Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»

Την έντονη ενόχληση του Υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν οι αντιδράσεις, κυρίως από πλευράς καθηγητών, για τη δημιουργία του κέντρου παραβατικών μαθητών δίπλα από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο απαντά στις επικρίσεις τονίζοντας πως παρατηρήθηκε μία αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών, που παλεύουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Την ίδια ώρα, πάρθηκε η απόφαση όπως το κέντρο μετακινηθεί σε άλλο «πιο φιλόξενο» χώρο.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), σε συνέχεια δημοσιευμάτων και δηλώσεων, εκφράζει τη βαθιά λύπη και απογοήτευσή του για την εχθρική στάση που δημιουργήθηκε απέναντι σε παιδιά τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη ζωή και στη φοίτησή τους. Το Εναλλακτικό Σχολείο Φοίτησης και Επανένταξης (ΕΣΦΕ) σχεδιάστηκε στη βάση διεθνούς πρακτικής, με στόχο να παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχοπαιδαγωγικές δυσκολίες, ώστε αυτά να επανενταχθούν στο σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίπλα από Παγκύπριο το κέντρο για τους παραβατικούς μαθητές-Διαμαρτύρονται οι καθηγητές

«Παρά το γεγονός ότι είχε επιλεγεί αυτόνομος ειδικός χώρος στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία του, η παραπληροφόρηση και οι αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου και αντιπαράθεσης, το οποίο υπονόμευσε το πρόγραμμα. Με λύπη, διαπιστώθηκε απουσία ενσυναίσθησης και αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών που παλεύουν να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «ως αποτέλεσμα, το ΥΠΑΝ, με γνώμονα τη μη στοχοποίηση και την προστασία των παιδιών, υπεράνω αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων, αποφάσισε να μεταφέρει το πρόγραμμα σε άλλο πιο φιλόξενο χώρο, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες και πρωτίστως η ασφάλεια των συγκεκριμένων παιδιών. Το ΥΠΑΝ τονίζει ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα για να είναι πετυχημένο, απαιτεί την υποστήριξη από όλη την κοινωνία και την κατανόηση ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Πρόσθετα, το ΥΠΑΝ ενδυναμώνει τα προγράμματα σεβασμού της διαφορετικότητας στα σχολεία μας».

Παρά τις προκλήσεις, το Υπουργείο θα συνεχίσει αποφασιστικά την υλοποίηση μέτρων για ένα σύγχρονο, συμπεριληπτικό σχολείο, επιδιώκοντας το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των μαθητών/τριών, χωρίς αποκλεισμούς ή προκαταλήψεις, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά από ΥΠΑΝ να μετακινήσει το κέντρο για παραβατικούς μαθητές εκτός Παγκύπριου η ΟΕΛΜΕΚ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Καλλυντικά προϊόντα αποσύρθηκαν από την ευρωπαϊκή αγορά-Δείτε τη λίστα
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών