Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»

Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος του Μαστού: Η πρόληψη είναι δύναμη» που διοργάνωσε το Κέντρο Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Ο κ. Δαμιανός πρόσθεσε ότι το Πληθυσμιακό Πρόγραμμα Έγκαιρης Ανίχνευσης Καρκίνου του Μαστού, το οποίο εφαρμόζεται Παγκύπρια από το 2003, αναβαθμίζεται και εξελίσσεται συνεχώς, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

«Από το 2023, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί  - όπως συστήνεται από τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές - καλύπτοντας πλέον γυναίκες ηλικίας 45-74 ετών, αντί για 50-69, παρέχοντας δωρεάν μαστογραφίες κατόπιν πρόσκλησης από το Υπουργείο Υγείας», είπε.

Στην Κύπρο, ανέφερε ο κ. Δαμιανός, «λειτουργεί οργανωμένο δίκτυο μαστογραφικών κέντρων, με διευρυμένο ωράριο για να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενες γυναίκες. Όλα τα Κέντρα Μαστογραφίας έχουν αναβαθμιστεί σε θέματα υποδομών, εξοπλισμού και προσωπικού. Ειδικά όσον αφορά τον εξοπλισμό, μεταξύ άλλων, αναβαθμίστηκαν μέσω δωρεάς από τον ΟΠΑΠ, με σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας. Οι μαστογράφοι αυτοί διαθέτουν τη δυνατότητα τομοσύνθεσης υψηλής ευκρίνειας, βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και επιτυχούς θεραπείας σε συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών».

Σήμερα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι όλα τα Κέντρα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται οδηγούν σταδιακά στη διαδικασία διαπίστευσης τους.

Το Κέντρο Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με την πολυδιάστατη συνεργασία άρτια καταρτισμένων επαγγελματιών υγείας, προσφέρει μια ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη προσέγγιση στη διάγνωση, θεραπεία και υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, πρόσθεσε. Ο συνδυασμός εξειδικευμένης φροντίδας, συνεχούς επιστημονικής εκπαίδευσης και βελτίωσης των υπηρεσιών συμβάλλει καθοριστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, σημείωσε.

Ο Υπουργός Υγείας συνεχάρη το Κέντρο Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για την διοργάνωση τής της ημερίδας, η οποία – είπε - αποσκοπεί στην ενημέρωση και ενδυνάμωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πηγη: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα