Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ χάθηκε σε απάτες με κρυπτονομίσματα μέσα σε ένα μήνα-Βροχή οι καταγγελίες

Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ χάθηκαν το τελευταίο ένα μήνα σε απάτες διαδικτύου οι οποίες σχετίζονται με επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Οι καταγγελίες που δέχεται το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, το οποίο διαχειρίζεται μεγάλες υποθέσεις, είναι αυξημένες με τον υπεύθυνό του να συστήνει στο κοινό ιδιαίτερη προσοχή.

Μιλώντας στον REPORTER ο υπεύθυνος του Τμήματος Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν αυξημένες καταγγελίες σχετικά με απάτες διαδικτύου για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Όπως εξήγησε, οι δράστες χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία και υπόσχονται σημαντικά κέρδη σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. «Ο τρόπος με τον οποίον ενεργούν είναι αρκετά πειστικός, αφού υπόσχονται και δείχνουν πολύ μεγάλες αποδόσεις σε επενδύσεις. Αρχικά δίνουν ορισμένα χρήματα πίσω ως κέρδη, σε μία προσπάθεια να πείσουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να επενδύσουν, λέγοντας τους πως θα έχουν άμεσες και καλές αποδόσεις και στο τέλους τους ξεγελούν». Αποτέλεσμα, όπως επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης, είναι πολλές να χάνονται μεγάλα χρηματικά ποσά ακόμα και εξαψήφια.

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως το Τμήμα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δέχεται και επεξεργάζεται μεγάλες και σοβαρές υποθέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με απάτες τεράστιων χρηματικών ποσών. Ωστόσο, τον τελευταίο ένα μήνα οι καταγγελίες στο Τμήμα έφτασαν τουλάχιστον τις 20, από τις οποίες χάθηκε σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ σε ψευδείς επενδύσεις, επιπρόσθετα των καταγγελιών που δέχονται τα κατά τόπους Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων για μικρότερα ποσά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους οι απατεώνες του διαδικτύου-Χαμηλά τα ποσοστά εξιχνίασης

Για το αν υπάρχει συνεργασία με άλλες χώρες για διαχείριση των συγκεκριμένων απατών με κρυπτονομίσματα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «αρκετοί ύποπτοι έχουν εντοπιστεί σε Ασιατικές χώρες και είναι αρκετά δύσκολή τόσο η έκδοσή τους όσο και η δίωξή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε δέσμευση ποσών μέσω της ΜΟΚΑΣ και γίνονται διαβουλεύσεις για επιστροφή των χρημάτων αυτών».

Παράλληλα, συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή από το κοινό, το οποίο θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν αρκετές παγίδες και με την χρήση της τεχνικής νοημοσύνης, οι επιτήδειοι προσπαθούν να γίνονται ακόμα πιο πιστευτοί.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην πιστεύει ότι τους προσφέρουν. Θα πρέπει είναι σίγουρος ότι επικοινωνεί με αυθεντικούς χώρους και με φυσικά πρόσωπα, ώστε να μην υποστεί ζημιές. Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικός με τα χρήματα που επενδύουν, να βάζει εγγυήσεις μπροστά και πόσο μάλλον να απευθύνεται σε γραφεία που ασχολούνται με τέτοιου είδους επενδύσεις, τα οποία φέρουν την ευθύνη σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά», τόνισε.

Για ψευδής ειδήσεις

Το περασμένο καλοκαίρι, παρατηρήθηκε έντονη δημοσίευση παραπλανητικών ειδήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με στόχο την εξαπάτηση των πολιτών και την υποκλοπή των προσωπικών τους δεδομένων.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, αφού η τροπολογία που αφορά την ποινικοποίηση των ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου εκκρεμεί ακόμα στη Βουλή. «Αυτό που κάνουμε εμείς σε περίπτωση που υπάρξει μία τέτοια απάτη, είναι να στέλνουμε ανάλογο αίτημα στην εταιρεία που φιλοξενεί την ψευδή είδηση για να αφαιρεθεί το υλικό και προσπαθούμε να το περιορίσουμε για να μην υπάρξει ζημιά προς το κοινό. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση του θέματος των ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προβλήματα στο σύστημα της Αστυνομίας προκάλεσαν έμφραγμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Τεράστιες ουρές (pics)
Διέδιδε αρχεία σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών-Συνελήφθη 57χρονος στη Λευκωσία
Πλήρης ετοιμότητα Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς για τρομοκρατικές ενέργειες-Ανοιχτή γραμμή με τρίτες χώρες
Διαβεβαιώσεις Βαφεάδη για το δρόμο μεταξύ Πάφου και Πόλης-«Θα υπάρξει καθυστέρηση αλλά θα τελειώσει»
Χάκερς έριξαν την κυβερνητική ιστοσελίδα-Ανάκτησαν τον έλεγχο οι υπηρεσίες του κράτους
Δεκαπέντε καταδίκες εμπορίας προσώπων σε τρία χρόνια-Το έργο και οι δράσεις του Γραφείου Καταπολέμησης
Στο επίκεντρο τα CCTV για τη συμπλοκή στη Λάρνακα-Τρία με τέσσερα λεπτά διήρκησε το επεισόδιο
Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ χάθηκε σε απάτες με κρυπτονομίσματα μέσα σε ένα μήνα-Βροχή οι καταγγελίες
Άκουσε τζάμι να σπάει και είδε εμπρηστή να βάζει φωτιά στο όχημα της μια 74χρονη-Την κατάσβεσε με τον σύζυγό της
Ασταμάτητες Κυβερνοεπιθέσεις σε οργανισμούς στην Κύπρο-Προσπάθησαν να χτυπήσουν CYTA και ΕΚΟ