Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο

Η λειτουργία της μονάδας αιμοκάθαρσης που εγκαινιάσαμε σήμερα αποτελεί απτή απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η συνένωση δυνάμεων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια της μονάδας μαζί με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Παρασκευή. Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο έδωσε από την πλευρά της η κ. φον ντερ Λάιεν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι λειτουργεί με επιτυχία τους τελευταίους μήνες από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και είναι ένα έργο συνολικού κόστους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθύμισε ότι «έγινε πραγματικότητα χάρη στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πλαίσιο του Next Generation EU, του Σχεδίου που έθεσε σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά ώστε να βγει ισχυρότερη από την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού».

Αφού εξήρε την απόφαση που έλαβε η προηγούμενη Κυβέρνηση για συμπερίληψη αυτού του σημαντικότατου έργου στο εν λόγω Σχέδιο, ο Πρόεδρος τόνισε πως «ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια που εφαρμόστηκαν από την ΕΕ».

«Και αναμφίβολα η λειτουργία της μονάδας που εγκαινιάσαμε σήμερα αποτελούν απτή απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η συνένωση δυνάμεων, πόσο σπουδαία είναι η ιδέα της αλληλεγγύης και πόσο πιο ελπιδοφόρο είναι το μέλλον μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θεμελιώνεται στη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μέλη  με κοινές αξίες και αρχές για αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και επίτευξη κοινών στόχων», ανέφερε.

Είπε ότι η παρουσία του ιδίου και της Προέδρου της Επιτροπής σήμερα, στέλνει το μήνυμα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ και δεν είναι μόνο μια ασαφής ή γενική ιδέα ή έννοια, αλλά είναι το σπίτι μας, προσθέτοντας ότι φέτος  συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ένταξη μας, την μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η ΕΕ είναι ένας οργανισμός ο οποίος γίνεται όλο και ισχυρότερος, λόγω της ενότητας των κρατών μελών της, ικανός να συνεισφέρει ενεργά, ουσιαστικά και αποφασιστικά στη βελτίωση όλων των πτυχών της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών, και ειδικότερα σε τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης σε άλλα δύο συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την ενεργή και ουσιαστική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει, το Σύμφωνο για τη Μεσόγειο και τη δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο.

«Δυο απτά παραδείγματα που αποδεικνύουν το αυξημένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικώς της φίλης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όσα απασχολούν τις χώρες της περιοχής μας», ανέφερε.

Από πλευράς της, η κ. φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι η νέα μονάδα αιμοκάθαρσης, «σημαίνει πιο κοντινή και ευκολότερη πρόσβαση στην περίθαλψη, και κάνει μεγάλη διαφορά για τους ασθενείς, ειδικά για αυτούς τους ασθενείς αιμοκάθαρσης που υποβάλλονται σε θεραπεία πολλές φορές την εβδομάδα, όπως έχουμε ακούσει δύο φορές την εβδομάδα ή τρεις φορές την εβδομάδα».

«Και μπορείτε να φανταστείτε τί διαφορά κάνει αν εξοικονομήσετε χρόνο. Γιατί η φροντίδα είναι πιο κοντά σας, και αυτό είναι πολύτιμη διάρκεια ζωής, ένα δώρο για μια πλήρη και πιο υγιή ζωή», πρόσθεσε.

Η κ. φον ντερ Λάιεν εξέφρασε ικανοποίηση που ο μηχανισμός NextGenerationEU μπορεί να συμβάλει σε αυτό, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει επενδύσει σχεδόν €4 εκατομμύρια σε αυτή τη νέα μονάδα φροντίδας. «Πράγματι, το Next Generation EU είναι το τεράστιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρώπης. Υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις όπως ποτέ άλλοτε, σε όλη την Ευρώπη, έτσι και εδώ, στην Πάφο», πρόσθεσε.

Αυτό, συνέχισε, είναι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει το NextGenerationEU στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι με το €1 δισεκατομμύριο ευρώ της Κύπρου από το NextGenerationEU, «υπάρχουν πολύ περισσότερες ιστορίες επιτυχίας που πρέπει να γραφτούν ή γράφονται αυτή τη στιγμή».

«Η Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα σας για να μετατρέψετε αυτά τα σχέδια σε επιτυχία», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν.

Πριν από τα εγκαίνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεναγήθηκαν στην μονάδα.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο υποψήφιος για το αξίωμα του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών Κώστας Καδής, οι Ευρωβουλευτές Φειδίας Παναγιώτου και Μιχάλης Χατζηπαντέλα. 

Δειτε Επισης

Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Ξεκίνησε ο εξορθολογισμός των κοινωνικών επιδομάτων-Επεξεργασία στοχευμένων μέτρων από το Υφυπουργείο
Έστειλαν υπόμνημα με εισηγήσεις στον ΠτΔ 13 οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης
Λειτουργία στην κατεχόμενη Αγκαστίνα το Σάββατο
Κύριος στόχος του ΥΠΑΝ η δημιουργία ενός σύγχρονου και αναβαθμισμένου εκπαιδευτικού συστήματος
Εγκαινιάστηκε η μονάδα αιμοκάθαρσης στην Πάφο-Διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να είναι δίπλα στην Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Το Βόρειο Σέλας ορατό από την Κύπρο- Καταγράφηκε από κάμερα
Παίρνει σάρκα και οστά η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου
Παρουσιάζεται σήμερα η πρόοδος του πρώτου Κυπριακού δορυφόρου-«Είναι απλά μια αρχή»
Αίθριος ο καιρός με την θερμοκρασία να ανέρχεται στους 31 βαθμούς-Έρχονται βροχές από την άλλη εβδομάδα