Πρωτοπόροι και στο μακιγιάζ οι Κινέζοι-Είχαν «βιομηχανία» καλλυντικών πριν από 1.000 χρόνια
15:25 - 12 Οκτωβρίου 2024
Μία ακμάζουσα βιομηχανία καλλυντικών είχε πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια η Κίνα.
Αυτό προκύπτει από έρευνα αρχαιολόγων.
Η βιομηχανία, η οποία άκμασε μεταξύ 618 και 907 μ.Χ., παρήγαγε μια σειρά προϊόντων, όπως ενυδατικές κρέμες από ζωικό λίπος και ενισχυτικά φρυδιών που χρησιμοποιούσαν σκόνη γραφίτη. Τα προϊόντα χρησιμοποιούνταν συνήθως από την πλούσια μέλη της δυναστείας Τανγκ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences.
Στο πλαίσιο της μελέτης, σύμφωνα με τον Independent μπήκαν στο μικροσκόπιο χιλιάδες τάφοι στην πρωτεύουσα της δυναστείας Τανγκ, τη Σιάν, και διαπίστωσε ότι οι Κινέζοι που ζούσαν εκεί όχι μόνο ανέπτυξαν συνταγές καλλυντικών αλλά και τις «βελτιστοποίησαν».
Ένα ενυδατικό προϊόν που ταυτοποιήθηκε ως λίπος μηρυκαστικών, για παράδειγμα, περιείχε μια μικρή ποσότητα ελαίου από σπόρους σταυρανθών λαχανικών, το οποίο θα το καθιστούσε ευκολότερο να απλωθεί από το απλό λίπος μηρυκαστικών στους κρύους, ξηρούς χειμώνες της βόρειας Κίνας.
«Αυτό δείχνει ότι η συνταγή της ενυδατικής κρέμας είχε βελτιστοποιηθεί», αναφέρει η μελέτη.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στοιχεία που αφορούν τη χρήση χρωματιστών καλλυντικών. Συγκεκριμένα βρήκαν κάποια οργανικά υπολείμματα σε κελύφη που κατασκευάστηκαν από ένα μείγμα φυτικών ελαίων, σκόρδων και φυτικών εκχυλισμάτων.
Ένα άλλο προϊόν περιποίησης που βρέθηκε στην περιοχή ήταν πιθανότατα κατασκευασμένο από ένα μείγμα κολοφώνων και φυτικών χρωστικών ουσιών.
Η μελέτη σημείωσε ότι οι άνθρωποι στη δυναστεία των Τανγκ χρησιμοποιούσαν προϊόντα παρόμοια με τα σημερινά κραγιόν και ρουζ. «Ένα κομμάτι μεταλλεύματος γραφίτη χρησιμοποιούνταν ως καλλυντικό για τα φρύδια και ένα μείγμα κιννάβαρι και ζωικής κόλλας χρησιμοποιούνταν ως κραγιόν ή ρουζ», εξήγησε.
Ορισμένα από τα αντικείμενα, ωστόσο, μπορεί να περιείχαν ορυκτό υδράργυρο, το οποίο θα ήταν τοξικό για τους χρήστες του.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα καλλυντικά ήταν ποικίλα και κατασκευάζονταν από ένα ευρύ φάσμα πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων φυτών, ζώων και ορυκτών, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα», σημειώνει η μελέτη.
Πηγή: Cnn.gr