Εν μέσω έξαρσης της ομοφοβίας η απόφαση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ-Τρεις επιθέσεις σε δύο μήνες

Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να παρέχεται προστασία στα άτομα που ανήκουν σε διαφορετική ομάδα από αυτό που θεωρείται σύνηθες, χαρακτηρίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για θέματα ΛΟΑΤΚΙ. Όλα αυτά την ώρα που οι επιθέσεις σε βάρος ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συνεχίζονται κι αυξάνονται.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει όπως δημιουργηθεί μία Εθνική Στρατηγική για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μέσα από μία διυπουργική επιτροπή και συντονιστής του έργου θα είναι ο Επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Παλατές. Μία απόφαση που κρίνεται σημαντική, δεδομένου ότι θα επιφέρει εκσυγχρονισμό στις νομοθεσίες που αφορούν θέματα, τα οποία άπτονται του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης και θα δημιουργήσει μία κοινή στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθούν όλες οι υπηρεσίες του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ

«Η Εθνική Στρατηγική είναι κάτι που σε συνεργασία με τους φορείς, ως ACCEPT βοηθήσαμε να φτάσουμε εκεί. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι πολύ σημαντική για θέματα που αφορούν σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, επειδή σκοπός είναι να εναρμονίζει την κατάσταση στην Κύπρο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ», ανέφερε στον REPORTER ο γραμματέας της ACCEPT ΛΟΑΤΚΙ, Στέφανος Ευαγγελίδης.

Ουσιαστικά, με τη θέσπιση μίας Εθνικής Στρατηγικής για θέματα ΛΟΑΤΚΙ, δημιουργείται μία ομπρέλα για όλες τις νομοθεσίες, τις οδηγίες, διοικητικές πράξεις και διατάγματα που αφορούν τα θέματα για ταυτότητα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, με την ACCEPT να συγχαίρει την απόφαση του Υπουργικού, ενώ θεωρεί πως είναι σημαντικό και το γεγονός ότι πρόκειται να συνταχθεί μέσα από μία διυπουργική επιτροπή. Σημειώνεται πως στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν τα Υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Υγείας.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή πρόκειται για θέματα που αφορούν σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου και θα λαμβάνουν μέρος στη λήψη αποφάσεων υπουργοί που έχουν υποχρέωση να εναρμονιστούν με τις συγκεκριμένες διατάξεις του ΕΔΑΔ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν θα είναι μόνο ένας υπουργός που θα δημιουργήσει μία νομοθεσία και θα υπάρχει ένα άτομο να ελέγχει. Όλα τα Υπουργεία που έχουν εμπλοκή και σχέση, θα φτιάξουν τους κανονισμούς και θα εκσυγχρονίσουν τις νομοθεσίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε ομοφοβικές επιθέσεις σε μερικούς μήνες-«Μαχαίρωσαν άτομο στη Λεμεσό, τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν»

Το γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, την ταυτότητα φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό, διαφαίνεται και από τα παραδείγματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, όπως ότι στην Κύπρο ο ιός του AIDS και το HIV θεωρείται πανδημία και είναι μέσα στο νόμο ως πανδημία και είναι βάσει διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η Εθνική Στρατηγική οφείλει να δει όλα τα διατάγματα και τους νόμους και να τους μελετήσει και να τους εκσυγχρονίσει. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο νόμος για τερματισμό απασχόλησης για διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2004 και δεν έγινε τροποποίηση για να μπαίνει μέσα και η ταυτότητα φύλου και αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες μπορούν να απολύουν ένα πρόσωπο, επειδή δεν συνάδει η ταυτότητα φύλου που παρουσιάζει με εκείνη που ο εργοδότης θεωρεί ότι είναι και δεν θεωρείται διάκριση».

Σε έξαρση οι επιθέσεις μίσους σε βάρος ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Πάντως, η απόφαση για δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, έρχεται σε μία περίοδο που οι επιθέσεις, ο ρατσισμός, η έκφραση ρητορικής μίσους και η ομοφοβία βρίσκονται σε έξαρση. Αυτό διαφαίνεται από τα στοιχεία της ACCEPT, που αναφέρουν πως μέσα σε δύο μήνες σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις σε βάρος ατόμων που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έξαρση, όχι μόνο σε θέματα ρητορικής και πράξεις μίσους ενάντια σε άτομα που δεν συνάδουν με την ετεροκανονικότητα και τι θεωρεί ο καθένας σύνηθες.. Υπάρχει και μία προσπάθεια από την Αστυνομία και τους φορείς να προστατεύσουν αυτά τα άτομα, όμως η Εθνική Στρατηγική είναι σημαντική, όχι μόνο για τα ίδια τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου, αλλά και για όλα τα άτομα που δεν συνάδουν με το σύνηθες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Χάραξαν το αυτοκίνητό της, θανάτωσαν το κατοικίδιό της»-Νέες αποκαλύψεις για τον εφιάλτη της τρανς

Δειτε Επισης

Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»
Παρέλαβε επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια το Υ. Γεωργίας-Στόχος το Zero Waste to Landfill
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη κινδυνεύουν από κακή ψυχική υγεία
Επείγουσα ανακοίνωση από τον ΕΟΑ Λεμεσού για τα αποχετευτικά τέλη
Παραμένει το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού-Άνυδρες οι επόμενες μέρες
Εν μέσω έξαρσης της ομοφοβίας η απόφαση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ-Τρεις επιθέσεις σε δύο μήνες
Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ