Όλα τα θέματα επί τάπητος στις άτυπες επαφές-«Δεν υπήρξε πρόοδος επί της ουσίας»

«Δεν άκουσα κάτι το καινούργιο από τον κ. Τατάρ, θέλω να είμαι ειλικρινής. Αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι ο ΓΓ έχει αποφασίσει να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις, σε διευρυμένη μάλιστα μορφή, όπως έγινε και στο παρελθόν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της κοινής συνάντησης με τον Ερσίν Τατάρ και τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Τόνισε, ταυτόχρονα, πως όταν αναφερόμαστε σε διευρυμένες συναντήσεις, η σύνθεση αφορά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ διευκρίνισε πως είτε η κ. Ολγκίν είτε κάποιο άλλο πρόσωπο θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη φάση του Κυπριακού. Διευκρίνισε, δε, πως όλα τα θέματα θα βρίσκονται στο τραπέζι των επαφών, χαρακτηρίζοντας θετική την άτυπη προσπάθεια.

«Θέλω πρώτα να ευχαριστήσω δημόσια τον Γενικό Γραμματέα για το γεγονός ότι ανέλαβε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, να πραγματοποιηθεί αυτό το άτυπο δείπνο αλλά και όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του παρέμβασης για το πώς ο ίδιος πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε εισαγωγικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφώνησαν σε πολυμερή και συζητήσεις στην Κύπρο για άνοιγμα οδοφραγμάτων Χριστοδουλίδης και Τατάρ

«Έγινε μια ανοικτή συζήτηση. Σε κάποια των σημείων εποικοδομητική. Δεν άκουσα κάτι το καινούργιο από τον κ. Τατάρ, θέλω να είμαι ειλικρινής. Αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι ο ΓΓ έχει αποφασίσει να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις, σε διευρυμένη μάλιστα μορφή, όπως έγινε και στο παρελθόν. Και την ίδια στιγμή σε αρκετές προτάσεις που υποβάλαμε για ΜΟΕ, εκείνο που συμφωνήθηκε στο τέλος είναι να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κύριο Τατάρ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης», πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε μια προσπάθεια, η οποία για πολύ καιρό δεν υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό, επαναλαμβάνω, χαίρομαι για την πρωτοβουλία του ΓΓ. Είμαστε εδώ, ξέρουμε πολύ καλά τι αποσκοπούμε, πού επιδιώκουμε και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, θέλω να το διευκρινίσω. Είναι άτυπες οι συζητήσεις που γίνονται, και απόψε και αυτές που θα ακολουθήσουν και ελπίζω να φτάσουμε προς την επανέναρξη των συνομιλιών», υπογράμμισε.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοούμε με τον όρο «διευρυμένες συναντήσεις», ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είναι όπως γίνονταν στο παρελθόν με την συμμετοχή και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. «Υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις», τόνισε, απαντώντας εμμέσως στο αίτημα Τατάρ για μια σύνθεση με τις δυο κοινότητες, την Ελλάδα και την Τουρκία. Πρόσθεσε πως θέση τόσο της ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και της Βρετανίας, είναι ότι φυσικά και θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια συνάντηση.

«Είναι άτυπου χαρακτήρα για να δούμε πώς μπορούν να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών», εξήγησε. Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε απόψε ανέδειξα εκείνα τα θέματα. Για την ε/κ πλευρά όλα τα θέματα είναι σημαντικά, κάποια είναι ιδιαίτερης σημασίας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως δεν ξεπεράστηκε. «Δεν υπήρξε πρόοδος επί θεμάτων ουσίας. Δεν άκουσα κάτι διαφορετικό από τον κ. Τατάρ και φυσικά απάντησα στα συγκεκριμένα θέματα που ήγειρε, τα οποία είναι γνωστά, είναι αυτά που λέει δημόσια».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο ΓΓ θα προχωρήσει σε βολιδοσκοπήσεις και θα μας ενημερώσει. «Δεν τέθηκε ημερομηνία ή χρονικό ορόσημο απόψε», είπε. Ανέφερε ότι όλα τα θέματα θα βρίσκονται επί τάπητος στις συναντήσεις. «Όπως και απόψε, αγγίξαμε όλα τα θέματα που άπτονται των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, χωρίς, επαναλαμβάνω, να γίνεται διαπραγμάτευση».

«Η θέση η δική μας, το επανέλαβα απόψε, είναι να διασφαλίσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο, τα έξι σημεία του ΓΓ. Από εκεί και πέρα ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο που κινήθηκαν οι δικές μας παρεμβάσεις. Έγιναν και άλλες εισηγήσεις από τον ΓΓ, δεν έγιναν αποδεκτές από τον Τ/κ ηγέτη, δε θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, δεν είμαι εδώ για να επιρρίψω ευθύνες ή να μιλήσω δημόσια για αυτά τα θέματα. Ας κρατήσουμε τα δύο θετικά, ότι θα συνεχιστεί αυτή η άτυπη προσπάθεια. Ελπίζω ο διάλογος σε σχέση με το άνοιγμα οδοφραγμάτων στην Κύπρο να φέρει αποτελέσματα. Θέσαμε απόψε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το θέμα αυτό όπως και για κάποια άλλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δεν υπήρξε απάντηση απόψε και θα συζητηθούν στην Κύπρο» είπε.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, συζητήθηκε και το μέλλον της κ. Ολγκίν. «Εμείς επιθυμούμε τη συνέχιση της προσπάθειας από την κ. Ολγκίν, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι σίγουρα κάποιος θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις άτυπες συναντήσεις, τις διευρυμένες ή με τον κύριο Τατάρ». Ερωτηθείς αν βγαίνει από το κάδρο, απάντησε πως «δεν μπορώ να πω τι θα κάνει ο ΓΓ. Επαναλαμβάνω κάποιος θα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, πέραν του ΓΓ που ασχολείται με τόσα θέματα, όσον αφορά το Κυπριακό». Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο Ερσίν Τατάρ είπε πως ολοκληρώθηκε η αποστολή της, είπε πως «αυτή είναι η εκτίμησή του», επαναλαμβάνοντας ότι είτε η κ. Ολγκίν είτε κάποιο άλλο πρόσωπο θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να προετοιμαστεί η άτυπη διευρυμένη συνάντηση ή συναντήσεις με τον κ. Τατάρ.

Δειτε Επισης

ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα