Στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων η Κύπρος-Συνέρχονται στην Πάφο οι MED9

Στο κέντρο των περιφερειακών εξελίξεων θα βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, καθώς θα βρεθούν στο νησί μας οι αρχηγοί των κυβερνήσεων όλων των ευρωπαϊκών κρατών που βρέχονται από την Μεσόγειο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας. Η σύνοδος των MED9 θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο και σε αυτήν θα συζητηθούν όλα τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες της Μεσογείου, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τη σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας. Την Πορτογαλία θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ενώ εκ μέρους της Ισπανίας θα συμμετέχει και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Επί τάπητος θα τεθούν οι μεσογειακές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων είναι και το μεταναστευτικό, ένα θέμα που απασχολεί πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες, οι οποίες, όπως και η Κύπρος, λειτουργούν ως σημεία πρώτης υποδοχής των μεταναστευτικών ροών. Επί του θέματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης, σε ισορροπία με την εξωτερική διάσταση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, από κυπριακής πλευράς θα τεθεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της επαναδραστηριοποίησης της κυπριακής πρωτοβουλίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ανταγωνιστικότητα, η οποία βρίσκεται και στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα και αποτελεί κυρίαρχο θέμα στην ΕΕ αυτό το διάστημα. «Εντός αυτού του πλαισίου ο Πρόεδρος θα αναδείξει τη σημασία σημαντικών επενδύσεων και τη μείωση εξαρτήσεων, με στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, όπως επίσης και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ούτως ώστε να επιτευχθεί περισσότερη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται, ωστόσο, στο πρώτο μέρος της συνόδου, στο οποίο θα συμμετέχει ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, μαζί με τον πρίγκιπα διάδοχο Χουσεΐν μπιν Αμπντάλα. Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι δύο άντρες να συνταξιδεύουν για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και, ως εκ τούτου, καταγράφεται σημειολογικά η σημασία που αποδίδει το Αμμάν στη συζήτηση με τους MED9.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασιλιάς Αμπντάλα προτίθεται να προβεί σε μία αναλυτική παρουσίαση προς τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών, στην οποία θα αναφερθεί στα άκρως ανησυχητικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στη γειτονιά μας, στην οποία η Ιορδανία έχει πρωταγωνιστικό διπλωματικό ρόλο. Θα αναλύσει, επίσης, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις εισηγήσεις του για τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και να τερματιστεί η διάχυση της κρίσης και στον Λίβανο.

«Η συμμετοχή του Βασιλιά έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καθότι η Ιορδανία μαζί με την Κύπρο, αλλά και άλλα κράτη της περιοχής αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας και η κρίση της περιοχής αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι κυρίαρχη στην ατζέντα της», εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο βασιλιάς Αμπντάλα θα έχουν και κατ’ ιδίαν διμερή συνάντηση, για να συζητήσουν τόσο διμερή ζητήματα, όσο και εις βάθος την κρίση στην περιοχή, ως δύο κράτη με άμεση ανάμειξη στο διπλωματικό και ανθρωπιστικό σκέλος.

Πέραν των ζητημάτων που προκύπτουν με τις εχθροπραξίες στην περιοχή, η παρουσία της ιορδανικής βασιλικής οικογένειας στη σύνοδο εννέα ευρωπαϊκών κρατών δίνει την ευκαιρία για να συζητηθούν εις βάθος οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συζητηθεί και η κυπρο-ιορδανική πρωτοβουλία για δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης, με έδρα την Κύπρο, ώστε να υπάρχει μόνιμη παρουσία πτητικών μέσων, που να μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα στην περιοχή.

Όταν ολοκληρωθεί η σύνοδος, αναμένεται ότι οι εννέα χώρες θα εκδώσουν κοινή διακήρυξη, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διάσκεψη Τύπου αναφορικά με τα πεπραγμένα. Στο πλαίσιο των εργασιών έχει προγραμματιστεί μια σειρά διμερών συναντήσεων, για πιο εξειδικευμένες συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους επικεφαλής της Σλοβενίας και της Κροατίας, πέραν του βασιλιά της Ιορδανίας. Εξαιτίας του συνωστισμού τόσων αρχηγών κρατών, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητά τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους διεξαγωγής της συνόδου.

Σημειώνεται ότι, πριν από τους MED9, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τελέσουν τα εγκαίνια της μονάδας αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, της οποίας η ανέγερση και ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πέραν από εθνικούς πόρους.

Δειτε Επισης

Βίντεο από drone δείχνει την καταστροφή από τον τυφώνα Milton στη Φλόριντα-Συγκλονιστικές επιχειρήσεις διάσωσης
Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για αλληλεγγύη της Κύπρου στα κράτη της περιοχής-«Γεφυροποιός ρόλος ειρήνης και σταθερότητας»
Συνεχίζεται το χάος στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν πήρε την πλειοψηφία ο Τόρε
«Χειρόφρενο» για το Pame Express η έλλειψη οδηγών, προαναγγέλλει όμως και άλλα δρομολόγια το Υπουργείο
Θετικά μεν μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια αλλά ζητά και άλλα ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στο επίκεντρο των περιφερειακών εξελίξεων η Κύπρος-Συνέρχονται στην Πάφο οι MED9
Ενίσχυση πολιτικής επιστροφών ζήτησε στο Συμβούλιο ΕΕ ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Βόλτα στην Κάτω Πάφο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (pics)
Η Αυστραλία ευχαριστεί την Κύπρο για βοήθεια στην απομάκρυνση υπηκόων από Λίβανο
Την υιοθέτηση ποιοτικών κριτηρίων στις δημόσιες προσφορές ζήτησε η Επιτροπή Ελέγχου