Η έκθεση Ολγκίν, ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας και τα σενάρια για την τριμερή στον τ/κ Τύπο

Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενώς στην επικείμενη συνάντηση, στο πλαίσιο δείπνου, του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η εφημερίδα «Κίπρις» σημειώνει ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στο άτυπο τριμερές δείπνο. Εξάλλου, σύμφωνα με την «Μπούγκιουν Κίπρις», υπάρχει η πιθανότητα ο ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιάσει στα μέρη την έκθεση της Προσωπικής του Απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σύμφωνα με την «Κίπρις», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί από τα κατεχόμενα, συμμετέ στην άτυπη συνάντηση έχοντας τρεις κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες είναι: 1. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. 2. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί να εγκρίνει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για ομοσπονδιακή λύση. 3. Χωρίς την αναγνώριση της "κυριαρχικής ισότητας" και της "ίσης διεθνούς υπόστασης" της τουρκοκυπριακής πλευράς και χωρίς την άρση της "απομόνωσης", δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του στην τριμερή ο Τατάρ-«Ας λένε ότι θέλουν στην νότια Κύπρο»

Στο δείπνο της Νέας Υόρκης, ο κ. Τατάρ αναμένεται να επαναδιατυπώσει αυτές τις θέσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άνοιγμα νέας σελίδας στο Κυπριακό. Επιπλέον, θα επαναφέρει την πρότασή του για άτυπη συνάντηση σε μορφή 4+1, με τη συμμετοχή των "μητέρων πατρίδων", ώστε να συζητηθούν λύσεις πέραν της ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το τ/κ δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι ο ΠρόεδροςΧριστοδουλίδης "επιχειρεί να προσδώσει διαφορετικές σημασίες" στην άτυπη τριμερή συνάντηση, αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Ο κ. Τατάρ θα τονίσει ότι οι προσπάθειες για ομοσπονδιακή λύση έχουν εξαντληθεί και ότι είναι έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία στη βάση της ισότητας και της λύσης δύο κρατών.

Εάν δεν υπάρξει κοινό έδαφος, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων καθίσταται ανέφικτη, αναφέρει η ανάλυση της «Κίπρις». Για αυτόν τον λόγο, δεν αναμένεται κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα από το δείπνο ούτε η παρουσίαση κάποιου εγγράφου προς τα μέρη. Ωστόσο, εάν ο ΓΓ ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Προσωπικής Απεσταλμένης του, προτείνει νέες ιδέες και δημιουργήσει ευκαιρία για άνοιγμα νέας σελίδας στο Κυπριακό, τότε το δείπνο θα αποκτήσει ουσιαστική σημασία.

Σύμφωνα με την «Μπούγκιουν Κίπρις», υπάρχει η πιθανότητα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να παρουσιάσει στα μέρη την έκθεση της Προσωπικής του Απεσταλμένης. Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε προηγούμενες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με την περιφερειακή συνεργασία.

Η «Μπούγκιουν Κίπρις» υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Λονδίνο πριν από το τριμερές δείπνο για σημαντικές συνομιλίεςμε τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Σερ Κιρ Στάρμερ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνεται. «Πηγές κοντά στην ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση (όπως αποκαλείται η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) αναφέρουν ότι μετά το τριμερές δείπνο ενδέχεται να ξεκινήσει μια διαδικασία με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων σε πολυμερή συνάντηση», αναφέρει επίσης το τ/κ δημοσίευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζήτησε την υποστήριξη του ΗΒ για τερματισμό της κατοχής ο Πρόεδρος-Ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών
Το ΑΚΕΛ έτοιμο να στηρίξει κάθε βήμα που δημιουργεί προοπτική για λύση
Παραίτηση Τατάρ ζητά το ΡΤΚ-«Ασχολείται με τις ανούσιες εσωτερικές κρίσεις στη ''βουλή''»
Με χρονοκαθυστέρηση αντέδρασαν στη δήλωση MED9 στα κατεχόμενα-Θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις για Τουρκία
Έφτασε Λονδίνο ο ΠτΔ-Συνάντηση με Βρετανό Πρωθυπουργό
Η έκθεση Ολγκίν, ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας και τα σενάρια για την τριμερή στον τ/κ Τύπο
Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης και Δημητρίου-Επανέλαβε στήριξη ο ΔΗΣΥ
Προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του στην τριμερή ο Τατάρ-«Ας λένε ότι θέλουν στην νότια Κύπρο»
Συνήλθε η Βουλή των Νέων-«Προτεραιότητα η επένδυση στη νέα γενιά»
Έστειλε μήνυμα για το Κυπριακό η ΠτΒ-«Θα πρέπει να εμμένουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων»