Η ανάγνωση της Μαρκουλλή για την τριμερή στη Νέα Υόρκη-Πού βρίσκεται το κλειδί

Θετική εξέλιξη θεωρεί η πρώην ΥΠΕΞ και πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή την πραγματοποίηση του αποψινού άτυπου δείπνου στην Νέα Υόρκη θεωρώντας ως το πιο θετικό αποτέλεσμα τον επαναδιορισμό της Μαρία Άνγκελα Ολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Μαρκουλλή, φαίνεται ότι συνεχίζει την προσπάθειά του, δεν μας έχει εγκαταλείψει κι αυτό για την ίδια είναι θετικό. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει, σημείωσε, «γιατί το κλειδί βρίσκεται στον ίδιο τον ΓΓ. Κι επίσης το κλειδί βρίσκεται στην έκθεση της κ. Ολγκίν. Πιστεύω ότι το κύριο θέμα που θα συζητηθεί είναι η έκθεση αυτή, το concept paper της κ. Ολγκίν που κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του, ούτε οι ηγέτες. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι το μενού».

Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα γίνει ουσιαστική συζήτηση, όπως πχ τα θέματα της διακυβέρνησης και ασφάλειας ή αν πρόκειται για λύση ομοσπονδίας ή όχι, γιατί είναι θέματα ουσίας. «Είναι ένα άτυπο δείπνο και ο κ. Τατάρ έχει πει επανειλημμένα ότι δεν συζητά θέματα ουσίας. Θα πάει εκεί για να συζητήσει άλλα θέματα». Ίσως συζητηθούν θέματα διαδικασίας, συνέχισε η κ. Μαρκουλλή, όπως το ποια θα είναι η διαδικασία αυτή τη φορά σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η κ. Ολγκίν, πρόσθεσε, έχει άποψη για αυτό το θέμα κι αυτό φάνηκε μέσα από δημόσιες δηλώσεις, συνεντεύξεις της αλλά και από την ανοικτή επιστολή το καλοκαίρι. «Έδωσε το στίγμα της. Πιστεύει ότι πρέπει να είναι μια διευρυμένη διαδικασία με την συμπερίληψη και της κοινωνίας των πολιτών κι άλλων παραγόντων που είδε όταν ήταν στην Κύπρο, όπως κόμματα, συντεχνίες, επαγγελματικές ομάδες και φορείς».

Για το αποτέλεσμα είπε ότι η ίδια θα είναι ευτυχής αν μετά από το δείπνο ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώσει ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του. «Το πιο θετικό θα ήταν να συμφωνήσουν και οι δύο ηγέτες – και κυρίως ο κ. Τατάρ – για την ανανέωση της εντολής της κ. Ολγκίν». Θα δινόταν με αυτό τον τρόπο μια περίοδος έξι ακόμα μηνών να ολοκληρώσει η κ. Ολγκίν την προσπάθειά της.

Η κ. Μαρκουλλή παρατήρησε επίσης ότι στην τ/κ αντιπολίτευση αποκρυσταλλώνεται μια άποψη των δυνάμεων υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης όσον αφορά την διαδικασία, να είναι πιο περιεκτική και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα γνωστό εκ των προτέρων σε ένα ενδεχόμενο μη θετικό αποτέλεσμα σε δημοψήφισμα. Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι κι αυτές οι θέσεις θα συζητηθούν, αν όχι στο δείπνο απόψε, στην περίπτωση που ανανεωθεί η θητεία της κ. Ολγκίν.

Ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις και αν υπάρχει χώρος για τον ΟΗΕ και τον διεθνή παράγοντα ν’ ασχοληθεί με το Κυπριακό. Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή είπε ότι εάν υπάρχει πραγματική βούληση εκ μέρους των ηγετών και συνεχίσει το ενδιαφέρον του ΓΓ, «μπορούν παράλληλα να προχωρήσουν και οι διαδικασίες. Εάν υπαρχει μια θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, με μια διαδικασία που θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα, αυτό θα δράσει θετικά και καταλυτικά ίσως και για την επίλυση κι άλλων θεμάτων». Θα είναι, κατέληξε, μια επιτυχία του ΟΗΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χωρίς καθαρή εικόνα για τις προθέσεις Γκουτέρες το δείπνο-Μίλησε με την Ολγκίν ο Πρόεδρος
Αντίστροφη μέτρηση για την κοινή συνάντηση-Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στο Κυπριακό
Συντριπτικά εναντίον της «εθνικής πολιτικής» του Τατάρ οι Τ/κ-Θέλουν ομοσπονδία και «ψηφίζουν» Έρχιουρμαν
Δεν βλέπει συμμόρφωση σχετικά με περιορισμένη πρόσβαση Ελεγκτικής σε πληροφορίες η Κομισιόν
Νέο υποψήφιο για την «προεδρία της βουλής» θα υποδείξει το ΚΕΕ-Απ’ την αρχή η διαδικασία
Η ανάγνωση της Μαρκουλλή για την τριμερή στη Νέα Υόρκη-Πού βρίσκεται το κλειδί
Διαψεύδει για φυσικό αέριο από το Ισραήλ ο Παπαναστασίου-«Πιο ρεαλιστική πρόταση το τερματικό»
Στο Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Μάχη για διόρθωση των προβλημάτων με τον «Ιππόδαμο»
Με ειλικρινή πολιτική βούληση στην τριμερή ο Πρόεδρος-Στόχος η επανέναρξη των συνομιλιών
Η Κύπρος ψήφισε το 60% νομοθετημάτων για το Σχεδίο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας