Σχεδόν 400 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παιδικής πορνογραφίας το 2024-Θωρακισμένος ο Νόμος

Κοντά στις τετρακόσιες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και παιδικής πορνογραφίας, κλήθηκε να διερευνήσει το 2024 η Αστυνομία, αριθμός που κρίνεται αρκετά υψηλός και παράλληλα, πολύ κοντά στα δεδομένα του προηγούμενου έτους, που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, από την υπεύθυνη της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων (Υ.Δ.Υ.Ε.Π.) Κούλλα Λαμπριανίδου, από την αρχή του έτους, μέχρι σήμερα, έχουν καταγγελθεί 220 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών κι άλλες 146 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας.

Πέρυσι, για ολόκληρο το έτος, οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης έφθασαν στις 315, ενώ σημειώθηκαν άλλα 203 περιστατικά που αφορούσαν περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας. Τα στοιχεία, δείχνουν πώς με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος του 2024 υπολείπονται άλλοι τρεις μήνες, δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε το περσινό μαύρο ρεκόρ, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για λήψη δραστικών μέτρων.

Από ανάλυση στοιχείων των προηγούμενων ετών, παρατηρείται μια κλιμακωτή αύξηση, τουλάχιστον για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, αφού από τις 167 που καταγράφηκαν το 2018, διπλασιάστηκαν το 2023, αγγίζοντας τις 315. Αυτή η αύξηση που καταγράφεται χρόνο με το χρόνο, υπολογίζεται να είναι της τάξης του 10%.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά στις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, παρότι υπήρχε μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, πέρυσι σημειώθηκε μικρή μείωση, με το έτος να κλείνει στις 203. Το 2022, οι καταγγελίες έφθασαν στις 237, που ήταν και ο μεγαλύτερος αριθμός στα χρονικά, ενώ ακολουθεί το 2021, με 214.

Καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό το κράτος από τη Νομοθεσία

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Λαμπριανίδου, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, έλαβε χώρα στο πλαίσιο εξέτασης της Πρότασης Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

Όπως επεξηγήθηκε από την προεδρεύουσα της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, ανάμεσα στις βασικές πρόνοιες της οδηγίας, είναι η διεύρυνση των ποινικών αδικημάτων, ώστε να ποινικοποιούνται όλα τα αδικήματα που αφορούν τέτοιας φύσεως υποθέσεις, ως επίσης και η αύξηση των ποινών.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, στην δική της τοποθέτηση, εξήγησε ότι η Νομοθεσία της Κύπρου καλύπτει τις περισσότερες πρόνοιες της οδηγίας που επιχειρεί να τροποποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ στάθηκε και σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε πρόσφατα και αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Το εν λόγω Νομοσχέδιο, αναμένεται σε περίπτωση που ψηφιστεί, να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα ισχύοντα στον Νόμο, για τη σεξουαλική κακοποίηση.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση που γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τροποποίηση του Κανονισμού, αφού όπως εξήγησε, τη δεδομένη στιγμή και μέχρι το 2026, ισχύει ενδιάμεσος Κανονισμός. Από εκείνη τη χρονιά και εντεύθεν, αναμένεται να υιοθετηθεί ο υποχρεωτικός Κανονισμός, για όλα τα κράτη της Ένωσης.

Το Υπουργείο Παιδείας εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει ο όρος παιδική πορνογραφία, διότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του προβλήματος. Προφανώς μια πιο δόκιμη έκφραση θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι η «σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, μέσω διαδικτύου».

Πλέον, αναμένεται να ενημερωθούν οι αρμόδιοι νγια τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολούθως να διαφανεί κατά πόσον η Νομοθεσία μας εναρμονίζεται με αυτή της Ένωσης ή κατά πόσον χρειάζονται οποιεσδήποτε τροποποιήσεις. Πάντως, με βάση όσα τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, η Νομοθεσία για τέτοιας φύσεως αδικήματα, καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Εκκρεμεί και η πρόταση Χριστοφίδη

Υπενθυμίζεται πάντως, πως πρόσφατα, είχε κατατεθεί πρόταση Νόμου, από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρήστο Χριστοφίδη για ποινικοποίηση της παραγωγής υλικού παιδικής πορνογραφίας, μέσω τεχνητής νοημοσύνης, τη διαφήμιση και σειρά άλλων συναφών πράξεων.

Στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως «σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου, ώστε η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρήση εφαρμογών και/ή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όπως και η διαφήμιση και μια σειρά άλλων συναφών πράξεων για τους ίδιους σκοπούς να καταστεί ιδιώνυμο αδίκημα τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης μέχρι δεκαπέντε (15) ετών».

Ο κ. Χριστοφίδης στην πρότασή του, τόνιζε πως «όπως είναι γνωστό, κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τη θέσπιση της βασικής υπό τροποποίηση νομοθεσίας για την πρόληψη, καταστολή και καταπολέμηση αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών του 2014 υπήρξε αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και αύξηση των φαινομένων παιδικής πορνογραφίας που παράγεται με εφαρμογές και/ή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης».

Συναφώς, πρόσθετε στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, «διαπιστώνεται ότι οι βιντεοταινίες και οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που παράγονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης ολοένα και αυξάνονται με επικίνδυνες και απρόβλεπτες διαστάσεις, ο δε όγκος του αυτοματοποιημένα κατασκευασθέντος υλικού πορνογραφίας περιπλέκει την αναγνώριση τόσο των θυμάτων όσο και των δραστών».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, στην αιτιολογική έκθεση υπογράμμισε πως «η απεικόνιση/αναπαράσταση ρεαλιστικών ταινιών/εικόνων παιδιών υπαρκτών ή μη, αλλά προσομοιωμένων με εφαρμογές και/ή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ενέχει πολλαπλούς και απρόβλεπτους κινδύνους, όχι μόνο για τα ίδια τα παιδιά θύματα στην περίπτωση υπαρκτών προσώπων αλλά και για παιδιά μη άμεσα εμπλεκόμενα τα οποία θυματοποιούνται, μέσω της παρακολούθησης προσομοιωθεισών εικόνων και σκηνών ανηλίκων να επιδίδονται σε πορνογραφικές πράξεις, όπως και σκληρά άσεμνων εικόνων ανηλίκων, γεγονός που ενδέχεται να καταλήγει σε εθισμό και κυρίως σε έμμεση μορφή εκμετάλλευσης ανηλίκων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έρχεται διαδικτυακό... ραντάρ-Μαθαίνουν οι πολίτες για ανεξόφλητα εξώδικα, τους τσακώνει όμως η Αστυνομία
Βαλίτσες για ρεβεγιόν στο εξωτερικό ετοιμάζουν οι Κύπριοι-Σε καλά επίπεδα και ο εσωτερικός τουρισμός
Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα με τις πλαστές άδειες σε αλλοδαπούς-Δίκτυα σε άλλες δύο επαρχίες
Έτσι μπορούν οι πολίτες να ελέγξουν εάν τα οχήματα τους έχουν ΤΑΚΑΤΑ-Όλες οι πληροφορίες
Κατατέθηκε πρόταση Νόμου μετά τις επιθέσεις σε ΤΑΕΠ-Ζητούν να προσμετράται επιβαρυντικά στις ποινές
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 4,8 εκατομμύρια του Τζόκερ
Εξετάζεται γιατί έμεινε εκτός νοσοκομείου ο δολοφόνος-Δεν είχαν πει στους γιατρούς ότι ήταν επιθετικός
Επιτέθηκε και στην πρώην του ο Γάλλος-«Προσπάθησε να σκοτώσει κι εμένα επειδή είπα ότι φεύγω»
Πατέρας τριών παιδιών το θύμα του άγριου φονικού στην Καλαμάτα-Ο εργάτης τον σκότωσε με 20 μαχαιριές
Υψηλή ικανοποίηση με τη ζωή τους, αλλά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλώνουν οι Κύπριοι