Έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν το Ισραήλ-«Δεν θα χτυπήσουμε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις»

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν οι προετοιμασίες του Ισραήλ για την απάντηση στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Washington Post o Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι τα αντίποινα του Ισραήλ δεν θα περιλαμβάνουν πλήγματα σε μη στρατιωτικούς χώρους, θέλοντας έτσι να διαβεβαιώσει τον ένοικο του Λευκού Οίκου ότι το Τελ Αβίβ θα αποφύγει την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Κατά το δημοσίευμα η διαβεβαίωση αυτή ήταν που «ξεκλείδωσε» την απόφαση Μπάιντεν να στείλει στο Ισραήλ το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD ώστε να γίνει ο 4ος πυλώνας της ισραηλινής αεράμυνας.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ εξέταζε το ενδεχόμενο επιθέσεων σε ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, επιλογές στις οποίες αντιδρούσαν οι ΗΠΑ ανησυχώντας για κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post τα αντίποινα του Ισραήλ θα είναι σχεδιασμένα για να αποφευχθεί «πολιτική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές».

Τυχόν επίθεση σε πετρελαϊκές υποδομές θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ενέργειας, ενώ ένα χτύπημα σε μια πυρηνική εγκατάσταση θα μπορούσε να διευρύνει τις μάχες και να προκαλέσει την εμπλοκή των ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εκφραστεί στην κάλπη σε βάρος της αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι που δεν θα είναι ικανοποιημένοι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα μπορούσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στην κάλπη, πλήττοντας τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και βοηθώντας τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Τα κράτη του Κόλπου έχουν επίσης πιέσει την Ουάσινγκτον να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχθούν πυρά από τους «δορυφόρους» της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Παρόλα αυτά από το γραφείο του Νετανιάχου εκδόθηκε μια ανακοίνωση σύμφωνα με τη οποία οι ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ θα υπερισχύσουν οποιουδήποτε άλλου υπολογισμού.

«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ .

Στο πλαίσιο αυτό αξιωματούχος που επικαλείται το Axios μετά το τηλεφώνημα Μπάιντεν-Νετανιάχου δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη απάντηση του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι πιο επιθετική από ό,τι θα προτιμούσαν οι ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Νεκρή σε όχθη λίμνης στην ανατολική Τουρκία εντοπίστηκε μια 18χρονη φοιτήτρια
«Βρέθηκε με σακούλα στο κεφάλι»-Συγκλονιστικά στοιχεία στη δίκη για τη δολοφονία της 10χρονης Σάρα
Εμβόλια αδυνατίσματος για τους παχύσαρκους ανέργους εξετάζει το Λονδίνο
«Έχετε 30 μέρες διορία»-Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με εμπάργκο όπλων για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβόλησε 33χρονη μπασκετμπολίστρια που του επιτέθηκε με μαχαίρι στις ΗΠΑ
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον προαστίου του Τελ Αβίβ και κατέρριψε drone
Τουλάχιστον 40 νεκροί μετά από νέα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τζαμπάλια
Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς στο Ισραήλ-Έρευνα αν είναι τρομοκρατική επίθεση
Tη σημασία εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για μεταναστευτικό υπογράμμισε η Πρόεδρος Κομισιόν
Έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν το Ισραήλ-«Δεν θα χτυπήσουμε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις»