Ψάχνουν λύσεις για τη λειψυδρία-Αφαλατώσεις και ανακύκλωση νερού ανάμεσα στα μέτρα για τους αγρότες
Στέλιος Χαραλάμπους 07:03 - 13 Οκτωβρίου 2024
Παρά το ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Οκτωβρίου, η ποσότητα εισροής νερού στα φράγματα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτι που προκαλεί ανησυχία, ενώ καθίσταται επιτατική ανάγκη η λήψη μέτρων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Υπουργός Γεωργίας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τις αγροτικές οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θέτοντας επί τάπητος εισηγήσεις που θα αμβλύνουν το πρόβλημα.
Οι επιπτώσεις από την λειψυδρία είναι αλυσιδωτές και αυτές αγγίζουν κατά κύριο λόγο τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους αλλά και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη αγοράζουν χόρτα και φθαρτά σε ακριβότερες τιμές.
Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του Παναγροτικού, Κυριάκος Καϊλάς, ανέφερε πως στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με την Υπουργό Γεωργίας, συζητήθηκαν μέτρα με στόχο να αυξηθεί η ποσότητα του νερού στους αγρότες. Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν, είναι οι αφαλατώσεις νερού για τους αγρότες αλλά και η ανακύκλωση νερού από επεξεργασία λιωμάτων, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγροτικούς σκοπούς.
Όπως εξήγησε ο κ. Καϊλάς, «αν αξιοποιηθούν τα προτεινόμενα μέτρα και αυξηθεί η ποσότητα νερού προς τους αγρότες, τότε θα αυξηθεί η παραγωγή, καθώς αυτή την στιγμή η παραγωγή είναι μειωμένη, κάτι που αυξάνει τις τιμές, ενώ οι καταναλωτές έχουν δίκαιο να αντιδρούν για τις τιμές, αφού ο γεωργός θέλει να παράγει ικανοποιητικές ποσότητες και να αγοράζουν οι πολίτες φθηνότερα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η λειψυδρία φέρνει αυξήσεις σε αγροτικά προϊόντα-Μειώνονται τα έσοδα, αυξάνονται τα έξοδα παραγωγής
Παράλληλα, ο κ. Καϊλάς, τόνισε την ανάγκη όπως τα μέτρα που θα παρθούν θα πρέπει να επισπευσθούν, καθώς η κατάσταση, πιέζει τόσο τους αγρότες, όσο και τους κτηνοτρόφους. Μάλιστα, αρκετοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εισάγουν από το εξωτερικό τροφές ζώων ακόμα και σανό, καθώς λόγω της έλλειψης νερού δεν μπορούν οι αγρότες να έχουν την απαιτούμενη παραγωγή χόρτων που χρησιμοποιούνται ως τροφή για τα ζώα.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Παναγροτικού, αναφέρθηκε και στο δικοινοτικό έργο του αποχετευτικού της Μιας Μηλιάς, το οποίο μπορεί να έχει μέχρι και 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, από το οποίο το 70% θα διοχετευόταν στις ελεύθερες περιοχές, ωστόσο το έργο αυτό δεν υλοποιήθηκε, ενώ όπως είπε, από πλευράς της Δημοκρατίας, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές. «Το έργο αυτό αν γινόταν και λειτουργούσε, τα φράγματα μας δεν θα ήταν μισοάδεια αλλά αλλά μισογεμάτα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, μέχρι της 7 Οκτωβρίου η συνολική εισροή νερού στα φράγματα ανήλθε στο 28,1%, σε σχέση με 50,4% που ήταν η εισροή κατά την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τραγική κατάσταση τα φράγματα-Κάτω από το μισό η πληρότητα
Συγκεκριμένα, στο φράγμα του Κούρη η εισροή νερού ανέρχεται στα 29.598 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στο φράγμα της Καλαβασού η πληρότητα ανέρχεται στα 3,890 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, των Λευκάρων στα 7,606 εκατομμύρια, ενώ χαμηλή είναι η ποσότητα νερού και στα υπόλοιπα φράγματα με τη συνολική εισροή νερού να ανέρχεται μόλις στο 28,1% πολύ πιο κάτω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο που η πληρότητα στα φράγματα ανερχόταν στο 50,4%.
Πάντως, όλοι ανέμεναν το φθινόπωρο με την ελπίδα να υπάρξουν βροχές, ωστόσο, η εικόνα το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη είναι απογοητευτική, καθώς η εισροή νερού ήταν μηδενική.