Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Ίρις 2024»-«Πρώτιστος στόχος η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας»

Πρώτιστος στόχος του Υπουργείου Αμυνας είναι ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς και η επαύξηση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας της, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας, σε χαιρετισμό του στην τελική φάση της άσκησης ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ - 2024» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού στη Λάρνακα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πάλμας διαβεβαίωσε «φίλες χώρες» ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια περιοχή που κλονίζεται από σκληρές συγκρούσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες, θα συνεχίσει να αποτελεί έναν σταθερό, αξιόπιστο και φερέγγυο εταίρο.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Φρουρά, εξέφρασε ικανοποίηση και περηφάνεια για την Εθνική Φρουρά, γιατί όπως εξήγησε η σημερινή άσκηση αποτελεί «το αποτέλεσμα εντατικής εκπαίδευσης και το επιστέγασμα μιας αδιάληπτης, επίμοχθης προσπάθειας από όλες και όλους».

Σήμερα, είπε, «στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε την εθνική μας ασφάλεια και κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Υπερπτήσεις F-16 πάνω από τη Λάρνακα-Σε εξέλιξη η άσκηση «Ίρις 2024»

Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ακόμα ότι «διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά το άρτιο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού του προσωπικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων και το υψηλό ηθικό των συμμετεχόντων. Επιβεβαιώσαμε για ακόμη μια φορά τον λόγο για τον οποίο η Εθνική Φρουρά αποτελεί καθοριστικό παράγοντα αποτροπής απέναντι σε κάθε επιβουλέα και σε κάθε εξωτερική απειλή και ικανότατο υπερασπιστή στην προσπάθεια διαφύλαξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

DOC.20241010.7400661.tams-iris

Σημείωσε περαιτέρω ότι «ως Υπουργείο Άμυνας, έχοντας πλήρη αντίληψη και επίγνωση της δικής μας ευθύνης, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς». Ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Φρουράς και η επαύξηση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας, τόνισε, «αποτελεί τον πρώτιστό μας στόχο».

Συνεπώς, συνέχισε ο κ. Πάλμας «δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε να ενισχύουμε και να αναβαθμίζουμε τις δυνατότητες και τη μαχητική μας ισχύ, εκσυγχρονίζοντας τη λειτουργία της Δύναμης και υλοποιώντας το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα και το πλάνο που έχει καταρτιστεί».

Ο Υπουργός Αμυνας εξέφρασε ευχαριστίες τους Ακολούθους Άμυνας φίλων χωρών που «μας τίμησαν με την παρουσία τους» και τους διαβεβαίωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια περιοχή που κλονίζεται από σκληρές συγκρούσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες, θα συνεχίσει να αποτελεί έναν σταθερό, αξιόπιστο και φερέγγυο εταίρο».

DOC.20241010.7400661.tams-iris

Είπε ακόμα ότι «παραμένουμε σταθεροί στην πολιτική μας για σύναψη νέων και εμβάθυνση των υφιστάμενων αμυντικών συνεργασιών με περιφερειακές, ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές. Με αυτό ως θεμέλιο, επιδιώκουμε, μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος αντιμετώπισης κοινών απειλών και προκλήσεων, τη συμμετοχή σε κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού μηχανισμού αντίδρασης, την προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης, την ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και την αμοιβαία υποστήριξη σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Ο Υπουργός συνεχάρη «την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, το προσωπικό της δύναμης, και όλους όσοι συμμετείχαν τόσο στη σχεδίαση και τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ 2024», ευχήθηκε «καλή δύναμη στο απαιτητικό και επίπονο έργο» που επιτελούν και τους κάλεσε να συνεχίσουν «με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αποφασιστικότητα να μας κάνετε υπερήφανους».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο κελί για έξι ημέρες οι οχτώ που συνελήφθησαν για τρομοκρατία
Απείλησε άνδρα για χρωστούμενα του γιού του-Καταζητείται ο 37χρονος Ντένης (pics)
Νέα απάτη σε βάρος της Αστυνομίας-Καλούν πολίτες μέσω WhatsApp για να αποσπάσουν χρήματα
Έσβησε ο 41χρονος Γιώργος Κοντεάτης, καταλείπει δύο παιδιά-Υπόθεση αφύσικου θανάτου διερευνά η Αστυνομία
Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα για έπαιζαν παράνομα τζόγο-Κατασχέθηκαν δώδεκα υπολογιστές
Γενικός Εισαγγελέας για παύση Οδυσσέα: Σεβαστά τα όσα ακούμε, αλλά θα πρέπει κάποιος να διαβάσει την απόφαση
Χτυπήθηκε την ώρα που αθλείτο ο άτυχος 31χρονος-Είχε κάνει χρήση κάνναβης ο οδηγός του οχήματος
Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Ίρις 2024»-«Πρώτιστος στόχος η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας»
Αναβολή στη δίκη για το διπλό φονικό στη Λεμεσό-Υπολείπεται μαρτυρικό υλικό
Οκτώ συλλήψεις για τρομοκρατία-Πληροφορίες για χρηματοδότηση οργάνωσης στη Συρία