Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό

Μία πρωτοβουλία με επίκεντρο τη γυναίκα και το νεογνό ξεκίνησε να υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας, με απώτερο σκοπό να προσφέρει μια «αγκαλιά» και μια χείρα βοηθείας για την υγεία, την ευημερία, καθώς και την σωστή ενημέρωση και στήριξη της μητέρας, μέσω της έναρξης του θεσμού της Μαίας στο Σπίτι.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αφορά την απευθείας πρόσβαση σε υπηρεσίες μαιών για εγκυμοσύνη και λοχεία μέσω ΓεΣΥ, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με τις γυναίκες να δικαιούνται μέχρι έξι επισκέψεις κατά τη διάρκεια της κύησης και της λοχείας, με μαιευτική φροντίδα στη βάση της μαίας ή στο σπίτι.

Στην φροντίδα που παρέχεται στις μητέρες συμπεριλαμβάνεται η εξατομικευμένη υποστήριξη για τον φυσιολογικό τοκετό, τον μητρικό θηλασμό και την προετοιμασία της για τον γονεϊκό ρόλο.

Ταυτόχρονα, στόχοι της πρωτοβουλίας είναι η υγεία και η ευημερία της γυναίκας και του νεογνού, όπως επίσης η μείωση των καισαρικών τομών και η αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης και άλλων επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν.

Μιλώντας στον REPORTER, η Υπεύθυνη Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας σε θέματα που αφορούν τον Μαιευτικό κλάδο, Στέλλα Πλυτά Λεοντίου, ανέφερε πως, «αυτή η πρωτοβουλία έγινε μετά από μια σειρά δοκιμασιών, αφού είχε θεσμοθετηθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Υγείας της Βουλής τον Ιούλιο του 2020. Όμως το σύστημα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας δεν ήταν εναρμονισμένο για να προσθέσει την άμεση πρόσβαση της γυναίκας στη μαία, έτσι έπρεπε να παραπεμφθεί από γιατρό. Μετά από πιέσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, επιτεύχθηκε μέσω ενεργειών ο Οργανισμός να προχωρήσει με τις κατάλληλες ενέργειες, έτσι στις 15 Δεκεμβρίου 2022 είχε μπει σε εφαρμογή η απευθείας πρόσβαση σε υπηρεσίες μαιών, με αποτέλεσμα οι γυναίκες που βρίσκονταν είτε σε κύηση, είτε σε λοχεία, να μπορούν μέσω τηλεφώνου να έρθουν σε επαφή με τις κοινοτικές μαίες».

Διευκρινίζεται ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να επισκεφθούν τη μαία στο γραφείο της και, κατά την διάρκεια της λοχείας, η μαία επισκέπτεται τη μητέρα στο σπίτι της. Για επισκέψεις στο γραφείο της μαίας η διάρκεια του ραντεβού είναι 45 λεπτά, ενώ κατά την επίσκεψη της μαίας στο σπίτι, διαρκεί μια ώρα.

Η κάθε δικαιούχος του ΓεΣΥ δικαιούται στο σύνολο έξι επισκέψεις κατά τη διάρκεια της κύησης ή/και της λοχείας, κάτι το οποίο μέχρι πρόσφατα παρεχόταν μόνο από μαίες/μαιευτές του Ιδιωτικού Τομέα, ενώ πλέον προσφέρεται και από το Δημόσιο τομέα. Οι μητέρες δικαιούχοι που ξεπερνούν τον αριθμό των έξι επισκέψεων, θα μπορούν να συνεχίζουν να λαμβάνουν βοήθεια, πληρώνοντας το ποσό που χρεώνεται εκτός ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με την κα Λεοντίου, σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να ενισχυθεί η φροντίδα και η στήριξη τόσο προς τις έγκυες, όσο και προς τις λεχώνες. Επειδή οι γυναίκες πλέον παίρνουν εξιτήριο πιο γρήγορα σε σχέση με πριν, ενώ ταυτόχρονα πολλά νέα ζευγάρια δεν έχουν τη δυνατότητα βοήθειας από γονείς κ.λπ., μέσω της καθοδήγησης από κάποιον επαγγελματία μπορούν να λάβουν πολύτιμη στήριξη σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής τους, τόνισε.

Ο γονεϊκός ρόλος, όπως εξήγησε, έχει πάρα πολλές απαιτήσεις. «Από το απλό μπάνιο του βρέφους, μέχρι το μητρικό θηλασμό, ακόμη και η φροντίδα της μητέρας μετά τη γέννα, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες και είναι αναγκαίο οι γονείς να μπορούν να λαμβάνουν μια σωστή καθοδήγηση και να νιώθουν πως μπορούν να αποταθούν σε κάποιο επαγγελματία του τομέα», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ανάμεσα στους στόχους του θεσμού της Μαίας στο Σπίτι, είναι και η φροντίδα της μητέρας σε περίπτωση επιλόχειας κατάθλιψης, κάτι το οποίο, βάσει στατιστικών, είχε παρουσιάσει αύξηση, ειδικότερα από την περίοδο του κορωνοϊού και μετά.

Όπως εξήγησε η κα Πλυτά, η εν λόγω πρωτοβουλία μπορεί να βοηθήσει μια μητέρα και σε άλλους τομείς που μπορεί να επηρεάσουν την ίδια και το νεογνό, όπως περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, οικονομικών προβλημάτων ακόμη και περιπτώσεις που αφορούν τη παροχή βοήθειας σε τομείς που άπτονται της ψυχικής υγείας. «Για τους προαναφερθέντες τομείς, η εν λόγω πρωτοβουλία μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για τη μητέρα και το νεογνό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δικαιούχοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις κοινοτικές μαίες μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι μαίες που είναι εντός ΓεΣΥ είναι συνολικά 35 σε παγκύπρια βάση, εφτά στο δημόσιο τομέα και 28 στον ιδιωτικό τομέα.

a1

a2

a3

Δειτε Επισης

Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»
Μαιευτική φροντίδα στο σπίτι για τις δικαιούχους του ΓεΣΥ-Μια επαγγελματική «αγκαλιά» σε μητέρα και νεογνό
Άδικη θεωρεί την ακύρωση εκλογής του ως κοινοτάρχη Άλασσας ο Σάββας Σάββα
Προκήρυξη διαγωνισμού για υπηρεσίες προσωρινής φιλοξενίας για επαναπατρισθέντες
Πότε αλλάξει η ώρα-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας
Παράταση υποβολής αιτήσεων για επιχορήγηση αγοράς σχολικών ειδών-Μέχρι πότε θα ισχύει