Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη

Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε η 11η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9), κατά την οποία τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ιορδανίας και τις μεσογειακές προτεραιότητες αναφορικά με τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ. Από αυτή δεν έλειπαν και οι αστείες στιγμές, όπως για παράδειγμα η έκπληξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Πρόεδρο κατά την άφιξή της και το παραστράτημα του Προέδρου κατά τη διαδικασία της οικογενειακής φωτογραφίας των ηγετών.

Από το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στο Mithis Hills Resort στην Τσάδα της Πάφου, όπου υποδέχθηκε τους ηγέτες και εκπροσώπους των εννέα χωρών της Μεσογείου, που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και τους βασιλιά και πρίγκιπα της Ιορδανίας. Παρά το γεγονός ότι από τις πρώτες κιόλας αφίξεις διαπιστώθηκε ότι το τυπικό πρόγραμμα που είχε αρχικά δοθεί δεν επρόκειτο να τηρηθεί, εντούτοις το κλίμα ήταν καλό, με τους καλεσμένους της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρουσιάζονται ευδιάθετοι.

Ο πρώτος που έφτασε ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μία ένθερμη αγκαλιά και χειραψία. Την προσοχή έκλεψαν τα... ανέμελα μαλλιά του, που για άλλη μία φορά ήταν προϊόν σχολιασμού από τους παρευρισκόμενους.

Ένθερμη ήταν και η αντίδραση του Πρωθυπουργού της Μάλτας, Πολ Μπόφα, ο οποίος πρώτα αγκάλιασε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια έκαναν χειραψία.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία είχε φτάσει στο Resort μαζί με το Νίκο Χριστοδουλίδη, λόγω του γεγονότος ότι προηγουμένως είχαν μεταβεί μαζί στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, για τα εγκαίνια της μονάδας αιμοκάθαρσης, επιφύλαξε μία έκπληξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το συμφωνημένο πλάνο για την τυπική άφιξή της, η κα. Φον ντερ Λάιεν έπρεπε να φτάσει στην είσοδο περπατώντας από τα δεξιά του Προέδρου. Ωστόσο, με χαμόγελο, η ίδια ήρθε από πίσω και του είπε χαριτολογώντας «για πρώτη φορά στην έφερα».

Η πιο ένθερμη αντίδραση ήταν από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητο έτρεξε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον χαιρετίσει. Μάλιστα, τον προσφώνησε με το όνομά του, ενώ μετά τον εναγκαλισμό τους, οι δύο ηγέτες παρέμειναν για λίγα δευτερόλεπτα κοντά.

Φυσικά, το πιο έντονο περιστατικό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην άφιξη του Πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Συγκεκριμένα, ο κ. Σάντσεθ έφτασε με περισσότερο από μία ώρα καθυστέρησης, ενώ άλλαξε και το πρόγραμμα της Συνόδου, καθώς οι ηγέτες παρακάθισαν στην πρώτη Σύνοδο Εργασίας, πριν τη λήψη της οικογενειακής φωτογραφίας, όπως ήταν το αρχικό πλάνο.

Πάντως, ο λόγος καθυστέρησης ήταν η στάση του Ισπανού Πρωθυπουργού στη Ρώμη, πριν την άφιξή του στην Κύπρο, για μία συνάντηση με τον Πάπα της Ρώμης. Τον Ισπανό Πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος και όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως συνέβη με τους άλλους ηγέτες.

Τα αστεία στιγμιότυπα της Συνόδου Κορυφής δεν τελείωσαν εκεί, αφού κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την οικογενειακή φωτογραφία, όλοι οι ηγέτες και εκπρόσωποι των χωρών είχαν φτάσει από το υποδεικνυόμενο σημείο από την ασφάλεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που καθυστέρησε για λίγα λεπτά, έφτασε από την αντίθετη κατεύθυνση, μαζί με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Ακόμη μία αστεία στιγμή σημειώθηκε και στο τέλος της Συνόδου, όταν οι ηγέτες είχαν στηθεί για την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ωστόσο έπρεπε να περιμένουν, αφού η κα. Μελόνι δεν είχε φτάσει. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αστείο ότι περιμένουν τη συνήθη ύποπτο. Συγκεκριμένα είπε «ποιον άλλο να περιμένουμε;», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αργεί η Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Κάτι που αποδείχθηκε και από το γεγονός ότι έφτασε τριάντα λεπτά μετά την καθορισμένη ώρα άφιξής της.

Δειτε Επισης

Αυτή είναι η ώρα διεξαγωγής του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε από την Κύπρο ο Μακρόν
Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»
Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των MED9-«Κρίσιμη η συνεισφορά της Τουρκίας στην επανέναρξη των συνομιλιών»
ΠτΔ σε MED9-«H ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή»
Εμπρηστικός ξανά ο Τατάρ-«Χρειάζονται 5 λεπτά για να φτάσουν στην Κύπρο τα τουρκικά F16 από τα Άδανα»
Ισχυρή στήριξη από Κίνα για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό
Αίτημα σε ΠτΔ από δύο υποψηφίους για ΕΔΑΔ για νέα διαδικασία-Ζητά έρευνα για διαρροή ο Κληρίδης
Τετραμερή συνάντηση Κύπρου-ΕΕ-Ιταλίας-Ιορδανίας με επίκεντρο τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές