Νέα σελίδα για την Διερώνα-Οι προοπτικές, ο καινούργιος δρόμος και οι νέες προκλήσεις
Άννη Χαραλάμπους 07:10 - 19 Οκτωβρίου 2024
Νέες μεγάλες προοπτικές για την κοινότητα της Διερώνας και τους κατοίκους της, δημιουργεί η παράδοση της πρώτης φάσης του δρόμου Γερμασόγειας-Ακρούντας-Διερώνας-Αρακαπά.
Η ολοκλήρωση του έργου έρχεται να δώσει καινούργια πνοή στη Διερώνα, αφού δίνει λύση στο πρόβλημα συνδεσιμότητας της κοινότητας με την πόλη και άλλα προάστια της Λεμεσού, σμικρύνοντας τον απαιτούμενο χρόνο διακίνησης και δημιουργώντας ένα ασφαλές για τους χρήστες του, οδικό δίκτυο.
Ο νέος δρόμος εκτιμάται από τις τοπικές αρχές ότι θα συμβάλει με θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για συγκράτηση του πληθυσμού της κοινότητας και ειδικά των νέων, που μέχρι πρότινος αναγκάζονταν να το εγκαταλείψουν και να εγκατασταθούν εκτός του χωριού, δεδομένου ότι το χωριό τους ήταν ουσιαστικά απομονωμένο και η καθημερινότητά τους ιδιαίτερα δύσκολη, όσον αφορά την μετάβαση στις εργασίες τους ή το πήγαινε-έλα για οποιεσδήποτε άλλες εκτός κοινότητας δραστηριότητές τους.
Εκτιμάται επίσης ότι το νέο οδικό δίκτυο θα δώσει ώθηση στη γενικότερη ανάπτυξη της Διερώνας, αφού πλέον δημιουργούνται ευνοϊκότερες συνθήκες και για την πραγματοποίηση διαφόρων μορφών εκδηλώσεων και άλλων ψυχαγωγικού χαρακτήρα γεγονότων, που αναμένεται με τη σειρά τους να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της κοινότητας μέσα από την αύξηση του αριθμού επισκεπτών της.
Σημειώνεται ότι, η παράδοση της πρώτης φάσης του έργου πέρασε μέσα από συμπληγάδες λόγω εξωγενών παραγόντων όπως υπήρξε η πανδημία του κορωνοϊού κα άλλων, που είχαν ως αποτέλεσμα αναπόφευκτες καθυστερήσεις στην υλοποίησή της.
Μιλώντας στον REPORTER ο κοινοτάρχης της Διερώνας, Γιώργος Νικόλα, ανέφερε πως, «ο δρόμος ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 και παραδόθηκε αρχές Οκτωβρίου του 2024. Η αποπεράτωση του δρόμου είχε προκαθοριστεί για 24 μήνες, παρ’ όλα αυτά υπήρξαν καθυστερήσεις και παρατάσεις οι οποίες δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους του χωριού, κυρίως σε ότι αφορά την απόσταση που έπρεπε να διανύσουν, αφού η απόσταση ήταν διπλάσια».
Από τότε που άνοιξε ο δρόμος, συνέχισε ο κ. Νικόλα, «είδαμε κάποια από αυτά τα προβλήματα να λύνονται. Ταυτόχρονα, η πρόσβαση των κατοίκων του χωριού από τότε που άνοιξε ο δρόμος, είναι πολύ πιο εύκολη, ενώ η ομαλότητα του νέου δρόμου, προσφέρει ένα πιο άνετο και ασφαλές οδήγημα».
Επισήμανε παράλληλα πως, οι κάτοικοι του χωριού θα χρειαστούν χρόνο για να εξοικειωθούν με τον καινούργιο δρόμο, αφού τα πέντε χρόνια που διήρκησε το έργο, ήταν αρκετά για να ξεχάσουν οι περισσότεροι, το δρόμο που βρισκόταν υπό κατασκευή. Παρ’ όλα αυτά με την πάροδο του χρόνου, εκτιμά πως όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητά τους, ενώ θα συμβάλει και στην αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο από τους νέους του χωριού που δεν μένουν πλέον εκεί, όσο και από κόσμο που θέλει να το επισκεφθεί.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί νέοι έφυγαν από το χωριό λόγω της απόστασης, ο κοινοτάρχης σημείωσε ότι ενώ πριν λειτουργούσε ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους νέους, όσο πλησίαζε η ολοκλήρωση του έργου, οι νέοι φαίνεται να επέστρεφαν πίσω στο χωριό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επιστροφή και μόνιμη κατοικία.
Μια νέα σελίδα για την Διερώνα
Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, μετά την κινητικότητα που παρατηρήθηκε έπειτα από την αποπεράτωση του έργου, μελετώνται από την κοινότητα ενέργειες που μπορούν να γίνουν σε ό,τι αφορά τις οικιστικές ζώνες, ούτως ώστε τα νέα ζευγάρια που θα ήθελαν να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν μόνιμα στο χωριό, να μπορούν να χτίσουν τη δική τους κατοικία.
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, «το χωριό δεν διαθέτει οικιστικά οικόπεδα για να μπορέσουν να γίνουν οι ανάλογες αιτήσεις, προκειμένου να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν. Ταυτόχρονα, οι οικιστικές ζώνες της κοινότητας έχουν γεμίσει, είτε δεν προσφέρονται για χτίσιμο σπιτιών εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους της κοινότητας και του μη εγγεγραμμένου δρόμου».
Από πλευράς της κοινότητας όπως εξήγησε ο κ. Νικόλα, γίνονται ενέργειες, ώστε να δοθούν κίνητρα προς τους νέους που θα ήθελαν να επιστρέψουν στο χωριό να το πράξουν.
Επισήμανε επίσης ότι, «με το άνοιγμα του δρόμου, δίνεται η ευκαιρία σε όσους θέλουν να επισκεφθούν τη Διερώνα, κάτοικοι ή μη, μέσα σε είκοσι μόνο λεπτά, να έρθουν στο χωριό από τη Λεμεσό, και να απολαύσουν ένα πανέμορφο τοπίο. Για τους λάτρεις της φύσης είτε για άτομα που θέλουν να δουν κάτι το διαφορετικό, η Διερώνα μπορεί να αποτελέσει μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα εξόρμηση».
Ερωτηθείς κατά πόσο θα γίνουν περαιτέρω ενέργειες ανάπτυξης και προώθησης του χωριού, ο κ. Νικόλα απάντησε πως με την ολοκλήρωση του έργου, η διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ μανταρινιού που γίνεται στο χωριό θα μπορεί να γίνεται πιο εύκολα και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, χωρίς να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν.
Ταυτόχρονα, μετά από συζητήσεις της κοινότητας με την ΕΜΕΛ, ενδέχεται μέσα στο επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει ένα μαθητικό δρομολόγιο, ώστε να μπορούν οι μαθητές να πηγαίνουν πιο γρήγορα στο σχολείο τους, όπως και οδικό δρομολόγιο προς εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Κληθείς να σχολιάσει τα μηνύματα που λαμβάνει από τους κατοίκους του χωριού, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του δρόμου, ο κ. Νικόλα σημείωσε πως οι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι, νιώθοντας ένα αίσθημα ασφάλειας μετά από πέντε χρόνια, αν και θεωρούν ότι η ολοκλήρωσή του υπήρξε ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Χαιρετίζουν την αποπεράτωση του έργου οι εμπλεκόμενοι φορείς
Από πλευράς του, κληθείς να στείλει το δικό του μήνυμα για την παράδοση του δρόμου, ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε στον REPORTER πως, «εμείς βεβαίως, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που άνοιξε ο δρόμος προς το χωριό, αφού πλέον μπαίνει ένα τέλος στην ταλαιπωρία που υποβαλλόταν ο κόσμος. Με την παράδοση του έργου, αυτομάτως μειώνεται ο χρόνος που χρειαζόταν από και προς στην επαρχία της Λεμεσού είτε για τις δουλειές τους, είτε για τα σχολεία τους, είτε και για άλλες δραστηριότητες ή υποχρεώσεις που είχαν οι κάτοικοι».
Ο δρόμος που δημιουργήθηκε, πρόσθεσε, «παρέχει ασφάλεια και μια πιο ομαλή οδήγηση προς τους χρήστες του. Συνεπώς, είναι κάτι που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, και κυρίως οι κάτοικοι, το περιμέναμε να ολοκληρωθεί για καιρό και ευτυχώς μια δύσκολη διαδρομή, έχει φτάσει στο τέλος της».
Δίνοντας από πλευράς του το δικό του αγώνα για την έναρξη και την ολοκλήρωση του έργου, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, βρέθηκε δίπλα στην κοινότητα από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως ο ίδιος δήλωσε στον REPORTER, «έγινε μια μεγάλη προσπάθεια στο παρελθόν, ούτως ώστε το έργο αυτό να μπει στον προϋπολογισμό, με τη βοήθεια της τότε υπουργού Μεταφορών, Βασιλικής Αναστασιάδου, ενώ στη συνέχεια έγινε στενή παρακολούθηση των εργασιών και της πορείας τους. Το εν λόγο ζήτημα τέθηκε ενώπιον της Βουλής αρκετές φορές, μέχρι την παράδοσή του».
Μέχρις ότου να ολοκληρωθεί, συνέχισε, «είχα διοργανώσει δύο πανκοινοτικές συνελεύσεις όπου οι υπουργοί Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος και μετέπειτα ο Αλέξης Βαφεάδης, συναντήθηκαν με τους κατοίκους για να ακούσουν και να αφουγκραστούν τις ανησυχίες των κατοίκων».
Καταληκτικά επισήμανε πως, «αυτή τη στιγμή, η προσπάθειά μας είναι να δούμε τι θα γίνει με τη δεύτερη φάση του έργου, αφού παραδόθηκε μόνο η πρώτη. Σίγουρα, θεωρούμε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί στους κατοίκους, παρ’ όλα αυτά, σκοπός και στόχος τώρα, είναι η επόμενη φάση του».