Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αεράμυνα του Ισραήλ-Τι είναι το πανίσχυρο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή του προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο Ισραήλ, συνοδευόμενο από περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και απειλών από το Ιράν και τις φιλοϊρανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ θα ενισχύσει την αεράμυνα του Ισραήλ, στοχεύοντας τον τύπο πυραύλων που χρησιμοποιεί συνήθως το Ιράν, δήλωσε στρατιωτικός αναλυτής Michael Holmes στο CNN.

Το σύστημα THAAD είναι ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα των ΗΠΑ για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων. Η τεχνολογία του βασίζεται στην αναχαίτιση πυραύλων με άμεση σύγκρουση (kinetic energy) αντί για την έκρηξη, επιτυγχάνοντας υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην καταστροφή των στόχων. Το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει πυραύλους μικρού, μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς τόσο εντός όσο και εκτός της ατμόσφαιρας.

Η αποστολή του THAAD στο Ισραήλ έρχεται σε απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2024. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, που ήδη περιλαμβάνει συστήματα όπως ο Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome), το David’s Sling και το Arrow, τα οποία καλύπτουν ευρύ φάσμα πυραυλικών απειλών από ρουκέτες έως βαλλιστικούς πυραύλους.

Η τοποθέτηση του THAAD ενισχύει περαιτέρω την στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ παράλληλα παρέχει ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο απέναντι στις φιλοϊρανικές δυνάμεις, όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς. Η ικανότητα του συστήματος να ανιχνεύει πυραυλικές απειλές σε απόσταση έως και 3.000 χιλιομέτρων το καθιστά κρίσιμο για την άμυνα του Ισραήλ, ιδίως απέναντι στην αυξανόμενη απειλή των ιρανικών πυραύλων.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το σύστημα θα απαιτήσει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών για τη λειτουργία του, ενώ το χρονοδιάγραμμα της πλήρους ενεργοποίησης του THAAD στο Ισραήλ παραμένει αδιευκρίνιστο. Το THAAD, χάρη στην ακρίβεια των ραντάρ του (AN/TPY-2), θα λειτουργήσει σε συνεργασία με άλλα αμυντικά συστήματα, όπως οι συστοιχίες πυραύλων Patriot και τα συστήματα Aegis του αμερικανικού ναυτικού, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη αμυντική ομπρέλα.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Έπεσαν Instagram και Facebook, προβλήματα και στο Messenger
Μήνυμα από το Ισραήλ μέσω Αιγύπτου στο Ιράν για την απάντηση στην πυραυλική επίθεση
Νεκρός από αεροπορική επιδρομή ο επικεφαλής εναέριων μέσων της Χαμάς, ανακοίνωσαν οι IDF
Για ανελέητο χτύπημα στη Βηρυτό κάνει λόγο ο Νετανιάχου-Πυραυλικά χτυπήματα από τη Χεζμπολάχ
Εκτοξεύτηκε αποστολή της NASA που θα αναζητήσει ζωή σε δορυφόρο του Δία
Συνεδριάζει το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου για την απάντηση στο Ιράν
Ο Νετανιάχου εξετάζει σχέδιο αποκλεισμού της βόρειας Λωρίδας από τρόφιμα και νερό
«Φύγετε τώρα» από τον Λίβανο, καλεί τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: Πυραυλικό μπαράζ σε 180 περιοχές του Ισραήλ, τρέχουν στα καταφύγια οι πολίτες
Συγκλονίζει μαρτυρία για την επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με drones-«Γλιστρούσαν από τα αίματα»