώστε να ελέγχονται ηλεκτρονικά όσοι μεταβαίνουν με άδεια εκτός Φυλακών», κατέληξε ο υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Από την πλευρά του, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, Πανίκος Σταύρου, στη δική του τοποθέτηση σημείωσε πως, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε συνάντηση με τον νέο αναπληρωτή διευθυντή των Φυλακών και όρισαν ομάδες για αναθεώρηση του πρωτοκόλλου για τους ρόλους της κάθε υπηρεσίας.
Σε σχέση με την απόδραση, είπε πως «ολοκληρώθηκε η διερεύνηση για την απόδραση και οδηγήθηκε για ποινική δίωξη. Συνεχίζεται η διερεύνηση για τα μέλη των δύο υπηρεσιών».
Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής διευθυντής των Φυλακών, αναφέρθηκε στην ανάληψη των καθηκόντων του, λέγοντας ότι επεξεργάζονται την αναλυτική κωδικοποίηση όλων των ενεργειών και μέτρων, από όλα τα μέρη και όσους εμπλέκονται στη μεταφορά κρατουμένων. «Μελετούμε τη σύσταση ειδικού κλιμακίου για την πραγματοποίηση των μεταφορών, που θα είναι πλήρως εκπαιδευμένοι, αλλά και μηχανισμό αξιολόγησης από τις παρατηρήσεις που θα καταγράφονται από τον υπεύθυνο αξιωματικό και θα αναλύεται ανά μήνα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Ερωτήματα στην Επιτροπή Κατάταξης
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο εκ των μελών της Επιτροπής Κατάταξης, Ιάκωβος Στυλιανού, ο οποίος επεξήγησε από ποιους απαρτίζεται η Επιτροπή, με τον Νίκο Τορναρίτη να διερωτάται πώς και γιατί δόθηκαν τόσες πολλές άδειες στον ισοβίτη σε ένα τόσο μικρό διάστημα.
Τότε, το λόγο πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος υπέδειξε πως «ο αριθμός και η συχνότητα χρήζουν τροποποιήσεων και αλλαγών. Λέγεται με βάση το Νόμο ότι είναι ανά τριμηνία που μπορούν να λαμβάνουν άδειες. Είναι λυπηρό μετά από τριάντα χρόνια, το γεγονός ότι η συχνότητα των αδειών δεν έλαβε επί βασάνου από καμία Επιτροπή ή προηγούμενο Υπουργείο».
Ακολούθως, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε διερωτήθηκε «πάντα η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κατάταξης είναι κατά πόσον θα δοθεί ή όχι μια άδεια, ασχέτως εάν ζητά κάποιος άδεια κάθε τρεις μήνες. Σωστά;», με τον υπουργό να απαντά εκ νέου ότι «μπορούν να μπουν περισσότερα κριτήρια, όπως αναλόγως των αδικημάτων που διέπραξε ή της ιδιοσυγκρασίας του. Στην περίπτωση ισοβιτών, μπορεί να γίνει 2 φορές το χρόνο, το μέγιστο. Άρα γιατί να μην μπει περιορισμός εάν δεν εξατομικεύσουμε τον κάθε κρατούμενο».
Εκ μέρους του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, ο κ. Αλέξανδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι είναι προνόμιο να λάβει κάποιος κρατούμενος άδεια.
Σημείωσε ότι «θα εξετάζεται κάθε φορά και θα αποφασίζει η Επιτροπή Κατάταξης. Τα όσα είπε ο Υπουργός υποστηρίζουν και τη δική μας φιλοσοφία στα πλαίσια του Σωφρονισμού. Αλλά να μην καταστρέψουμε ένα δάσος, βλέποντας το δέντρο. Ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Κάθε μέρα πάνε πάρα πολλοί κρατούμενοι και το 98% τηρεί τους κανονισμούς που προβλέπονται».
Επισήμανε ακόμα πως «συμφωνώ ότι πρέπει να κωδικοποιηθεί η όλη διαδικασία. Να μην τρέξουμε να ικανοποιήσουμε το αίσθημα του λαού και να ακούμε απόψεις από τους έξω και όχι από τα άτομα που είναι εντός της αίθουσας, τα οποία γνωρίζουν την κατάσταση. Η Φυλακή είναι εξαιρετικό εργαλείο για τον Σωφρονισμό και να μην ξεχνάμε το σκοπό που υπάρχει».
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις Αστυνομίας και Τμήματος Φυλακών, χαιρέτησαν το μνημόνιο που θα δημιουργηθεί, μεταξύ Αστυνομίας και Φυλακών, ενώ ο εκπρόσωπος της «Ισότητας», Νίκος Λοϊζίδης στάθηκε στην ανάγκη για διορισμό ενός προσώπου που θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Αστυνομίας και Φυλακών.
Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από τους βουλευτές, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες που αφορούσαν και το κατά πόσον άλλοι βαρυποινίτες ή ισοβίτες βγήκαν με άδεια από τις Φυλακές και μεταφέρθηκαν σε χώρους όπου υπήρχαν πρόσωπα του υποκόσμου.
Λόγω χρόνου, οι ερωτήσεις των βουλευτών δεν απαντήθηκαν, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Τορναρίτη να ζητά από τον υπουργό, την Αστυνομία και τις Κεντρικές Φυλακές να απαντήσουν γραπτώς στους βουλευτές.
Διευκρινίζεται, πως με βάση τους κανονισμούς και για αποφυγή εντυπώσεων, βαρυποινίτης στη Φυλακή, θεωρείται οποιοδήποτε πρόσωπο έχει καταδικαστεί πάνω από δύο χρόνια. Συνεπώς, ακόμα και ένα πρόσωπο που καταδικάστηκε τρία χρόνια σε διάρρηξη, θεωρείται βαρυποινίτης, όπως και ένα άλλο πρόσωπο που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια για ανθρωποκτονία.