Συνήλθε η Βουλή των Νέων-«Προτεραιότητα η επένδυση στη νέα γενιά»

Αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα η επένδυση στη νέα γενιά για το κυπριακό κοινοβούλιο, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, χαιρετίζοντας την τελετή έναρξης των εργασιών της ολομέλειας της 7ης Συνόδου της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, το πρωί της Δευτέρας.

Τη Σύνοδο χαιρέτισαν, εκτός από την Πρόεδρο της Βουλής, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, αλλά και εκπρόσωποι των διοργανωτών, η Αν. Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Μιλτιάδου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Κωνσταντίνος Λοΐζου και η Πρόεδρος του Cyprus Youth DipolmaCY, Αμαλία Αβραάμ.

«Η νέα γενιά σήμερα διαθέτει εντυπωσιακές δεξιότητες προσαρμογής και αμεσότερης ανταπόκρισης σε νέα δεδομένα και προκλήσεις, στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες αγγίζει ανυποψίαστα, μέχρι σήμερα, επίπεδα κατάρτισης, διαθέτει περισσότερο πάθος και διεκδικητικότητα σε ζητήματα κοινωνικής χειραφέτησης και ατομικών δικαιωμάτων και έχει πολύ υψηλότερες προσδοκίες από ό,τι η προηγούμενη και πιο ξεκάθαρο όραμα για αυτά που είναι ικανή να πετύχει, εφόσον της παρασχεθούν οι απαραίτητοι πόροι, η αναγνώριση, οι ευκαιρίες και τα εργαλεία», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Πρόσθεσε ότι για το κυπριακό κοινοβούλιο η επένδυση στη νέα γενιά αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι η διοργάνωση της ετήσιας Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων έχει πλέον καταστεί θεσμός.

«Η διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των νέων για συμμετοχή σε θέματα που αφορούν τους ίδιους και την κοινωνία δεν θα έπρεπε να αποτελεί το ζητούμενο, αλλά πολιτική επιταγή, η οποία διασφαλίζει τη βελτίωση, όχι μόνο της δικής τους ζωής, αλλά και όλης της πορείας του κράτους», είπε η κ. Δημητρίου. Απαριθμώντας τα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά, ειδικά στην Κύπρο, σημείωσε το brain drain, το επισφαλές εργασιακό καθεστώς με εισοδήματα που δεν αποκρίνονται στα πραγματικά τους προσόντα και δυνατότητες.

Από την άλλη, σημείωσε ότι, όντας το εναργέστερο και πλέον καταρτισμένο εργατικό δυναμικό στη χώρα, οι νέοι μπορούν να προσφέρουν με δυναμική, δυναμισμό, επιστημοσύνη και τεχνογνωσία σε όλους τους τομείς, κατά τρόπο που να επικουρούν τους παλαιότερους, με προστιθέμενη αξία για όποιον οργανισμό επιλέξει να επωφεληθεί από τις υπηρεσίες τους, αλλά και για μία παραγωγικότερη οικονομία και έναν υγιέστερο κοινωνικό ιστό.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, την 7η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων απασχόλησαν ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος και ο ιδιαίτερος αντίκτυπός τους στη χώρα μας, όπως η μετανάστευση και το άσυλο, η παράνομη απασχόληση, η απαραίτητη ενίσχυση της πολιτότητας και της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από την εκπαίδευση, η περιβαλλοντική διαχείριση και η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα.

Αναφερόμενη στην επερχόμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει στενή σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σημείωσε ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον πυρήνα λήψης αποφάσεων τη θωρακίζει πολιτικά και οικονομικά. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την αλληλεγγύη, είπε, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να καταστήσουμε τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία και στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επικείμενη τριμερή και για επίλυση του Κυπριακού.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στέκεται στο πλευρό σας, προκειμένου να σας εξασφαλιστούν ίσες ευκαιρίες και δίοδοι πρόσβασης στα κέντρα λήψης αποφάσεων», είπε η Πρόεδρος της Βουλής. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2022 η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εισαγάγει πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης, το οποίο, όπως είπε, αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας με κυρίαρχο άξονα την κατάρτιση και την εξοικείωση των νέων με τις υπηρεσίες του κυπριακού κοινοβουλίου και τις κοινοβουλευτικές πρακτικές. Μέσω αυτού, οι συμμετέχοντες δύνανται να αποκτήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν εξειδικευμένες δεξιότητες, χρήσιμες για τη μελλοντική τους απασχολησιμότητα, ενώ παράλληλα παρέχονται σε αυτούς δυνατότητες και σύνδεσμοι για την περαιτέρω ενεργό εμπλοκή τους στα κοινοβουλευτικά πράγματα, ανέφερε.

«Με γνώμονα την ισότιμη συμμετοχή ηλικιακών και άλλων ομάδων και κοινωνικών στρωμάτων στη χάραξη πολιτικών που τους αφορούν, με την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου του κυπριακού κοινοβουλίου με την κοινωνία, την καλλιέργεια της ενεργού πολιτότητας και τη διαφύλαξη της διαφάνειας, επιθυμούμε να συμβάλουμε στην εξυγίανση της λειτουργίας των θεσμών», κατέληξε η κ. Δημητρίου.

Με τη σειρά της, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, χαιρετίζοντας τη Σύνοδο, είπε ότι Βουλή των Νέων αποτελεί εκπαιδευτική εμπειρία, καθώς δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και να αναπτύξουν δεξιότητες διαλόγου και ενεργού πολιτότητας. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της διαδικασίας τυγχάνουν άμεσης αξιοποίησης, αφού στέλνονται στα αρμόδια Υπουργεία, καθιστώντας τη φωνή των νέων ισχυρή στα κέντρα λήψης απόφασης.

Είπε ότι η ίδια είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη και περήφανη για την ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Παιδείας, αφού η προσπάθεια καλλιέργειας της ενεργού πολιτότητας ανάγεται στην αρχαιότητα, ενώ επιβάλλεται να αποτελεί σκοπό κάθε πολιτείας.

Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ως πάγιο στόχο να καλλιεργήσει ενεργούς και ενημερωμένους πολίτες, που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ανάλογης δημοκρατικής κοινωνίας. Στην ίδια κατεύθυνση στρέφεται και η προσπάθεια της κυπριακής πολιτείας, είπε, αναφέροντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε το 2024 ως έτος νεολαίας, στο πλαίσιο του οποίου ήδη υλοποιείται στοχευμένο πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες, όπως είπε. Μεταξύ άλλων, η Υπουργός σημείωσε ότι πρωταρχική μέριμνα είναι να δοθεί λόγος στη νέα γενιά, κάνοντας αναφορά στο «Έκφραcy», ψηφιακό εργαλείο με το οποίο οι νέοι μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με λειτουργούς, αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, για να εκφράσουν απορίες και απόψεις για θέματα που τους απασχολούν.

Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι αυτή την περίοδο προετοιμάζεται η δεύτερη εθνική στρατηγική για νεολαία, που θα δρομολογήσει τις δράσεις μέχρι το 2030, με συμμετοχή του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και άλλων φορέων. Όπως είπε, προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των πραγματικών αναγκών των νέων.

«Ως Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας θέτουμε ως στόχο τη βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των νέων μας, καθώς και την καλλιέργεια αισθημάτων ανεκτικότητας και κατανόησης προς άλλους πολιτισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι «όραμά μας είναι η διαμόρφωση εγγράμματων πολιτών, με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα και σεβασμό στη διαφορετικότητα, πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ικανών να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και των προκλήσεων του μέλλοντος και στην ποιότητα ζωής των πολιτών μέσω της παιδείας, του αθλητισμού και της ενδυνάμωσης της νεολαίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, επιδιώκουμε την καλλιέργεια της πολιτότητας μέσω καλών πρακτικών στη σχολική μονάδα, υπογραμμίζοντας ότι οι μαθητές που συμμετέχουν ενεργά στα εξωσχολικά δρώμενα είναι αυτοί που θα αναδειχθούν συνειδητοί πολίτες για τον τόπο τους και τον κόσμο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα το συμφέρον των νέων μας, παραμένοντας προσηλωμένοι στον στόχο μας, για συνεχή πρόοδο και εξέλιξη της παρεχόμενης εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων», είπε. Απευθυνόμενη προς τους νέους Βουλευτές, είπε ότι «η ενασχόληση σας με τα κοινά μέσω αυτής της πρωτοβουλίας μας δίνει αισιοδοξία», προσθέτοντας «επενδύουμε σ’ εσάς και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από τις γνώσεις σας θα οδηγήσετε την πατρίδα μας σε ψηλότερα επίπεδα προόδου».

Η αν. Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Μιλτιάδου, είπε ότι μόνο με γνώση και συμμετοχή μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Σημείωσε ότι ο Οργανισμός στηρίζει διαχρονικά τον θεσμό της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. Ανέφερε ότι το 2024 θεωρείται σημαντική χρονιά για νεολαία, καθώς υλοποιείται η δέσμευση της πολιτείας να δώσει φωνή στη νεολαία, με στόχο να ενισχύσει τη συμμετοχή των νέων σε διάφορους τομείς.

«Στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη δημοκρατία είναι ζωτικής σημασίας», ανέφερε, και ενθάρρυνε τους νέους βουλευτές να αγκαλιάσουν την εμπειρία, να εκφράσουν τη γνώμη τους χωρίς φόβο και να ασκήσουν το δικαίωμα τους να ακουστούν.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Κωνσταντίνος Λοΐζου, είπε ότι το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων αποτελεί το καλύτερο πρόγραμμα για ενδυνάμωση νέων στην Κύπρο, καθώς δημιουργεί ενεργούς πολίτες που νοιάζονται για τα κοινά, δίνει την ευκαιρία ενίσχυσης αξιών όπως η ενεργή πολιτότητα, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ενώ αναπτύσσει δεξιότητες όπως ομαδικότητα, η κριτική σκέψη, η ενσυναίσθηση.

Πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο του 2020, ο θεσμός της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων βραβεύθηκε ως το καλύτερο πρόγραμμα στην Ευρώπη για συμμετοχή των νέων. Σημείωσε ότι φέτος το Συμβούλιο δέχθηκε αριθμό ρεκόρ αιτήσεων για νέους Βουλευτές και πολλές προτάσεις για νέες θεματικές, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει την αναγνώριση που λαμβάνει το πρόγραμμα.

Η Πρόεδρος του Cyprus Youth DipolmaCY, Αμαλία Αβραάμ, είπε ότι η νεολαία της Κύπρου βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο της κριτικής, ως γενιά χωρίς πολιτική άποψη ή ότι αποφεύγει να αναλάβει την ευθύνη για την αλλαγή. «Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η γενιά αγαπά την ευθύνη», είπε, προσθέτοντας ότι αναλαμβάνει δράση για θέματα που την αφορούν, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά σε πεδία στα οποία θέλει να συνεισφέρει για μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία. «Σας παροτρύνω να την ακούσετε προσεκτικά και με σεβασμό», είπε.

Όπως είπε, στην 7η Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων δημιουργήθηκαν οι εξής Επιτροπές: Εξωτερικών υποθέσεων, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Υγείας.

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος Πρόεδρος της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, Στέφανος Κυπριανού, έκανε απολογισμό των εργασιών των επιτροπών κατά το έτος που πέρασε, οι οποίες συμπεριλάμβαναν την παράδοση των προτάσεων τους στις αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη συνάντηση με αρμόδιους Υπουργούς, τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για τα θέματα που τους αφορούν, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου