Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης και Δημητρίου-Επανέλαβε στήριξη ο ΔΗΣΥ

Επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Βουλής υπήρξε την Κυριακή το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η Αννίτα Δημητρίου, με βασικό αντικείμενο το Κυπριακό. Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για την στάση της Κίνας, στην οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ενώ ταυτόχρονα συζήτησαν την κοινή συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ-Γκουτέρες. Η κ. Δημητρίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, ζήτησε όπως αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία εντός του συμφωνημένου πλαισίου και εξέφρασε την στήριξη του ΔΗΣΥ.

«Ενόψει των επικείμενων εξελίξεων στο Κυπριακό αλλά και της πολύ σημαντικής επίσκεψης που είχα ως επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, επικοινώνησα χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, προκειμένου να τον ενημερώσω εκτενώς για τις εκεί επαφές μας με τον ομόλογο μου καθώς και με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κ. Δημητρίου.

Όπως εξήγησε, «μετέφερα την επαναβεβαίωση της ισχυρής στήριξης που διατηρεί η Κίνα διαχρονικά στο Κυπριακό, για δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση της ΔΔΟ με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Στάση αρχής μιας χώρας μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία σε μια κομβική στιγμή για το Κυπριακό».

«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις- εκτιμήσεις σε σχέση με την επικείμενη άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Υπογράμμισα τη θέση μας πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να πετύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του Συμφωνημένου Πλαισίου και από εκεί που αυτές διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, επαναλαμβάνοντας πως ο Πρόεδρος στην προσπάθειά του αυτή θα έχει τη στήριξή μας», τόνισε.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημείωσε την ανάγκη για συντονισμό κινήσεων και πρωτοβουλιών σε σχέση με τη Σύνοδο Ηγετών του ΕΛΚ στις 17 Οκτωβρίου, τονίζοντας γι’ άλλη μια φορά ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να διαβάζεται μονοδιάστατα αλλά σε σχέση με τα ευρωτουρκικά και ελληνοτουρκικά, πάντοτε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Παραίτηση Τατάρ ζητά το ΡΤΚ-«Ασχολείται με τις ανούσιες εσωτερικές κρίσεις στη ''βουλή''»
Με χρονοκαθυστέρηση αντέδρασαν στη δήλωση MED9 στα κατεχόμενα-Θεωρούν απαράδεκτες τις δηλώσεις για Τουρκία
Έφτασε Λονδίνο ο ΠτΔ-Συνάντηση με Βρετανό Πρωθυπουργό
Η έκθεση Ολγκίν, ο αποκλεισμός της ομοσπονδίας και τα σενάρια για την τριμερή στον τ/κ Τύπο
Αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό Χριστοδουλίδης και Δημητρίου-Επανέλαβε στήριξη ο ΔΗΣΥ
Προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του στην τριμερή ο Τατάρ-«Ας λένε ότι θέλουν στην νότια Κύπρο»
Συνήλθε η Βουλή των Νέων-«Προτεραιότητα η επένδυση στη νέα γενιά»
Έστειλε μήνυμα για το Κυπριακό η ΠτΒ-«Θα πρέπει να εμμένουμε σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Μήνυμα ότι «υπάρχει πάντοτε ελπίδα για το Κυπριακό» από τους Βρετανούς πριν τη συνάντηση με Χριστοδουλίδη
Τα σενάρια Γκουτέρες, το concept paper της Ολγκίν και τα επόμενα βήματα επί τάπητος