Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος, δήλωσε σήμερα η αρμόδια Υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου, προσθέτοντας πως «με δεδομένο αυτό, καθώς και την αυξητική τάση φοίτησης στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τις δυνατότητες που προσφέρει ο κλάδος, βασική προτεραιότητά μας είναι η συνεχής ενδυνάμωσή του, η ενίσχυση και η προσαρμογή των προσφερόμενων προγραμμάτων με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».

Σε χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου, στην Τεχνική Σχολή Λάρνακας, για την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας που αφορά στους/στις απόφοιτους/απόφοιτες του Κλάδου των Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων των πέντε τελευταίων σχολικών χρόνων, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως «όπως προκύπτει μέσα από τα πορίσματα της έρευνας οι απόφοιτες/οι μας είναι άρτια καταρτισμένες/οι για να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του σύγχρονου ξενοδοχειακού τομέα, ενώ η όποια επιπρόσθετη εκπαίδευση λαμβάνουν αποτελεί για τις ίδιες και τους ίδιους πλεονέκτημα».

Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως «είναι αναγκαιότητα η παρακολούθηση της επαγγελματικής πορείας των αποφοίτων μας και της διαπίστωσης στη συνέχεια του βαθμού προσαρμογής τους στις νέες απαιτήσεις. Δεδομένων των συνεχών αλλαγών και των διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων που χαρακτηρίζουν την εποχή που διανύουμε, κρίνεται απαραίτητο και κυρίως αποτελεί ευθύνη μας, οι νέοι και οι νέες μας να κατέχουν τις αναγκαίες επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν, εάν το επιθυμούν, τις σπουδές τους, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να καταξιωθούν επαγγελματικά», επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο

Σημείωσε πως «την ίδια στιγμή, οι εν λόγω γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, θα αποτελούν τα ισχυρά εχέγγυα για τους νέους και τις νέες μας με τα οποία θα συμβάλουν στην εξέλιξη του τομέα δραστηριοποίησής τους».

«Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι κύριος γνώμονας της πολιτικής που υιοθετούμε είναι η αποτελεσματική σύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, γεγονός που ταυτόχρονα θα ενισχύσει, σε καθοριστικό βαθμό, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας», επεσήμανε.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε, στο πλαίσιο αυτό, σε σειρά δράσεων που προωθεί/υλοποιεί το Υπουργείο, αποσκοπώντας στην αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδιασμών του, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως «προχωρούμε στην ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες τάσεις στην αγορά εργασίας».

«Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, καθώς και την προώθηση των αρχών της πράσινης ανάπτυξης», επεσήμανε.

Εξάλλου, ανέφερε πως «προωθούμε την πρόσβαση των μαθητών και των μαθητριών μας σε έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση

Σημείωσε εξάλλου πως «είναι με ιδιαίτερη χαρά που διαπιστώνουμε ότι οι απόφοιτοι και απόφοιτες των Τεχνικών Σχολών και των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε σχέση με το παρελθόν, εξασφαλίζουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε τομείς της οικονομίας που είναι συναφείς με το πρόγραμμα σπουδών τους».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε την επαγγελματική επάρκεια των αποφοίτων καθώς και τη δυναμική τους σταδιοδρομία», τόνισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα