Τους Ευρωπαίους σφετεριστές και την κοινή παρουσία Ορμπάν-Τατάρ έθιξαν στην Κομισιόν οι ευρωβουλευτές
15:47 - 09 Οκτωβρίου 2024
Την εμπλοκή ευρωπαίων πολιτών στον σφετερισμό Ελληνοκυπριακών (Ε/κ) περιουσίων στα κατεχόμενα ανέδειξε με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D), ζητώντας την λήψη άμεσων μέτρων από την ΕΕ.
Στην παρέμβασή του ο κ. Κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι «εκτός από τους πολίτες τρίτων χωρών, αρκετοί πολίτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για σφετερισμό ή παράνομη πώληση κατεχόμενων Ε/κ περιουσιών, ενεργώντας κυρίως ως μεσάζοντες για κατασκευαστικές εταιρείες στα κατεχόμενα που προωθούν πολυτελή διαμερίσματα ή κατοικίες σε γη ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας. Μεταξύ άλλων, πολίτες της Γερμανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Πορτογαλίας συνελήφθησαν ή/και κατηγορήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για παράνομη δραστηριότητα στα κατεχόμενα».
Όπως τόνισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής «τέτοια περιστατικά αποτελούν κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ και του κράτους δικαίου της ΕΕ και ως εκ τούτου αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής καθώς αφορούν ευρωπαίους υπηκόους στο επίκεντρο των παραβιάσεων». Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε επίσης ότι «οι παραβιάσεις αυτές αποτελούν μέρος της κυνικής πολιτικής του κατοχικού τουρκικού καθεστώτος στα κατεχόμενα για νομιμοποίηση, εγκαθιδρύοντας οικονομικούς δεσμούς με την ΕΕ μέσω προσοδοφόρων αλλά παράνομων συμφωνιών, χρησιμοποιώντας ευρωπαίους πολίτες ως αγοραστές ή μεσάζοντες».
Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Μαυρίδης ζητά από την Ευρ. Επιτροπή να τον πληροφορήσει αν είναι ενήμερη για τα πιο πάνω συμβάντα με εμπλοκή ευρωπαίων πολιτών καθώς και να προχωρήσει στην λήψη άμεσων μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων περιπτώσεων και τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου για την ιδιοκτησία στην ΕΕ.
Επίσης, ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, υπέβαλε δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο Αζερμπαϊτζάν. Η μία ερώτηση αφορούσε τη συμμετοχή του ηγέτη του ψευδοκράτους στη σύνοδο, ενώ η δεύτερη αφορούσε τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στην ίδια σύνοδο, δια μέσου του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Βίκτορ Όρμπαν.
«Η πρόσκληση και συμμετοχή του ηγέτη του ψευδοκράτους ως «αρχηγού κράτους» στη σύνοδο αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφού έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν την εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού, καθιστώντας παράνομη και μη αναγνωρισμένη την αποσχιστική οντότητα του ψευδοκράτους», ανέφερε.
Στις ερωτήσεις του, ο κ. Χατζηπαντέλα τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές προσβάλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος σε επίπεδο κράτους, την στιγμή που η κατοχή του παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Για αυτό τον λόγο ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει τον αντίκτυπο αυτών των παραβιάσεων, στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν λαμβάνει σημαντικά κονδύλια ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία συνδέονται με την πρόοδο της χώρας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Ο Ευρωβουλευτής ζητά, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί για τη συμμετοχή της Ουγγαρίας στη σύνοδο, ειδικά σε μια περίοδο, κατά την οποία η Ουγγαρία έχει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τις ερωτήσεις αυτές, ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της ΕΕ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ καλεί την Ευρώπη να παραμείνει συνεπής στις αρχές και τις αξίες της, και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι σε παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους - μέλους της.