Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια

Το νερό αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την ζωή, τους ανθρώπους, τη φύση ακόμη και τις οικονομίες των Κρατών. Η Κύπρος διαχρονικά αντιμετώπιζε το πρόβλημα της λειψυδρίας, με το ζήτημα να τίθεται συχνά πυκνά επί τάπητος, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις, εξού και στην ακίδα της συζήτησης μπήκε μεταξύ άλλων και η σκέψη για αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή.

Σε μια περίοδο που η στάθμη του νερού στα φράγματα βρίσκεται μόλις στο 27%, με τους αγρότες να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω της λειψυδρίας, η ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων δείχνει επιτακτική, ώστε να μην προκληθούν περεταίρω προβλήματα.

Η ιδέα της δημιουργίας τεχνητής βροχής δεν είναι καινούργια, ωστόσο, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Φίλιππος Τύμβιος, αν γίνει αυτή η προσπάθεια θα πάρει καιρό, σημειώνοντας πως ακόμα και να σχεδιαστεί ένα τέτοιο πείραμα τεχνητής βροχής, θα θέλει ένα με δυο χρόνια μέχρι να εφαρμοστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή

Ο κ. Τύμβιος, εξηγώντας τι είναι αυτή η τεχνολογία που προκαλεί τεχνητή βροχή, ανέφερε πως «πρόκειται για τεχνολογία σποράς των νεφών, όπου σε νέφη που δεν θα δώσουν βροχόπτωση, τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν βροχή», ενώ επεσήμανε ότι ο τρόπος που γίνεται αυτό, είναι με την σπορά πυρήνων συμπύκνωσης μέσα στο νέφος.

Επί της ουσίας, για να μπορεί να γίνει η προσπάθεια τεχνητής βροχής, θα πρέπει να εντοπιστούν κατάλληλα σύννεφα, στα οποία απελευθερώνονται μέσω ειδικά διαμορφωμένου αεροσκάφους, νανοσωματίδια αλάτων, για να επιταχυνθεί η διαδικασία συμπύκνωσης νεφών, ώστε να παραχθούν σταγονίδια, τα οποία θα πέσουν στη γη ως βροχή.

vroxoptoseis

Πάντως, στην Κύπρο δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε παρόμοια πειράματα το 1972 και το 1973, με διαφορετικές μεθόδους, ωστόσο το όλο εγχείρημα τότε, είχε μικρό αντίκτυπο.

Η τεχνολογία τεχνητής βροχής χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό, χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και από άλλες χώρες. Ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα αυτών των μεθόδων είναι αμφίβολα, αλλά και κοστοβόρα, ωστόσο είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται από διάφορες χώρες και για διαφορετικούς σκοπούς, καθώς στην Κίνα, χρησιμοποιήθηκε για να ξεπλύνει περιοχές έπειτα από αμμοθύελλες, ακόμα και για τεχνητή χιονόπτωση.

Πέραν από την ιδέα για αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή, επί τάπητος τέθηκαν και άλλες προτεινόμενες λύσεις, οι οποίες είναι πολύ πιο άμεσες, όπως είναι οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης, καθώς επίσης και επέκταση της δυναμικότητας των υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο Υδατικών Έργων, το οποίο μεταξύ άλλων στόχο έχει την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αλλά και την ορθολογική των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2024, στο Εθνικό Επενδυτικό Πλάνο, περιλαμβάνονται υδατικά έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, χρήσης ανακτημένου νερού και άρδευσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται στα €1,17 δις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες

Το ζήτημα της λειψυδρίας, τίθεται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, όπου επί τάπητος θα τεθεί η ανάγκη κατασκευής μονάδων αφαλάτωσης για κάλυψη των αναγκών σε περιόδους ανομβρίας. Το θέμα εγγράφηκε για αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των κ. Χαράλαμπου Πάζαρου, Κυριάκου Χατζηγιάννη, Νίκου Σύκα, Βαλεντίνου Φακοντή, Χρίστου Ορφανίδη και Χρίστου Σενέκη.

Πάντως, η ελπίδα όλων εναπόκειται στην ίδια τη φύση παρά το γεγονός ότι ο Οκτώβριος είναι ξηρός μήνας, με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, να αναφέρουν πως, το αναμενόμενο ύψος βροχής, μέχρι το τέλος του μήνα θα κυμανθεί κάτω του 50% του κανονικού σε όλη την Κύπρο.

Ο Νοέμβριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι κανονικός στο εσωτερικό και στα ορεινά του νησιού αλλά τοπικά στα παράλια θα είναι λίγο θερμότερος του κανονικού. Το αναμενόμενο ύψος βροχής στο νησί θα κυμανθεί μεταξύ 50% και 75% του κανονικού, με εξαίρεση το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού όπου εκεί αναμένεται να κυμανθεί μέχρι το 75% του κανονικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Καλοπαναγιώτης και Πισσούρι στα 55 καλύτερα τουριστικά χωριά στον κόσμο
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του κλάδου έτοιμου σκυροδέματος με το Υπ. Εργασίας
Κυρίως αίθριος το πρωί ο καιρός, με νεφώσεις και μεμονωμένες βροχές μετά το μεσημέρι-Αναλυτικά η πρόγνωση
Πληρώνει ακριβά την ανομβρία το Κράτος-Πέραν των 88 εκατομμυρίων το κόστος για αφαλατωμένο νερό
Ψάχνει τη θεραπεία ο Δαμιανός για να αποφευχθεί η 48ωρη απεργία-Εμμένουν στις θέσεις τους οι γιατροί
Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν €1 εκατ. στο Τζόκερ
ΔΗΠΑ: Θετικά τα μέτρα της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Υπουργός Γεωργίας: Καλύτερη εποπτεία λαϊκών αγορών με τη νέα νομοθεσία
Εκστρατείες για άπορους ενόψει Χριστουγέννων
Νόμο για τις διαδικασίες πολιτική επιστράτευσης ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής