Από Μενόγεια μέχρι Υπουργεία-Ο αριθμός των Ειδικών Αστυφυλάκων και πόσα στοιχίζουν στο κράτος

Χίλιοι και πλέον Ειδικοί Αστυφύλακες, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε διάφορες δομές και υπηρεσίες του κράτους, υπηρετούν στην Αστυνομία, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025.

Όπως αναφέρεται σε επεξηγηματικό σημείωμα, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στο κεφάλαιο Αστυνομία, περιλαμβάνονται προτεινόμενες πιστώσεις ύψους €21.782.633 για τους βασικούς μισθούς 1.067 Ειδικών Αστυφυλάκων, που προσλήφθηκαν για ειδικά προσωρινά καθήκοντα δυνάμει του Άρθρου 39 του «περί Αστυνομίας Νόμου», N.73(I)/2004.

Σύμφωνα με το σημείωμα, οι πιστώσεις αφορούν:

  • 976 υπηρετούντες Ειδικούς Αστυφύλακες, στους οποίους, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται 100 Ειδικοί Αστυφύλακες για σκοπούς φρούρησης του χώρου κράτησης λαθρομεταναστών στη Μενόγεια (Νόμος Αρ.45(ΙΙ)/2012), 80 Ειδικοί Αστυφύλακες για τη φρούρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων (Απόφαση Υπ. Συμβουλίου Αρ.66.192, ημερ. 24/10/2007) και 110 Ειδικοί Αστυφύλακες για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου για σκοπούς ασφάλειας και οι οποίοι δύναται να μετακινούνται, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της Αστυνομίας.
  • 18 Ειδικούς Αστυφύλακες για τις ανάγκες της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Σημειώνεται πως, η αντιμισθία των Αστυφυλάκων αυτών καταβάλλεται από την Α.Η.Κ. και κατατίθεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.
  • 14 Ειδικούς Αστυφύλακες για την ασφάλεια του κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου Αρ. 57.684 ημερομηνίας 9.4.2003).
  • 13 Ειδικούς Αστυφύλακες για την ασφάλεια του κτιρίου του Υπουργείου Οικονομικών. (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου Αρ. 57.684 ημερομηνίας 9.4.2003).
  • 2 Ειδικούς Αστυφύλακες για την ασφάλεια του κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου Αρ. 62.653 ημερομηνίας 28/9/2005).
  • 1 Ειδικό Αστυφύλακα για τα κτίρια της Ε.Δ.Υ. και Ε.Ε.Υ. (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου Αρ.63.105 ημερομηνίας 28/12/2005).
  • 5 Ειδικούς Αστυφύλακες για την ασφάλεια των κτιρίων του Υπουργείου Εσωτερικών. (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου Αρ.62.981 ημερομηνίας 14/12/2005)
  • 5 Ειδικούς Αστυφύλακες για την ασφάλεια των κτιρίων του Ανωτάτου Δικαστηρίου
  • 8 Ειδικούς Αστυφύλακες για εκτέλεση ενταλμάτων για εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου Αρ 64.775 ημερομηνίας 20/12/06).
  • 1 Ειδικό Αστυφύλακα για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών για φρούρηση του κτιρίου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
  • 2 Ειδικούς Αστυφύλακες για είσπραξη ενταλμάτων δικαστηρίων που αφορούν το Δήμο Λευκωσίας (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου Αρ. 69.117 ημερομηνίας 16/7/2009). Σημειώνεται πως, η αντιμισθία των αστυφυλάκων αυτών καταβάλλεται από το Δήμο Λευκωσίας και κατατίθεται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.
  • 9 Ειδικούς Αστυφύλακες για φρούρηση της Κεντρικής Τράπεζας.
  • 5 Ειδικούς Αστυφύλακες για φρούρηση των κτιρίων του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
  • 8 Ειδικούς Αστυφύλακες για την ασφάλεια των Δικαστηρίων (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 29/10/2014).

Σύμφωνα, επίσης, με το σημείωμα, για τους Ειδικούς Αστυφύλακες που αμείβονται στη μειωμένη κλίμακα εισδοχής της Α1, η αναβάθμιση από την συνδιασμένη Κλίμακα Α1, Α2, Α5(ΙΙ) στη συνδυασμένη Κλίμακα Α2, Α5, Α7(ΙΙ), θα ισχύσει από την ημερομηνία ένταξης τους στην αρχική βαθμίδα της Κλίμακας Α1, δηλαδή μετά το πέρας των δύο ετών στη μειωμένη κλίμακα εισδοχής.

Διορισμοί και καθήκοντα

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 39 του «περί Αστυνομίας Νόμου», ο εκάστοτε Αρχηγός της Αστυνομίας αποφασίζει, από καιρού εις καιρόν, το διορισμό Ειδικών Αστυνομικών για την εκτέλεση γραφειακών και βοηθητικών καθηκόντων, καθηκόντων φρούρησης κτιρίων και εγκαταστάσεων οργανισμών κοινής ωφελείας και νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, προστασίας επίσημων προσώπων και ξένων αποστολών, εφαρμογής των διατάξεων, που αναθέτουν καθήκοντα στην Αστυνομία, του «περί Σκύλων Νόμου» και του «περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου», όπως αυτοί εκάστοτε τροποποιούνται ή αντικαθίστανται και επίδοσης και εκτέλεσης δικαστικών ενταλμάτων ή/και οποιωνδήποτε άλλων ενταλμάτων:

Νοείται ότι Ειδικός Αστυνομικός σε περίπτωση που, κατά την εκτέλεση των πιο πάνω καθηκόντων του, αντιληφθεί οποιαδήποτε παράβαση που τιμωρείται δυνάμει του «περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου», δύναται να εκτελέσει και καθήκοντα εφαρμογής του υπό αναφορά Νόμου.

Νοείται περαιτέρω ότι Ειδικός Αστυνομικός που υπηρετεί στην Αστυνομία κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του Νόμου και εκτελεί καθήκοντα άλλα από τα καθήκοντα που προβλέπονται στο εδάφιο αυτό δύναται να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, λόγω της ειδικής εκπαίδευσης ή των ικανοτήτων του.

Με βάση το ίδιο άρθρο, οι διαδικασίες διορισμού και οι λοιποί όροι υπηρεσίας των Ειδικών Αστυνομικών καθορίζονται με Κανονισμούς.

Επίσης, κάθε Ειδικός Αστυνομικός που διορίζεται με βάση το άρθρο 39 δίδει τη διαβεβαίωση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 21 του παρόντος «περί Αστυνομίας Νόμου», ενώπιον του Αρχηγού ή εξουσιοδοτούμενου από αυτόν Ανώτερου Αξιωματικού.

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη δύο ανήλικων κοριτσιών στη Λεμεσό (pics)
Δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι 24χρονος στην Ορόκλινη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Διέσωσαν γυναίκα που είχε τραυματιστεί σε απόκρημνη πλαγιά στη Λεμεσό-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Απόπειρα φόνου σε μπαρ στη Λεμεσό-27χρονος τ/κ μαχαίρωσε 22χρονο μετά από καυγά
Από Μενόγεια μέχρι Υπουργεία-Ο αριθμός των Ειδικών Αστυφυλάκων και πόσα στοιχίζουν στο κράτος
Ούτε η Interpol δεν έριξε φως για το ορφανό πέλμα ποδιού που εντοπίστηκε στην Πάφο-Στο αρχείο η υπόθεση
Θρίλερ στη θάλασσα-Επιχείρηση από το ΚΣΕΔ με τις Αρχές του Ισραήλ για σκάφος που αγνοείτο
Επιτυχής αντιμετώπιση προσπάθειας κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες της Τρ. Κύπρου-Η επίσημη ενημέρωση
Παρέμβαση Τορναρίτη στη Συνεδρία στην ΚΣΣΕ για την Εμπορία Προσώπων
Αύξηση 30% στα τροχαία δυστυχήματα-«Χρειάζεται να ενισχύσουμε το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης»