Διώκονται πειθαρχικά πέντε αστυνομικοί για την πρώτη απόδραση στις Κεντρικές, πήρε σειρά η δεύτερη με ισοβίτη

Ήταν 19 Απριλίου, δηλαδή πριν περίπου έξι μήνες, όταν ένας άλλος κρατούμενος, απέδρασε από τις Κεντρικές Φυλακές. Δεν επρόκειτο ούτε για ισοβίτη, ούτε βαρυποινίτη και γενικότερα δεν θεωρείτο βαρυσήμαντο πρόσωπο. Δεν είχε οργανώσει από προηγουμένως οποιοδήποτε σχέδιο απόδρασης, συνωμοτώντας με άλλα πρόσωπα, ούτε είχε διευθετήσει τον τρόπο διαφυγής του από τον Άγιο Ανδρέα, όπου βρίσκονται οι Φυλακές. Δεν χρησιμοποίησε βία, ούτε έκλεψε πιστόλι από δεσμοφύλακες για να το προτάξει, ώστε να του ανοιχτούν οι πόρτες, ενώ δεν σκαρφάλωσε από τους υψηλούς τοίχους και ούτε έκοψε συρματοπλέγματα. Γενικότερα δεν επρόκειτο για μια απόδραση, όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες. Αντιθέτως. Εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες της στιγμής. Περπάτησε μέχρι την πύλη μαζί με άλλους επισκέπτες και απλά έφυγε, για να κρυφτεί σε ένα παρακείμενο σπίτι, όπου εντοπίστηκε λίγες ώρες αργότερα.

Επρόκειτο για Σύρο, που δεν θεωρείτο πρόσωπο υψηλού κινδύνου. Είχε επιστρέψει, συνοδευόμενος από αστυνομικούς, από το Κακουργιοδικείο στις Κεντρικές Φυλακές. Μαζί του, ήταν και άλλοι κρατούμενοι, επίσης όχι πρόσωπα που θεωρούνταν υψηλού κινδύνου. Όλοι τους αφέθηκαν από τους αστυνομικούς στον προθάλαμο της εισόδου των Κεντρικών Φυλακών, ώστε να παραληφθούν από τους δεσμοφύλακες και να εισέλθουν στην κλειστή φυλακή. Τους είχαν αφαιρεθεί οι χειροπέδες και περίμεναν. Σε κάποια στιγμή η πόρτα άνοιξε, ώστε να αποχωρήσουν επισκέπτες. Ήταν την συγκεκριμένη στιγμή που ο Σύρος, ανακατεύτηκε με το πλήθος και περπάτησε μαζί του προς την κεντρική πύλη των Φυλακών, από όπου έφυγε μαζί με τους πολίτες, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Κάτι που έγινε στη συνέχεια, κατά την διάρκεια της καταμέτρησης, όπου οι κρατούμενοι που επέστρεψαν από τα Δικαστήρια, θα έπρεπε να μεταφερθούν εντός φυλακή.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα πιο πάνω, ο κρατούμενος ενήργησε αιφνιδιαστικά και αυτοσχεδίασε, καταφέρνοντας όμως να γελοιοποιήσει τις Φυλακές και την Αστυνομία. Σημειώνεται πως η εν λόγω απόδραση, προηγήθηκε από αυτή του ισοβίτη, Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστός ως Κομμωτής, ενώ επικεφαλής των Τμημάτων και στις δύο υποθέσεις ήταν οι ίδιοι. Χάρης Φιλιππίδης και Στέλιος Παπαθεοδώρου, τους οποίους ωστόσο, το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα, αφού έξι μήνες αργότερα, κατάφερε να αποδράσει ο ισοβίτης ο οποίος είχε μεταφερθεί με άδεια στην οικία του στην Πάφο, ενώ κατά την τετραετή θητεία του τέως Αρχηγού Αστυνομίας, είχαν καταγραφεί συνολικά 21 αποδράσεις από τα μέλη της Δύναμης.

Οι συνθήκες απόδρασης του «Κομμωτή», είναι γνωστές πλέον σε όλους. Μεταφορά σε πάρτι, έγκριση από την Διεύθυνση 23 καλεσμένων, επτά μεταφορές στην Πάφο τους τελευταίους 18 μήνες, σχέδιο απόδρασης, συνεργός με τον οποίο μιλούσε από το instagram μέσω κινητού που κατείχε στο κελί, σούβλες και μπίρες και ένα ανθρωποκυνηγητό τεσσάρων ημερών, με τα σπασμένα στο τέλος της ημέρας να πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης.

Όπως προκύπτει, επρόκειτο για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αποδράσεις. Αυτή του ισοβίτη οργανωμένη (σ.σ ως ένα βαθμό), αυτή του Σύρου... ανοργάνωτη. Στην βάση τούτου, οι έρευνες για την πρώτη απόδραση, αν και επρόκειτο για μια πιο απλή εξίσωση σε σχέση με αυτή του ισοβίτη, δεδομένου πως η Αστυνομία δεν είχε να διερευνήσει ούτε σχέδια απόδρασης, ούτε τηλέφωνα, ούτε συνεργούς κτλ, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν περίπου τέσσερις μήνες μετά.

Τον περασμένο Αύγουστο, αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER, πως η έρευνα έχει ολοκληρωθεί «προ ημερών» (σ.σ το δημοσίευμα ήταν ημερομηνίας 9 Αυγούστου), ενώ ο ερευνών λειτουργός συνέταξε το πόρισμα του, το οποίο διαβιβάστηκε τόσο στον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, ο οποίος υπενθυμίζεται παύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την απόδραση του ισοβίτη, αφού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αναφορικά με διάφορες αστοχίες της Δύναμης.

Ωστόσο, πριν αλλάξει χέρια η ηγεσία της Αστυνομίας, αποφασίστηκε η πειθαρχική δίωξη πέντε αστυνομικών, σε σχέση με την απόδραση του Σύρου, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν κατηγορητήρια, ενώ σε ό,τι αφορά τους δεσμοφύλακες, δεν έχει γνωστοποιηθεί και δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση σε μέλη, πως προκύπτουν σε βάρος τους ευθύνες.

Συνεπώς, από εδώ και πέρα, εναπόκειται στη νέα ηγεσία να τροχοδρομήσει τις πειθαρχικές διαδικασίες, τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και σε άλλες που παραμένουν στα συρτάρια τα τελευταία χρόνια, κάτι για το οποίο ο προηγούμενος Αρχηγός δέχθηκε επικρίσεις.

Σε ό,τι αφορά τις δύο έρευνες για την απόδραση του ισοβίτη, οι εξετάσεις βρίσκονται στο προκαταρκτικό στάδιο και αναμένεται να χρειαστεί αρκετός χρόνος, ενώ υπενθυμίζεται πως σε διαθεσιμότητα τρία μέλη της ΜΜΑΔ και τέσσερις δεσμοφύλακες που συνόδευαν τον κατάδικο στην οικία του στην Πάφο.

Πλέον, μετά την διγλωσσία ανάμεσα σε Υπουργείο Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, έχει διευκρινιστεί πως η Δύναμη διεξάγει έρευνα μόνο για την συμπεριφορά των μελών της, χωρίς να εξετάζει οτιδήποτε περαιτέρω που αφορά την άδεια του ισοβίτη, τον αριθμό καλεσμένων του ή τον έλεγχο που διενεργήθηκε ώστε να εξεταστούν οι κίνδυνοι, ενώ από πλευράς Φυλακών, έχει διοριστεί ανώτερος αξιωματικός, που διεξάγει δεύτερη έρευνα, ωστόσο δεν μπορεί να διερευνήσει τους ανωτέρους του που είχαν εμπλοκή και έλαβαν αποφάσεις, αφού με βάση τη νομοθεσία, σε μια τέτοια περίπτωση, θα έπρεπε να διοριστεί ευρενών λειτουργός, υψηλότερου βαθμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διγλωσσία Υπουργείου και Αστυνομίας για τo είδος των ερευνών για την απόδραση-Κουρεμένη τελικά η διερεύνηση

Δειτε Επισης

Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 o «Milton»-Νεκροί, πλημμύρες και εκατομμύρια σπίτια στο σκοτάδι
ΒΙΝΤΕΟ: Υπερπτήσεις F-16 πάνω από τη Λάρνακα-Σε εξέλιξη η άσκηση «Ίρις 2024»
Έρευνες για το θάνατο του αιχμαλώτου πολέμου που απεβίωσε στο Νοσοκομείο-Συνελήφθη οδηγός οχήματος
ΒΙΝΤΕΟ: Ξήλωσε την οροφή σταδίου στο Σεν Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα ο τυφώνας
Τον απόλυτο τρόμο βιώνουν εκατομμύρια κάτοικοι στην Φλόριντα-«Ήρθε προειδοποίηση για να βρούμε καταφύγιο»
Η πρώτη αντίδραση του Ντέμη Χασάμπη για τη βράβευσή του-Ο σχεδιαστής video games, που έλαβε Νόμπελ Χημείας
Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη κινδυνεύουν από κακή ψυχική υγεία
Οδηγός παρέσυρε εννιάχρονο αγοράκι-Μεταφέρθηκε στο Μακάρειο με κατάγματα και κάκωση κεφαλής
Αποκοπές δρόμων και μέτρα Αστυνομίας για τη σύνοδο MED-9 στην Πάφο
Θέλει να ξεμπλοκάρει τους δρόμους μετά από μικρά τροχαία η Βουλή-Σκέψεις για φιλικούς διακανονισμούς