Καρφιά από Αννίτα-«Ο Αβέρωφ έχασε γιατί το επέλεξαν οι πολίτες, θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικός»

Τη δική της απάντηση, σε όσα ακούγονται περί πολέμου εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού, τις αναφορές για τρικλοποδιές από άτομα του Αβέρωφ Νεοφύτου ή του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και το λόγο που έχασαν τις Προεδρικές του 2023 ως παράταξη, έδωσε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου. Μάλιστα, η κα. Δημητρίου έριξε καρφιά κατά του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικός σε κάποια θέματα, ενώ σημείωσε πως έχασε στις Προεδρικές του 2023, επειδή το επέλεξαν οι πολίτες.

Η Προέδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε συνέντευξή της στην εκπομπή «Τετ α τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος στον Άλφα, έδωσε απαντήσεις σε καίρια θέματα, όπως για παράδειγμα η στάση του κόμματος σε διάφορα σοβαρά ζητήματα και κατά πόσο θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρη η στάση του κόμματος ως αντιπολίτευση. Όπως ανέφερε «δεν ζούμε στην εποχή των φωνασκιών, όποιος φωνάξει περισσότερο είναι αυτός που ασκεί περισσότερη αντιπολίτεσυη. Θεωρώ ότι αποκτάς περισσότερη αξιοπιστία όταν επικροτείς και συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία είτε ήταν δικές σου πρωτοβουλίες, είτε ξεκίνησαν επί δικής σου διακυβέρνησης. Νομιμοποιείται ο ΔΗΣΥ να μην συμφωνεί σε κάτι που ξεκίνησε επί δικής του διακυβέρνησης, επειδή βρίσκεται στην εξουσία ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Αυτά είναι αστεία πράγματα και μη σοβαρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα όνειρα θερινής νυκτός της Αννίτας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και ο Αβέρωφ

Σε ερώτηση κατά πόσο θα ήταν ο ΔΗΣΥ στην εξουσία, αν ο υποψήφιός του ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης και αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου άκουγε τις προτροπές του Νίκου Αναστασιάδη, η κα. Δημητρίου επεσήμανε πως δεν ήταν υποψήφιος του ΔΗΣΥ ο κ. Χριστοδουλίδης. «Η ουσία και το ζητούμενο δεν ήταν πώς θα διατηρήσει ο ΔΗΣΥ την εξουσία. Δεν ξέρω και δεν αρέσκομαι στα υποθετικά σενάρια. Ο Αβέρωφ έχασε επειδή αυτό επέλεξαν οι πολίτες. Ίσως να μην έπεισε, ίσως να έγιναν και λάθη, ίσως να ήταν και συγκυρίες. Όλα παίζουν ρόλο σε μία προεκλογική περίοδο. Ίσως του καταλόγισαν πολύ περισσότερα αρνητικά και να του κόστισε και να τον αδικεί σαν προσωπικότητα».

Αναφερόμενη στον Αβέρωφ Νεοφύτου, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε πως «εγώ έζησα ένα άνθρωπο από κοντά και ως μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας που με τις θέσεις του προσπαθούσε για το καλό της κοινωνίας, μαζί και με άλλους συναδέλφους, από άλλους πολιτικούς χώρους. Σε αυτή την προσπάθεια που είναι εξελικτική, σίγουρα έγιναν και λάθη, σίγουρα υπήρχαν και κακές στιγμές, όμως τώρα έχουμε αποτέλεσμα. Τώρα είμαστε εδώ, χρειάζεται να διαχειριστούμε το παρόν και να προνοήσουμε για το μέλλον».

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές για πόλεμο στον ΔΗΣΥ και κατά πόσο υπάρχουν άτομα της Αννίτας Δημητρίου, όπως υπάρχουν οι Αβερωφικοί και Αναστασιαδικοί, η πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε πως δεν γίνεται όλοι να συμπαθούν την ηγεσία και να συμφωνούν με ό,τι κάνουν. «Εδώ είμαστε για τον ΔΗΣΥ. Ήμουν σε μία εξόρμηση, επειδή θέλουμε να επιστρέψουμε στη βάση μας είπα ότι είμαστε για τον ΔΗΣΥ, ούτε για κάποιον πρώην πρόεδρο, ούτε για την Αννίτα, ούτε για οποιοδήποτε άλλο. Αν αγαπάμε τον ΔΗΣΥ και θέλουμε να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη του Κληρίδη, πρέπει να είμαστε εδώ για τον ΔΗΣΥ. Έχω τους ανθρώπους μου να με στηρίζουν, έχω και την υπόλοιπη ηγεσία να με στηρίζει».

Ερωτηθείσα για τους ψίθυρους για τρικλοποδιές από άτομα που είναι πιο κοντά στον Νίκο Αναστασιάδη ή στον Αβέρωφ Νεοφύτου, η Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε πως «και ακούω όσα λέγονται για άτομα του Αναστασιάδη και άτομα του Αβέρωφ και κατανοώ πολύ περισσότερα από όσα νομίζουν κάποιοι. Πρέπει να καταλάβουν ότι αν λειτουργούμε ως ομάδα, τότε δεν χρειάζεται να επιλέξεις κατηγορία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν κοιμάμαι και ξυπνώ για το 2028»-Με σπόντες για Αβέρωφ τοποθετήθηκε η Αννίτα για τις Προεδρικές

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε πως λαβώθηκε το κόμμα στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, πέρασε δύσκολα και ακόμη περνά. «Σκεφτείτε ότι δεν πέρασε η υποψηφιότητά μας στη δεύτερη Κυριακή. Μας έφερε σε τρομερή αμηχανία και είναι δύσκολα να το διαχειριστούμε. Ήταν ένα χαστούκι προς όλους το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Έλεγαν ότι προστρέξαμε να πανηγυρίσουμε. Δεν προστρέξαμε αλλά αν αναλογιστεί κανείς τις προεδρικές, την εσωστρέφεια, δεν θα ξέραμε που θα ήταν ο ΔΗΣΥ».

Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις μετά τα αποτελέσματα την πρώτη Κυριακή των Προεδρικών, η Αννίτα Δημητρίου υπέδειξε πως «στεναχωρηθήκαμε που δεν πέρασε ο υποψήφιός μας, αλλά έπρεπε να διαχειριστούμε την δεύτερη Κυριακή. Ήταν σωστή επιλογή η ψήφος κατά βούληση. Τα διάφορα ευτράπελα που έγιναν δεν τιμούν και δεν τιμούσαν κανένα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Η ψήφος κατά συνείδηση ήταν η καλύτερη επιλογή».

Αναφορικά με την υποψηφιότητά της για την προεδρία του κόμματος, η κα. Δημητρίου σημείωσε πως δεν είχε εξ αρχής δηλώσει ενδιαφέρον, επειδή δεν την ενδιέφερε. Ωστόσο, όπως εξήγησε, μιλούσε με τα στελέχη του κόμματος και αποφάσισε να υποβάλει την υποψηφιότητά της. «Η υποψηφιότητά μου δεν ήταν εναντίον του Αβέρωφ Νεοφύτου, του Δημήτρη Δημητρίου ή του Χάρη Γεωργιάδη. Επικοινώνησα μαζί τους και τους ενημέρωσα και τους είπα είμαι εδώ, αν μπορώ να βοηθήσω. Φτάνει να υπάρχει αλληλοσπαραγμός. Τα στελέχη μας πρέπει να είναι ενωμένα. Εγώ ενημέρωσα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετά που αποφάσισα».

Κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές του Αβέρωφ Νεοφύτου, περί όνειρο θερινής νυκτός να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Βουλής, η κα. Δημητρίου σημείωσε πως «σίγουρα δεν είμαι αγνώμων. Ξέρω ότι είχα στήριξη και στη συνέχεια εκλέγηκα. Δεν σκέφτηκα και διεκδίκησα τη θέση. Δεν κοιμόμουν και να ξυπνώ για τη θέση. Δεν είμαι αγνώμων αλλά θα ήθελα περισσότερη στήριξη κάποιες φορές. Εγώ είμαι για να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, με τις δυνάμεις μου που άλλες φορές είναι πιο λίγες και άλλες φορές πιο πολλές».

Κληθείσα να σχολιάσει τις σχέσεις της με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέδειξε πως «είμαστε βουλευτές μαζί. Από δική μου πλευρά σέβομαι απεριόριστα όλους. Είμαστε εδώ και δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε τα ζητήματα ως προσωπικά. Είναι πολιτική η διαχείριση. Σε προσωπικό επίπεδο δεν έχει αλλάξει κάτι με τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικός στην προσπάθεια που γίνεται, αλλά κατανοώ την κατάσταση που βρίσκεται».

Δειτε Επισης

Καρφιά από Αννίτα-«Ο Αβέρωφ έχασε γιατί το επέλεξαν οι πολίτες, θα μπορούσε να είναι πιο υποστηρικτικός»
Εξηγεί την «εθνική πολιτική» στο δείπνο στη Νέα Υόρκη ο Τατάρ-Θα καλέσει την ε/κ πλευρά σε συνεργασία
Π. Παυλόπουλος: Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι αποδεκτή εφόσον είναι βιώσιμη και δίκαιη
Υπ. Μεταφορών: Επιδιώκουμε δίκαιη, βιώσιμη, στη βάση του διεθνούς δικαίου λύση
Υφ. Νατυιλίας: Καθήκον μας να επανενώσουμε την πατρίδα μας
Έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος-«Μεταβαίνω στη Νέα Υόρκη με ρεαλισμό»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να φέρουμε τον κόσμο μας πίσω στις ορεινές περιοχές
Στέλνει μήνυμα σε ΠτΔ ο Αβέρωφ-«Διάλεξε πως θα μείνεις στην Ιστορία, Πρόεδρος Λύσης ή Διχοτόμησης»
Ενημερώνει τον Στάρμερ για τα συμπεράσματα της MED9 και για το Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Με συγκρατημένη αισιοδοξία για θετικό αποτέλεσμα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ