Ισχυρή στήριξη από Κίνα για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό
18:42 - 11 Οκτωβρίου 2024
Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επαφές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) της χώρας κ. Zhao Leji. Η Πρόεδρος της Βουλής ηγείται υψηλόβαθμης διακομματικής αντιπροσωπίας, αποτελούμενης από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στέφανο Στεφάνου, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Τορναρίτη.
Η Πρόεδρος της Βουλής έτυχε υποδοχής στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο (ΕΛΚ) από τον κ. Zhao Leji. Κατά τη συνάντηση που ακολούθησε, υπογραμμίστηκε ότι οι διαχρονικές σχέσεις φιλίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες και στην προσήλωσή τους στην αρχή «Μία Κίνα-Μία Κύπρος». Σημειώθηκε δε ότι ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών σε στρατηγική εταιρική σχέση το 2021,δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προς όφελος των δύο χωρών και λαών. Εκφράστηκε, συναφώς, η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο διμερές και πολυμερές επίπεδο, με έμφαση στην πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, προς επίτευξη κοινών στόχων και αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ιδιαίτερα τη σημασία της παρούσας επίσημης επίσκεψής της στην Κίνα, επικεφαλής υψηλόβαθμης διακομματικής αντιπροσωπίας, ως ισχυρό μήνυμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Η κ. Δημητρίου εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη διαχρονική αλληλεγγύη και σταθερή στήριξη της Κίνας, ως Μονίμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Επισημαίνοντας την 50η θλιβερή επέτειο από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς επίτευξη λύσης, η οποία θα επανενώσει την Κύπρο, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές, καθότι αυτό θα ισοδυναμούσε με νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
Η κ. Δημητρίου εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο προς διευκόλυνση και περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου της Κίνας με την ΕΕ. Είναι σημαντικό, τόνισε η κ. Δημητρίου, να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο εταίρων για την εδραίωση μιας συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους, υπό το φως των σοβαρών προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Ο Πρόεδρους του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (ΕΛΚ) επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση της Κίνας υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Βουλής ότι η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να στηρίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης μια συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Ο κ. Zhao εξέφρασε επίσης την ειλικρινή εκτίμηση της Κίνας για την πολύτιμη στήριξη και συμβολή της Κύπρου στην εκκένωση Κινέζων πολιτών από τον Λίβανο. Εξάλλου, ο κ. Zhao σημείωσε ότι η Κίνα επιθυμεί την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κύπρο, εστιάζοντας στην ενίσχυση της αμοιβαίας στήριξης και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και επιχειρηματικής μεταξύ τους συνεργασίας. Σημειώνοντας δε την πρόσφατη απόφαση της Κίνας για κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για Κύπριους πολίτες, καθώς και την επικαιροποιημένη διακρατική συμφωνία στον τομέα των αερομεταφορών, ο κ. Zhao εξέφρασε την πρόθεση της Κίνας να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, ειδικότερα στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, καθώς και της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Zhao, αποτελεί χρυσό κλειδί προς την Μεσόγειο, αλλά και χώρο όπου ο ελληνικός πολιτισμός εμπλουτίζεται από τους πολιτισμούς Ευρώπης και Ασίας και τόνισε τη σημασία προώθησης των επαφών μεταξύ των δύο φίλων λαών Κίνας και Κύπρου.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, ο κ. Zhao επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος και αναφέρθηκε στον γεφυροποιό ρόλο της Κύπρου για προώθηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.
Επ’ ευκαιρία εξάλλου της 75ης επετείου από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η Πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη την φίλη χώρα για τα σημαντικά επιτεύγματά της, τα οποία, όπως επεσήμανε, υπαγορεύονται από ένα μακρόπνοο όραμα.
Προηγουμένως, η Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπία επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Jia Wenjian. Κατά την τελετή που ακολούθησε, η Πρόεδρος της Βουλής εκφώνησε ομιλία ενώπιον των Αρχών του Πανεπιστημίου, καθηγητών και φοιτητών του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και απάντησε σε ερωτήσεις τους, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τις υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων Κίνας και Κύπρου.
Η Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπία επισκέφθηκαν επίσης τον νομοθετικό σταθμό- σύνδεσμο του δήμου Nanmofang στην περιοχή Chaoyang του Πεκίνου, ο οποίος αποτελεί σημείο επαφής της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου με τους πολίτες για σκοπούς διαβούλευσης και διασφάλισης της συμμετοχής των πολιτών στη θέσπιση νομοθεσίας. Κατά τη συνάντηση με μέλη του Νομοθετικού Γραφείου της Νanmofang, η Πρόεδρος της Βουλής και η αντιπροσωπία έτυχαν ενημέρωσης για τα διάφορα στάδια της διαδικασίας διαβούλευσης με τους πολίτες, με την κ. Δημητρίου να επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να εισακούεται η άποψη των πολιτών για αποφάσεις και νομοθεσίες που επηρεάζουν τη ζωή τους.