Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις

Το μεγάλο κεφάλαιο, που αφορά την εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό, αναμένεται να ανοίξει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τα μέλη της να ζητούν από τους αρμόδιους απαντήσεις και εξηγήσεις για το ποιος φέρει την ευθύνη. Προς αυτό το σκοπό, στην Επιτροπή αναμένεται να βρεθεί και ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Νικόλας Ιωαννίδης, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του μεταναστευτικού.

Το ζήτημα της εμπορίας προσώπων που συνδέεται άμεσα με το μεταναστευτικό, είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα, καθώς διαφάνηκε πως δεν υπήρχε πρόθεση από οποιοδήποτε Υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη. Σημειώνεται πως λόγω της φύσης του θέματος, η ευθύνη βαραίνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εντούτοις κατέληξε στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, μετά τη δημιουργία του. Το θέμα είναι αρκετά σημαντικό, καθώς άπτεται ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων και προς αυτό το σκοπό, η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, ενέγραψε σχετικό θέμα στην αρμόδια Επιτροπή προς συζήτηση.

Μιλώντας στον REPORTER η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ ανέφερε πως το ζήτημα της εμπορίας προσώπων στο πρίσμα του μεταναστευτικού είναι πολύ συγκεκριμένο, προσθέτοντας ότι, μέχρι σήμερα, υπήρχε συντονιστική Αρχή, όσον αφορά το θέμα και υπαγόταν στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προέδρευε της πολυθεματικής συντονιστικής ομάδας, που απαρτίζεται από Κυβερνητικές Υπηρεσίες και μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

Πριν αρκετά χρόνια, σημείωσε η κ. Σούπερμαν, «είχε εγερθεί το εν λόγω ζήτημα συντονισμού εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ότι ήταν λανθασμένη η τοποθέτησή του, ακριβώς για τον λόγο ότι προτού γνωρίζουμε περί τίνος επρόκειτο και πως επιχειρεί η εμπορία προσώπων, είχε θεωρηθεί θέμα μετανάστευσης. Στη συνέχεια έγινε μια ενέργεια μεταφοράς του από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τότε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίθηκε θετικά και μάλιστα, είχε δοθεί και λειτουργός από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ούτως ώστε να μπορεί να διεκπεραιώσει αυτό το καθήκον».

Ο λόγος πίσω από τη μεταφορά του ζητήματος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ήταν το ότι είναι το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανωμένου εγκλήματος, παράγοντες στους οποίους άπτεται η εμπορία προσώπων. «Το αρμόδιο Υπουργείο που μπορεί να συντονίζει, να αποφασίζει και να μελετά για να μπορεί στη συνέχεια να καθοδηγήσει τις υπόλοιπες Υπηρεσίες, είναι εκ των πραγμάτων το Υπουργείο Δικαιοσύνης», εξήγησε η βουλεύτρια.

Παρ' όλα αυτά, με την πάροδο των χρόνων, ενώ υπήρχε νομοσχέδιο για τη μεταφορά του ζητήματος από το ένα Υπουργείο στο άλλο, η διαδικασία είχε μπει στον πάγο για το λόγο ότι, όπως εξήγησε η κα. Σούπερμαν, συγκεκριμένοι υπουργοί Δικαιοσύνης δεν ήθελαν να αναλάβουν το ζήτημα της εμπορίας προσώπων, με το θέμα σήμερα να καταλήγει κάτω από την ομπρέλα το Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

«Η εξέλιξη αυτή είναι βήμα προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός. Η εμπορία προσώπων είναι καθαρά θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανωμένου εγκλήματος, όχι μετανάστευσης. Η υποβάθμιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, είναι πισωγύρισμα και ατόπημα. Δείχνει καθαρά, πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί. Το να ρίξουν την ευθύνη του θέματος στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, είναι μια πολύ πρόχειρη και αψυχολόγητη πράξη», είπε χαρακτηριστικά η κα Σούπερμαν.

Αυτό που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι, από πλευράς βουλευτών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η υποβάθμιση του θέματος, όπως την αντιλαμβάνονται, από παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανωμένου εγκλήματος, σε θέμα μετανάστευσης, ενώ θα ζητηθούν εξηγήσεις για το σκεπτικό, με βάση το οποίο πάρθηκε η εν λόγω απόφαση.

«Εδώ εγείρεται το ερώτημα: πώς το Υφυπουργείο Μετανάστευσης θα δώσει οδηγίες στην Αστυνομία, ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, ή να τις συντονίσει; Είναι ένα μικρό Υφυπουργείο που μόλις τώρα ξεκίνησε. Έχει τα μέσα να χειριστεί ένα τόσο λεπτό ζήτημα;», διερωτήθηκε.

Να διευκρινιστεί ότι, βάσει των δεδομένων που υπάρχουν, σε άλλες χώρες, το συντονισμό σε υποθέσεις εμπορίας προσώπων, τον έχουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και αυτό είναι επειδή, η Αστυνομία υπάγεται σε αυτά τα Υπουργεία τις πλείστες των περιπτώσεων. «Στην Κύπρο, η Αστυνομία έχει καταλυτικό ρόλο σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, για το λόγο ότι όλα τα στατιστικά που το αφορούν, τα καταγράφει η Αστυνομία. Έτσι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι το κατ’ εξουσία Υπουργείο που έπρεπε να αναλάβει αυτό το ζήτημα», τόνισε.

Ερωτηθείσα για τους λόγους για τους οποίους προκύπτει αυτό το μπαλάκι «ευθυνών» σε ό,τι αφορά την εμπορία προσώπων, η κα Σούπερμαν απάντησε ότι, «όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν ήθελε κανένας να αναλάβει την ευθύνη. Η μόνη εξαίρεση, ήταν όταν υπηρετούσε ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος ήταν θετικός στο να μεταφερθεί η εμπορία προσώπων στο Υπουργείο του. Μετέπειτα, η μεταφορά μπήκε στον πάγο, αφού οι Υπουργοί δεν ήθελαν να αναλάβουν αυτόν τον πονοκέφαλο».

Δειτε Επισης

Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σ. Κασσελάκης: Να γεμίσουμε με χιλιάδες "είμαι εδώ", μην φύγετε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γραφτείτε για το συνέδριο
Μήνυμα ότι «υπάρχει πάντοτε ελπίδα για το Κυπριακό» από τους Βρετανούς πριν τη συνάντηση με Χριστοδουλίδη
Ξέσπασμα Φαίδωνα μετά τη φωτιά σε δομή ανηλίκων-«Πωλούν σπίτια μόνιμοι κάτοικοι, ανθίζει ο αγοραίος έρωτας»
Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ-«Ο δήμος δεν είδε, δεν άκουσε»
Τραγική υπόθεση στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε πως έπεσε θύμα βιασμού
Κρατούμενη επιτέθηκε και κλώτσησε αστυνομικό κατά τη μεταφορά της από τη Λευκωσία στην Πάφο
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών