Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη κινδυνεύουν από κακή ψυχική υγεία

Τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας για την ψυχική υγεία των εργαζομένων σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που τιμάται σήμερα, 10 Οκτωβρίου και η οποία έχει αφιερωθεί στην ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 38% των των Ευρωπαίων εργαζομένων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο όσον αφορά στην κακή ψυχική τους υγεία.

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων σημειώνει πως τα προβλήματα ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας έχουν επιπτώσεις και σε επίπεδο οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες «χάνονται» κάθε χρόνο λόγω κατάθλιψης και άγχους, με κόστος ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως σε χαμένη παραγωγικότητα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Επίσης, παραθέτει τον ΠΟΥ, που λέει ότι «μη υγιή εργασιακά περιβάλλοντα – συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπεριέχουν διακρίσεις και ανισότητα, υπερβολικό φόρτο εργασίας, χαμηλή αυτονομία στην εργασία και εργασιακή ανασφάλεια – θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των εργαζομένων». Σημειώνεται, ακόμα, ότι οι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την κακή υγεία των εργαζομένων, αφορούν το περιεχόμενο της εργασίας, το πρόγραμμα εργασίας, συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του εργασιακού περιβάλλοντος, τις τεταμένες σχέσεις με συναδέλφους, την κακή ηγεσία και την ανισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου εφιστά «την προσοχή των ενδιαφερόμενων τόσο στα προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν στην ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας, όσο και στις ενέργειες που χρειάζονται να γίνουν για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων».

«Η επένδυση σε πολιτικές και πρακτικές προαγωγής της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, όπως υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση και ευημερία, καλύτερες επιδόσεις και μειωμένο κόστος λόγω μείωσης απουσιών από την εργασία», προσθέτει.

«Ως Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου, καλούμε τις πολιτικές αρχές, τους/τις εργοδότες/τριες, και τους οργανισμούς γενικότερα, να αδράξουν αυτή την ευκαιρία για αναστοχασμό και προβληματισμό περί των πιο πάνω θεμάτων και να δημιουργήσουν πολιτικές πρόληψης για τους παράγοντες κινδύνου στην ψυχική υγεία, χτίζοντας υποστηρικτικούς χώρους εργασίας όπου η ψυχική υγεία είναι προτεραιότητα», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»
Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη κινδυνεύουν από κακή ψυχική υγεία
Επείγουσα ανακοίνωση από τον ΕΟΑ Λεμεσού για τα αποχετευτικά τέλη
Παραμένει το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού-Άνυδρες οι επόμενες μέρες
Εν μέσω έξαρσης της ομοφοβίας η απόφαση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ-Τρεις επιθέσεις σε δύο μήνες