Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Κύπρος για πρώτη φορά-«Εξαιρετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας»

Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατάφερε να εκλεγεί η Κυπριακή Δημοκρατία για πρώτη φορά.

Η χώρα μας ήρθε δεύτερη στη ψηφοφορία, με 167 κράτη να της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Η εκλογή της Κύπρου, για πρώτη φορά, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2027 είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ανάρτησή του στο 'Χ', ο Πρόεδρος αναφέρει ότι το γεγονός αυτό "δείχνει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη που υπάρχει για την Κύπρο μας ώστε να συμμετέχει σε σημαντικούς οργανισμούς του συστήματος του ΟΗΕ".

"Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέδραμαν σε αυτήν την επιτυχία, και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ευχαριστούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που στήριξαν την υποψηφιότητά μας", καταλήγει ο Πρόεδρος.

Η εκλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2025-27, για πρώτη φορά, είναι μια σημαντική επιτυχία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία μόλις έχει εκλεγεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βασικό όργανο του Οργανισμού για την επιτήρηση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παγκοσμίως», είπε ο κ. Κόμπος.

Είναι, επεσήμανε, «μια σημαντική επιτυχία για την Κύπρο μας, αφού για πρώτη φορά καταφέρνουμε να εκλεγούμε στο συγκεκριμένο αυτό όργανο».

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ, «είναι δε σημαντικότερο, το γεγονός ότι καταφέραμε να εκλεγούμε δεύτεροι στην γεωγραφική ομάδα στην οποία συμμετέχουμε με αριθμό ψήφων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Συγκεντρώσαμε 167 ψήφους από τα 189 κράτη-μέλη που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία».

Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, το αποτέλεσμα αυτό «είναι άλλη μια απόδειξη ότι διευρύνεται ο διπλωματικός μας ορίζοντας και ο σκοπός μας είναι η κρατική υπόσταση να ασκείται με τρόπο δραστήριο και ενεργό ως μέλος της διεθνούς κοινότητας».

Μαζί με την Κύπρο εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ακόμα 17 νέα μέλη: Μπενίν, Βολιβία, Κολομβία, Τσεχία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Γκάμπια, Ισλανδία, Κένυα, Νήσοι Μάρσαλ, Μεξικό, Βόρεια Μακεδονία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Ισπανία, Ελβετία και Ταϊλάνδη. 

Τον Υπουργό Εξωτερικών συνόδευσαν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ, οι συνεργάτες του διπλωματικού του γραφείου στη Λευκωσία και οι διπλωμάτες της κυπριακής Αποστολής.

Υπενθυμίζεται αναφορά στους στόχους της Κύπρου είχε κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελείται από 47 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, τα οποία εκλέγονται από το σύνολο των κρατών-μελών του ΟΗΕ και για τριετή θητεία. Τη δεδομένη στιγμή, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα επιλέξει 18 νέα μέλη για τριετή θητεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τη θητεία τους να ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025.

Ορόσημο για την κυπριακή διπλωματία

Με ένα ισχυρό ιστορικό στην προάσπιση των αρχών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις και τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεθνώς, αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «μετά από μια έντονη και άκρως ανταγωνιστική εκστρατεία, η Κυπριακή Δημοκρατία εξελέγη σήμερα ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΣΑΔ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την περίοδο 2025-2027».

Η εκλογή, προστίθεται, «αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την κυπριακή διπλωματία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Κυπριακή Δημοκρατία εκλέγεται σε ένα εκ των σημαντικότερων σωμάτων του συστήματος του ΟΗΕ, ενισχύοντας έτσι το διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας διεθνώς». 

Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει αναφέροντας ότι η Κύπρος έλαβε 167 ψήφους από 189 κράτη μέλη του ΟΗΕ που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία στη Νέα Υόρκη, στην οποία παρέστη και ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος. 

«Η εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είναι το επιστέγασμα των διαχρονικών προσπαθειών και της προσήλωσής μας στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς», αναφέρεται.

«Με ένα ισχυρό ιστορικό στην προάσπιση των αρχών της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στις διαβουλεύσεις και τις πρωτοβουλίες του ΣΑΔ με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεθνώς», σημειώνεται. 

Προστίθεται ότι «ως εκλελεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που θεωρεί ότι έχουν τη δική τους σημασία, όπως τα δικαιώματα του παιδιού, η ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».  

Το Υπουργείο Εξωτερικών συγχαίρει όλα τα στελέχη του που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προσπάθειας για την εκλογή της Κύπρου στο ΣΑΔ.

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»