Πρώτη συνάντηση Γ. Εισαγγελέα και Γ. Ελεγκτή-«Ακόμη και αν υπάρξουν διαφωνίες, συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε συναντήσεις»
14:41 - 10 Οκτωβρίου 2024
Την πρόθεσή τους για «άψογη» συνεργασία εξέφρασαν ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης και ο Γενικός Ελεγκτής, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, σε κοινές τους δηλώσεις στην πρώτη τους συνάντηση μετά τον διορισμό του δεύτερου, και στην παρουσία και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, το μεσημέρι της Πέμπτης στη Νομική Υπηρεσία.
Ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού συνεχάρη τον κ. Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του, είπε ότι όταν αυτός ανακοινώθηκε, επικοινώνησε μαζί του και ήταν αμοιβαία η επιθυμία για συνάντηση.
«Η σημερινή συνάντηση των τριών μας ήταν πολύ εποικοδομητική και πολύ ωφέλιμη. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις δύο υπηρεσίες, καθώς και τους τρόπους για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μας, με αλληλοσεβασμό στον ρόλο και τις αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας», ανέφερε.
«Θεωρούμε, με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει να επιτελέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο με βάση το Σύνταγμα. Θεωρούμε επίσης ότι η αποτελεσματική συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας με την Ελεγκτική Υπηρεσία θα έχει τεράστια οφέλη τόσο στην πάταξη της διαφθοράς όσο και στην εν γένει εύρυθμη λειτουργία του κράτους», σημείωσε.
Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου συμμερίζεται την επιθυμία του για την καλύτερη δυνατή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δύο υπηρεσιών. «Συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεχή επαφή τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο λειτουργών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού σκοπού, που δεν είναι άλλος, από τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο και οι δύο ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε», είπε.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής, αφού ευχαρίστησε τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα για τη συνάντηση, είπε ότι αυτή κρίθηκε απαραίτητη από την πρώτη στιγμή, «για να καθορίσουμε τα επόμενά μας βήματα και πώς οι δύο Υπηρεσίες θα συνεργαστούν. Και όταν λέω να συνεργαστούν, να συνεργαστούν άψογα», υπογράμμισε.
Συμφώνησε ότι η πάταξη της διαφθοράς δεν είναι υπόθεση μόνο μιας Υπηρεσίας. «Υπηρετούμε το κράτος και οφείλουμε να συνεργαστούμε. Είμαι πολύ ενθαρρυμένος με τα όσα έχω ακούσει και από τον Γενικό Εισαγγελέα και από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει πρόταση νόμου που είπε ότι θα καταθέσει ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, νωρίτερα την Πέμπτη, προκειμένου η Ελεγκτική Υπηρεσία να παραλαμβάνει έγγραφα από κρατικές υπηρεσίες χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να μη χρειάζεται η οποιαδήποτε νομοθεσία για να έρθουμε σε μια συνεννόηση».
Πρόσθεσε ότι «είναι κοινό όραμα ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να έχει και λόγο, πρέπει να έχει και πρόσβαση στα στοιχεία και πρέπει να παραμένει ανεξάρτητη. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν κάποια προβλήματα», σημείωσε.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «επειδή διαχειριζόμαστε δύσκολα θέματα, πολλές φορές ευαίσθητα θέματα, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν κάποιες διαφωνίες». Τόνισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα λέει την άποψή της, όμως ακόμη και αν υπάρξουν διαφωνίες, «έχουμε συμφωνήσει ότι θα κάνουμε συναντήσεις, θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, έτσι ώστε τα προβλήματα να λύνονται χωρίς οτιδήποτε περισσότερο. Είμαι πολύ αισιόδοξος και προσβλέπω σε μια άριστη συνεργασία», επανέλαβε.
Ερωτηθέντες αν ο διορισμός του νέου Γενικού Ελεγκτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη σχέση των δύο θεσμών, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «δεν θα ήθελα να δώσω την εσφαλμένη εντύπωση περί περιόδου ρήξης, με την έννοια της έλλειψης συνεργασίας», είπε, αναφερόμενος στην προηγούμενη περίοδο. Ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι ανεξάρτητα των προβλημάτων που υπήρχαν σε προσωπικό επίπεδο, η όποια έκθεση ή νομικό ερώτημα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ερχόταν στη Νομική Υπηρεσία τύγχανε του δέοντος σεβασμού και της δέουσας αξιολόγησης, ανάλυσης και χειρισμού. «Επομένως, δεν είναι λίγες οι φορές που ήρθαν μέσα στην περίοδο των τεσσάρων χρόνων καταγγελίες από την Ελεγκτική Υπηρεσία, τις οποίες και προωθήσαμε. Άρα δεν υπήρξε ποτέ ρήξη στον θεσμό με την έννοια να μη λειτουργούν καθόλου μαζί οι δύο Υπηρεσίες», ανέφερε.
Από την άλλη, σημείωσε ότι με τον διορισμό του κ. Παπακωνσταντίνου, «πρόθεση και των τριών μας, και είμαι βέβαιος και των λειτουργών μας, είναι ότι θα υπάρχει πλήρης συνεργασία, πλήρης ανταλλαγή απόψεων και εκεί όπου ενδεχόμενα να υπάρχει διαφορετική αντίληψη, θα προσπαθούμε σε επίπεδο ηγεσίας να λύνουμε τα προβλήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γενικός Εισαγγελέας για παύση Οδυσσέα: Σεβαστά τα όσα ακούμε, αλλά θα πρέπει κάποιος να διαβάσει την απόφαση
«Δεν κρίθηκε η επάρκεια, αλλά η συμπεριφορά» για παύση Μιχαηλίδη
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης μετά την παύση του τέως Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «θεωρώ ότι θα πρέπει να μελετήσει κάποιος την απόφαση για να δει ακριβώς ποια ήταν τα σημεία τα οποία αποτελούσαν το αίτημα το δικό μας και ποια από αυτά έγιναν δεκτά από το δικαστήριο». Σημείωσε ότι τον λυπεί το γεγονός ότι από τα πλείστα σχόλια φαίνεται ότι «δεν έγινε κατανοητό από πολύ κόσμο, το ότι εκείνο το οποίο κρίθηκε δεν ήταν η επάρκεια, η ικανότητα, ο τρόπος αποκάλυψης σκανδάλων ή οτιδήποτε άλλο, αλλά κρίθηκε συγκεκριμένα κάποια συμπεριφορά, η οποία επαναλαμβανόμενη σε αρκετές περιπτώσεις, κρίθηκε από το Συμβούλιο ως ανάρμοστη για να οδηγήσει σε απόλυση».
Είπε ότι είναι σεβαστά τα σχόλια, «σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης, σεβαστά όλα όσα ακούμε. Αλλά εκείνο που λέω θα ήταν καλά κάποιος να διαβάσει προσεκτικά την απόφαση».
Ερωτηθέντες αν υπάρχει λόγος που δεν παρευρέθηκε ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή στη συνάντηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ήταν μία πρώτη συνάντηση, κάτι που θα κάνει και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. «Θα ήθελα να ακούσω από πρώτο χέρι από την κάθε Υπηρεσία, χωρίς την παρουσία κάποιου τρίτου», είπε. Σημείωσε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και θα αξιοποιηθεί. «Απλώς τώρα είναι η πρώτη συνάντηση που κάνω και θέλω να ακούσω από όλους χωρίς να υπάρχουν άλλες παρεμβάσεις».
Συλλήψεις για τρομοκρατία και κλείσιμο φακέλου Οζ Καραχάν
Ερωτηθείς για τις οχτώ συλλήψεις για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι είναι ενήμερος για την υπόθεση. Σημείωσε ότι η υπόθεση τυγχάνει χειρισμού από την Αστυνομία και θα οδηγηθούν στο δικαστήριο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να πει κάτι άλλο σε αυτό το στάδιο για την υπόθεση.
Όσον αφορά την υπόθεση των δύο συλληφθέντων στην παρέλαση, και για τον χειρισμό αιτημάτων που καλούν να κλείσει ο φάκελος, δεδομένου ότι ο Οζ Καραχάν ήταν εξ αυτών που έδωσαν δημοσίως στοιχεία για τους σφετεριστές ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «δεν έχει έρθει τουλάχιστον σ’ εμένα προσωπικά τέτοιο αίτημα».
«Αν και όταν έρθει ή σε περίπτωση που ήρθε και το χειρίζεται κάποιος άλλος στην υπηρεσία, είμαι βέβαιος ότι θα τύχει του ανάλογου χειρισμού, με βάση τα κριτήρια για χειρισμό τέτοιων αιτημάτων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να δράσει αυτεπαγγέλτως για το θέμα η Νομική Υπηρεσία, είπε ότι συνήθως για τέτοια θέματα έρχεται κάποιο αίτημα.
Μεταρρύθμιση Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας
Στην ερώτηση κατά πόσο έχουν συζητήσει την επικείμενη μεταρρύθμιση Ελεγκτικής και Νομικής Υπηρεσίας, από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι δεν είχαν την ευκαιρία να το συζητήσουν τώρα. Επανέλαβε ότι ο ίδιος είχε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μάριο Χαρτσιώτη, ο οποίος εξήγησε τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης για τη Νομική Υπηρεσία. «Έχω αναθέσει στην ομάδα των εισαγγελέων της Νομικής Υπηρεσίας να μελετήσουν και να δώσουν σχόλια στις διάφορες νομοθεσίες που μας έχει δώσει ο Υπουργός και πολύ σύντομα θα του δώσουμε τις απόψεις μας», είπε.
Από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό, «ξεκινήσαμε έναν κύκλο επαφών. Αρχίσαμε να διαμορφώνουμε μια άποψη, την οποία θα μεταφέρω στον Υπουργό».
«Όμως πρώτα θα ήθελα να κάνουμε μια συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Θα ήθελα την άποψη του όσον αφορά κυρίως στο νομικό κομμάτι για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας πριν απευθυνθώ στον Υπουργό και στους υπόλοιπους», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν κατέστη εφικτό να συζητηθεί το θέμα στη σημερινή συνάντηση.
Πηγή: ΚΥΠΕ