Η καθυστέρηση της απάντησης του Ισραήλ προκαλεί κρίση στο Ιράν-Πυρετός επαφών με τις χώρες του Κόλπου

Σε κατάσταση... νευρικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση του Ιράν, σύμφωνα με το CNN, καθως περιμένει το χτύπημα-απάντηση του Ισράηλ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο το Ιράν βρίσκεται σε επείγουσες διπλωματικές διαβουλεύσεις με χώρες της Μέσης Ανατολής για να εκτιμήσει αν μπορούν να χαμηλώσουν την ένταση της απάντησης του Ισραήλ και - αν αυτό αποτύχει - να βοηθήσουν στην προστασία της Τεχεράνης.

Η ανησυχία του Ιράν πηγάζει από την αβεβαιότητα για το αν οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν το Ισραήλ να μην πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς και από το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές στο CNN.

Οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με το Ισραήλ για το πώς σχεδιάζει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν το Ισραήλ να στοχεύσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαϊκές περιοχές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, στην πρώτη τους συνομιλία εδώ και σχεδόν δύο μήνες, λέγοντάς του ότι τα αντίποινα του Ισραήλ θα πρέπει να είναι «ανάλογα».

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κατάρ, έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους στις ΗΠΑ για μια πιθανή επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε Άραβας διπλωμάτης στο CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί έντονα ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις τύπου «tit-for-tat» μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος, αφού το Ισραήλ χτύπησε, σύμφωνα με το Ιράν, το κτίριο του προξενείου του στη Δαμασκό, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο που θα συμπαρασύρει και τις ΗΠΑ.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο φόβο, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, είναι ότι η επιρροή των ΗΠΑ στο Ισραήλ φαίνεται να μειώνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο. Όπως και για τις επιχειρήσεις στη Γάζα, το Ισραήλ αγνοεί όλο και περισσότερο τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για περισσότερη αυτοσυγκράτηση στο Λίβανο, όπου οι συνεχείς βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.400 ανθρώπων από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της ανάλυσης, το Ισραήλ δεν συμβουλεύτηκε επίσης τις ΗΠΑ πριν την επίθεση για την ανατίναξη χιλιάσων βομβητών και ασυρμάτων που χρησιμοποιούσαν μέλη της Χεζμπολάχ ή πριν να δολοφονήσει τον Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό, ανατρέποντας την εύθραυστη πρόταση για κατάπαυση του πυρός που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ και η Γαλλία λιγότερο από 48 ώρες νωρίτερα.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση για το πώς θα προχωρήσει, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή. Και ενώ το χάσμα μεταξύ των θέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ μειώνεται, μπορεί να μην παραμείνει έτσι, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διεθνής κριτική στο Ισραήλ για πυρά κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ

«Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ψήφισαν ή όχι», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης για τις συζητήσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντας σκεπτικισμό για το επίπεδο διαφάνειας σχετικά με το τι μοιράζεται το Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος πρότεινε ότι δεν μπορούν να «δώσουν μεγάλη βάση στις μηχανορραφίες» της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ δεν είχε δώσει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα στοχοποιούσε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανέφερε το CNN.

«Το χτύπημά μας θα είναι ισχυρό»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ απηύθυνε την Τετάρτη αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν σχετικά με την απάντηση της χώρας του. «Το χτύπημά μας θα είναι ισχυρό, ακριβές και -πάνω απ' όλα- αιφνιδιαστικό. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη», δήλωσε ο Γκαλάντ.

Τα κράτη του Κόλπου, σε γενικές γραμμές, επιθυμούν να παραμείνουν στο περιθώριο της σύγκρουσης, δήλωσε Άραβας διπλωμάτης. Ενώ το Ιράν έχει προειδοποιήσει δημοσίως ότι όποια μέρη θεωρηθεί ότι βοηθούν το Ισραήλ θα αντιμετωπιστούν ως επιτιθέμενοι, είναι επίσης απίθανο οι γείτονες του Ιράν να προστρέξουν ξεκάθαρα στην υπεράσπιση της Τεχεράνης σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Αλλά η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχουν πει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους για να πλήξει το Ιράν, δήλωσε στο CNN Άραβας διπλωμάτης και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα. Η Ιορδανία θα προστατεύσει επίσης τον εναέριο χώρο της από οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη εισβολή, ανεξάρτητα από την προέλευσή της, δήλωσε Ιορδανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ιράν θέλει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας με το Ισραήλ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο Al Jazeera ότι ο Νετανιάχου «είναι ο μόνος που θέλει έναν πόλεμο και να βάλει φωτιά στην περιοχή για να παραμείνει στην εξουσία».

Αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν - στο παρασκήνιο - να παροτρύνουν την Τεχεράνη να είναι λελογισμένη στην απάντησή της εάν το Ισραήλ επιτεθεί, δήλωσε αξιωματούχος.
«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει»

Ενώ το Κατάρ μιλάει τακτικά με τους Ιρανούς και μεταφέρει στις ΗΠΑ όσα λένε, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι τελικά «απλά δεν ξέρουμε τι θα κάνει [το Ιράν]». Οι βασικές φωνές εντός του Ιράν θα έχουν διαφορετικές ιδέες σχετικά με το αν και πώς θα απαντήσει στο Ισραήλ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κλίμακα και την έκταση της πολυαναμενόμενης ισραηλινής κίνησης, δήλωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σειρά κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος της πετροχημικής βιομηχανίας του Ιράν

Ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε ότι τα μηνύματα από το Ιράν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά από τότε που η Τεχεράνη εκτόξευσε το μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ και δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στο πνεύμα και το ύφος τους

Το Ιράν στρέφει το βλέμμα του για βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία για να αποτρέψει μια ισραηλινή επίθεση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην κρίση, δήλωσε ο Άραβας διπλωμάτης στο CNN.

Αξιωματούχοι από κάθε χώρα έχουν συναντηθεί τρεις φορές σε λιγότερο από ένα μήνα και ο Ιρανός ΥΠΕΞ ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη για να «συμβουλευτεί τις περιφερειακές εξελίξεις» και να «προσπαθήσει να σταματήσει τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στο Λίβανο και τη Γάζα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η υφήλιος παρακολουθεί κάθε κίνηση του Ισραήλ καθώς το Τελ Αβίβ εξετάζει το πώς θα απαντήσει. «Αλλά τουλάχιστον μέχρι τη δύση του ηλίου του Σαββάτου, το Ισραήλ θα βρίσκεται σε ακινησία για να γιορτάσει το Γιομ Κιπούρ, την εβραϊκή ημέρα εξιλέωσης και την ιερότερη ημέρα του έτους στον ιουδαϊσμό. Και αν και δεν αποκλείεται το Ισραήλ να ξεκινήσει δράση, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες θα είναι κλειστά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα λειτουργούν και ακόμη και το κύριο αεροδρόμιο της χώρας - το Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ - θα κλείσει» καταλήγει το CNN.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Το μυστικό που κάνει την Σιγκαπούρη παράδεισο μακροζωίας
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία-Στόχος στρατόπεδα του ISIS
Θα δημοσιοποιήσει τον ιατρικό της φάκελο η Καμάλα Χάρις και θα εγείρει ερωτήματα για τον Τραμπ
Προειδοποιούν για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου οι νικητές Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης
Γερμανοτουρκικές διαπραγματεύσεις ενόψει της επίσκεψης Σολτς στην Τουρκία
Επίθεση με δεκάδες ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ
Δεκαεννέα νεκροί από ολονύχτιους βομβαρδισμούς στη Γάζα
Ερντογάν: Συζητάμε με Ελλάδα με βάση την ολιστική προσέγγισή μας στο Αιγαίο