Φρένο (και) στην ιδιωτική ποινική κατά Κατσουνωτού, ξεδοντιασμένη η Αρχή-Εκκρεμότητα οι δύο πειθαρχικές

Φρένο στις προθέσεις της Αρχής κατά της Διαφθοράς, έβαλε γνωμάτευση που ζητήθηκε και εξασφαλίστηκε, σε σχέση με την προαναγγελθείσα ιδιωτική ποινική σε βάρος του αστυνομικού Μιχάλη Κατσουνωτού, την ποινική δίωξη του οποίου ζήτησε η Αρχή από την Νομική Υπηρεσία, στα πλαίσια της έρευνας που αφορούσε τις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, που αφορούσαν αναστολή υπόθεσης πρώην πελάτη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαροι και σε πλήρη ταύτιση Βρετανοί και Αρχή-Διαφθορά η οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας ανεξαρτήτως κέρδους

Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από Βρετανούς εμπειρογνώμονες, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Αρχή είχε ανακοινώσει πως με βάση την έκθεση των Λειτουργών Επιθεώρησης, «ο εν λόγω Αξιωματικός της Αστυνομίας, ενδεχομένως να έχει διαπράξει αδίκημα κατά παράβαση του Άρθρου 8(β), του Ν.19(Ι)/2022, με την άρνησή του να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του είχαν υποβληθεί».

Ως εκ τούτου, η Αρχή δυνάμει του Άρθρου 9(3), του ίδιου Νόμου, έχει προωθήσει όλα τα σχετικά έγγραφα προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με εισήγηση για δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, ωστόσο η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να μην προχωρήσει, αφού θεώρησε πως από την στιγμή που ήταν ύποπτος προς διάπραξη αδικημάτων, θα έπρεπε να του επιστηθεί η προσοχή στο Νόμο, να του επεξηγηθούν τα δικαιώματά του και ειδικότερα ότι δύναται να ασκήσει το δικαίωμα της σιωπής.

Η άρνηση της Εισαγγελίας να προχωρήσει με την ποινική δίωξη του Κατσουνωτού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία με μια ανακοίνωση με 17 σημεία, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς την Εισαγγελία, ενώ κατέγραψε την στάση που επέδειξε το μέλος της Αστυνομίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «επέδειξε ανυπακοή σε πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορά στη σύσταση και λειτουργία της Αρχής» και ότι «ενώ προσήλθε ενώπιον των Λειτουργών Επιθεώρησης, δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και απαντούσε κατά το δοκούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο «όχι» σε δίωξη Κατσουνωτού από Εισαγγελία-Έντονη αντίδραση Αρχής κατά της Διαφθοράς, εξετάζει ιδιωτική ποινική

Περαιτέρω, στην ανακοίνωση της η Αρχή, παρέπεμψε στο Άρθρο 8 (β), του περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμου, 19 (I) / 2022, το οποίο όπως υπέδειξε, «επιβάλλει υποχρέωση σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο λαμβάνει κλήση για παρουσίαση, είτε ενώπιον της Αρχής, είτε ενώπιον των Λειτουργών Επιθεώρησης, όχι μόνο να παραστεί, αλλά και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβάλλονται».

Παράλληλα, απαντώντας στους λόγους μη δίωξης του Κατσουνωτού από την Εισαγγελία, η Αρχή σημείωσε πως δεν δίδεται σε οιονδήποτε μάρτυρα επίστηση της προσοχής του στο Νόμο με βάση τους Δικαστικούς Κανόνες ή να γίνει αναφορά σε δικαίωμα σιωπής, παραπέμποντας στην νομολογία που αφορά τις Ερευνητικές Επιτροπής, ενώ σε σχέση με την θέση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν τίθεται ζήτημα αρνητικού αντικτύπου σε μελλοντικές εισηγήσεις, η Αρχή απάντησε πως: «Εκείνο που διαφαίνεται είναι ακριβώς το αντίθετο: ότι δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας θα αρνείται να προχωρήσει σε ποινική ανάκριση οποιασδήποτε υπόθεσης διαφθοράς του αποστέλλει η Αρχή, με τη δικαιολογία ότι δεν τηρήθηκαν τα δικαιώματα του υπόπτου κατά την Έρευνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεραμύνεται των αποφάσεων της για Κατσουνωτό η Εισαγγελία-Αντεπιτίθεται στην Αρχή, ενοχλημένη με τις επικρίσεις

Στην ίδια ανακοίνωση, είχε προαναγγελθεί ιδιωτική ποινική σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, με την Αρχή να αναφέρει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να καταχωρίζει η ίδια ως Κατήγορος ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις σε περιπτώσεις ανυπακοής σε πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, αποτάθηκε σε νομικό, ώστε να γνωματεύσει κατά πόσο με βάση τη νομοθεσία υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρούνται ιδιωτικές ποινικές. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής, μιλώντας στο Cyprus Forum, «με βάση τη γνωμάτευση που λήφθηκε, δεν μπορεί η Αρχή να προσφύγει στο Δικαστήριο καταχωρώντας ιδιωτική ποινική, σε περίπτωση παρακοής προνοιών της νομοθεσίας. Πρέπει όλες να απευθύνονται προς την Νομική Υπηρεσία».

Περαιτέρω, ο κ. Πογιατζής ανέφερε πως από τον Δεκέμβριο του 2022 μέχρι τον Οκτώβριο, υποβλήθηκαν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, 290 καταγγελίες.

Όπως είπε, «οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από ιδιώτες αλλά και από θεσμούς και οργανισμούς», ενώ οι 75 από τις 290 είναι ανώνυμες. Από αυτές, σύμφωνα με τον κ. Πογιατζή, έχουν εξεταστεί και διερευνηθεί συνολικά 85.

Σε εκκρεμότητα οι πειθαρχικές

Το όνομα του Μιχάλη Κατσουνωτού και οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας γύρω από τις υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη ο αστυνομικός, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται στο επίκεντρο τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό διότι, ενώ σε βάρος του προέκυψαν ποινικά αδικήματα, ωστόσο η Εισαγγελία έβαλε φρένο στην δίωξη του, με την τελευταία περίπτωση να αφορά την εισήγηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, σε σχέση με την πιο πάνω υπόθεση.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, τον Ιούνιο του 2022, η πρώτη περίπτωση αφορούσε τις καταγγελίες της πρώην Διευθύντριας και της πρώην Υποδιευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου, κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, ο οποίος συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίο μεταξύ άλλων, ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν την Άννα Αριστοτέλους, μεταξύ των οποίων και προσωπικά, ενώ στο κινητό του κατάδικου εντοπίστηκαν και άλλες συνομιλίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων, χρήματα που του αποστάλθηκαν από τον Κατσουνωτό μέσω άλλου αστυνομικού, καθώς και μηνύματα που αφορούσαν κλείσιμο υποθέσεων.

Τα όσα υποστήριζε η Άννα Αριστοτέλους, η οποία φέρεται να δέχθηκε πιέσεις και απειλές για να μην προβεί σε καταγγελία, σε συνδυασμό με το ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό που είχε στα χέρια της, μεταξύ αυτών εκατοντάδες μηνύματα αλλά και άλλες μαρτυρίες από πρόσωπα που θέλησαν να μιλήσουν, βρέθηκαν ενώπιον του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος μετά από έρευνες, κατέληξε πως προκύπτουν σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού δύο ποινικά αδικήματα. Αυτό της συνομωσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα και αυτό της κατάχρησης εξουσίας, ωστόσο μετά από τρεις μήνες μελέτης του πορίσματος, η Εισαγγελία αποφάσισε την μη δίωξη του, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωση της στην οποία επιβεβαίωσε τα αδικήματα που υπέδειξε ο ανεξάρτητος ανακριτής, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Ακολούθησε η καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής από την πλευρά Αριστοτέλους, με το κατηγορητήριο πέραν των δύο πιο πάνω αδικημάτων να περιλαμβάνει και το αδίκημα της καταστροφής τεκμηρίων, εντούτοις η Νομική Υπηρεσία, δύο ημέρες πριν την ημερομηνία που δόθηκε για εμφάνιση, προχώρησε στην αναστολή της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται πως για την εν λόγο υπόθεση διατάχθηκε η πειθαρχική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, ωστόσο από τον Αύγουστο το 2023, οπότε ανακοινώθηκε η απόφαση, δεν είχε αρχίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπλόκαρε την ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού η Εισαγγελία δύο μέρες πριν βρεθεί στο εδώλιο-Αυτά ήταν τα κατηγορητήρια

Της απόφασης του Γενικού Εισαγγελέα για την υπόθεση Αριστοτέλους κατά τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, ακολούθησαν οι δημόσιες καταγγελίες που προκάλεσαν σάλο για το θανατηφόρο του 2012, όπου κατά τον ουσιώδη χρόνο, ο Μιχάλης Κατσουνωτός, ήταν υπεύθυνος της Τροχαίας Λεμεσού και σε βάρος του, διατυπώνονταν διάφοροι ισχυρισμοί. Μάλιστα, κάποιοι συνέδεαν την μη δίωξη του στην υπόθεση Αριστοτέλους με την υπόθεση του θανατηφόρου.

Ακολούθησε νέα έρευνα, μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας του 17χρονου θύματος του θανατηφόρου, έπειτα από την οποία ο τότε Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας και τώρα νυν Αρχηγός, Θεμιστός Αρναούτης, εισηγήθηκε την δίωξη επτά αστυνομικών, καθώς και του 21χρονου οδηγού που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του άτυχου 17χρονου. Υπενθυμίζεται ότι, μεγάλος ντόρος είχε προκληθεί γύρω από την άγνωστη οδηγό που φέρεται να ανέκοψε την πορεία του διερχόμενο οχήματος που συγκρούστηκε με την μοτοσικλέτα του 17χρονου, ωστόσο διέφυγε και μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές από την Αστυνομία, ανάμεσα στα επτά πρόσωπα που υποδείχθηκαν ποινικά αδικήματα, περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και το όνομα του Μιχάλη Κατσουνωτού, στον οποίον αναφέρθηκαν φίλοι του θύματος που βρισκόντουσαν στο σημείο και είχαν εμπλοκή στο τροχαίο, αφού κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν ο υπεύθυνος της Τροχαίας.

Ωστόσο, η Νομική Υπηρεσία, μετά την μελέτη του πορίσματος, αποφάσισε την ποινική δίωξη μόνο του εξεταστή της υπόθεσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως για τους υπόλοιπους «δεν διαπιστώθηκε εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος».

Για τις πιο πάνω δύο υποθέσεις, εκκρεμούν πειθαρχικές σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, οι οποίες ωστόσο παραμένουν μπλοκαρισμένες, λόγω της ακύρωσης των προαγωγών των Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας, αν και η μια εκ των πειθαρχικών που αφορά τις Φυλακές, αποφασίστηκε πριν την ακύρωση των προαγωγών.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, το θέμα των Βοηθών Αρχηγών αναμένεται να επιλυθεί σύντομα και όλες οι εκκρεμούσες πειθαρχικές, αναμένεται να προχωρήσουν, ενώ ήδη άλλες, έχουν ξεμπλοκαριστεί μετά την γνωμάτευση που λήφθηκε από την Νομική Υπηρεσία, τον περασμένο Μάρτιο, όπου ορίστηκε ανώτερος αστυνόμος που αντικαθιστά τους Βοηθούς Αρχηγούς, εξού και άρχισαν εκ νέου οι διαδικασίες και για την πειθαρχική που αφορά τον κατά συρροή δολοφόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινική δίωξη ενός εκ των ανακριτών για το θανατηφόρο του 2012 αποφάσισε η Εισαγγελία-Αφήνει παράθυρο για πειθαρχική δίωξη των υπόλοιπων

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν περιουσίες προσώπων αξίας πάνω από 90,000 ευρώ-Εμπλέκονται σε υπόθεση ναρκωτικών
Προωθούν τροποποίηση του Νόμου για τα νάρκοτεστ-Έρχονται emoji για την ταχύτητα των οδηγών
Ανακαλούνται πάνω από δέκα χιλιάδες αερόσακοι οχημάτων Honda-Δείτε τη λίστα με τους αριθμούς εγγραφής
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις φοιτητικές χορηγίες έξω από τη Βουλή-Έκλεισε ο δρόμος
Τραγωδία στη Λευκωσία λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα-Ανακαίνιζε διαμέρισμα και έπεσε στο κενό 67χρονος
Παρατάθηκε για άλλους τρεις μήνες η διαθεσιμότητα των δεσμοφυλάκων για την απόδραση του Κομμωτή
Πώς το Ανώτατο έκοψε στην μέση την απόφαση για Θανάση-Έκρινε «απαραίτητο» τον Σταυριανό, επίκληση στο δημόσιο συμφέρον
Παραπέμφθηκε σε δίκη με επτά κατηγορίες η 66χρονη πρόεδρος ΜΚΟ-Αντιμέτωπη και με το αδίκημα της διαφθοράς
Ακινητοποιήθηκαν τα εξήντα δύο οχήματα της Αστυνομίας που έχουν εγκατεστημένους αερόσακους Takata
Ικανοποίηση ΠΑΣΥΔΥ για τις εξαγγελίες του ΠτΔ για τις Φυλακές