Διγλωσσία Υπουργείου και Αστυνομίας για τo είδος των ερευνών για την απόδραση-Κουρεμένη τελικά η διερεύνηση
06:00 - 09 Οκτωβρίου 2024
Διγλωσσία προκύπτει με τις έρευνες που διεξάγονται αναφορικά με την απόδραση του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστού ως «Κομμωτή», αφού εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, ως προς το τι τελικά διερευνάται, με το σκηνικό πλέον να ξεκαθαρίζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, διαψεύδοντας τα όσα καταγράφονταν τις τελευταίες ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά τις επικρίσεις διορίστηκε νέος αξιωματικός εκτός ΤΑΕ Αρχηγείου για την απόδραση του Κομμωτή
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, το πρωί της Δευτέρας, κληθείς να αναφερθεί στις έρευνες και στο εάν διερευνάται και ο τέως αναπληρωτής των Κεντρικών Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, ανέφερε αρχικά ότι, «ο κ. Φιλιππίδης έχει αντικατασταθεί μέρες μετά που έγινε η απόδραση. Αντικαταστάθηκε την ίδια μέρα που αντικαταστάθηκε ο Αρχηγός, τρεις ή τέσσερις μέρες μετά την απόδραση, άρα βεβαίως η έρευνα αφορά τον κ. Φιλιππίδη».
Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων επί της έρευνας αλλά και για την άδεια που δόθηκε στον ισοβίτης, ο υπουργός ανέφερε περαιτέρω πως «η έρευνα ξεκίνησε σε σχέση με συγκεκριμένο αριθμό δεσμοφυλάκων και αστυνομικών της ΜΜΑΔ κι αν μέσα από την έρευνα ήθελαν προκύψει κι οποιαδήποτε άλλα παραπτώματα για άλλα πρόσωπα, οι λειτουργοί έχουν υποχρέωση να τα καταγράψουν και να τα αναφέρουν. Η έρευνα ξεκίνησε εναντίον συγκεκριμένων ατόμων (δεσμοφυλάκων και αστυνομικών), όμως στους όρους εντολής, εάν οι ερευνώντες λειτουργοί εάν ήθελον διαπιστώσει οποιοδήποτε άλλο πειθαρχικό εναντίον οιουδήποτε άλλου που εμπλέκεται στην υπόθεση, είναι υπόχρεοι να το καταγράψουν και να το αναφέρουν».
Εκ διαμέτρου αντίθετες ήταν οι δηλώσεις στις οποίες προέβη το πρωί της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος κληθείς να αναφερθεί στην έρευνα που διεξάγει η Αστυνομία, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, «αφορά αποκλειστικά τα τρία μέλη της Αστυνομίας και δεν σχετίζεται με τους τέσσερις δεσμοφύλακες».
Κληθείς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις αφού υπάρχει ασάφεια ως προς το είδος της έρευνας, ο κ. Ανδρέου, μας εξήγησε περαιτέρω πως η μία υπόθεση που διερευνήθηκε ήταν η ποινική, που αφορούσαν τα αδικήματα σε βάρος του ισοβίτη και του συνεργού του, ενώ η άλλη αφορά την συμπεριφορά των μελών της ΜΜΑΔ που είχαν ευθύνη για την φρούρηση του. Μάλιστα, διευκρίνισε πως η έρευνα δεν αφορά ούτε τις άδειες του ισοβίτη, ούτε για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την διεύθυνση των Φυλακών, παρά μόνο την στάση των αστυνομικών που κλήθηκαν για την φρούρηση του.
Δεδομένου των δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, εύλογα προέκυψε το ερώτημα ποιος τελικά διερευνά και εάν διερευνά, λαμβάνοντας υπόψη πως από πλευράς Αστυνομίας ξεκαθαρίστηκε πως δεν διεξάγεται γενικότερη έρευνα.
Ο Μάριος Χαρτσιώτης, στις δηλώσεις του στο ΡΙΚ, είχε αναφέρει πως σε ό,τι αφορά τα της Φυλακής, διορίστηκε ανώτερος αξιωματικός από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα. Δεδομένου του βαθμού που κατέχει ο αξιωματικός και λαμβάνοντας υπόψη την σχετική νομοθεσία (σ.σ περί δημόσιας υπηρεσίας νόμος), εξάγεται το συμπέρασμα πως δεν βρίσκονται υπό διερεύνηση οι ανώτεροι του. Δηλαδή, ούτε ο τέως αναπληρωτής των Φυλακών, ούτε η ανώτερη λειτουργός και οποιοσδήποτε άλλος ανώτερος του αξιωματικός που είχε εμπλοκή στην διαχείριση της μεταφοράς του ισοβίτη ή την έγκριση αδειών. Και αυτό διότι, με βάση την νομοθεσία, δεν μπορεί ο ερευνών λειτουργός να κατέχει χαμηλότερη θέση από αυτούς που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έπρεπε να διορίσει λειτουργό από το Υπουργείο, υψηλότερης κλίμακας, ώστε να γίνει μια συνολική έρευνα, προκείμενου να εξεταστούν οι αποφάσεις της Διεύθυνσης, της Επιτροπής Κατάταξης, τόσο για την άδεια, όσο και για την έγκριση των καλεσμένων του.
Σημειώνεται επίσης, πως την συγκεκριμένη έρευνα, ούτε ο νέος αναπληρωτής Διευθυντής θα μπορούσε να την διεξάγει, αφού κατέχει χαμηλότερη κλίμακα από αυτή της ανώτερης λειτουργού που είχε εμπλοκή, συνεπώς και πάλι, δεν θα μπορούσε να διερευνήσει τους χειρισμούς της.
Πέραν βέβαια των πιο πάνω θεμάτων που προκύπτουν από την νομοθεσία, εγείρονται ερωτήματα ως προς την έρευνα των Φυλακών, ακόμα και αν αυτή διεξάγεται με τον τρόπο που ανακοίνωσε ο υπουργός. Και αυτό διότι, εύλογα θα διερωτηθεί κανείς: Θα ελέγξει τις αποφάσεις των ανωτέρων του ο υφιστάμενος τους; Αναμφίβολα προκύπτει παραδοξότητα, ενώ δημιουργεί σκιές. Ωστόσο, δεδομένου και των κανονισμών, εξάγεται το συμπέρασμα πως οι έρευνες και στις Φυλακές, δεν αγγίζουν το σύνολο της αλυσίδας που είχε εμπλοκή στην απόδραση, ούτε μπορούν να εξεταστούν σε βάθος όλα τα ζητήματα, όπως για παράδειγμα για το πώς άλλαξε η λίστα των καλεσμένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας;
Τελικά αντικαταστάθηκε ο ερευνών από την Αστυνομία
Από εκεί και πέρα, ένα άλλο θέμα που σχολιάστηκε και έφερε επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες, είναι πως ο αξιωματικός της Αστυνομίας που ανέλαβε την έρευνα για τους ΜΜΑΔίτες, υπάγεται στο ΤΑΕ Αρχηγείου, επικεφαλής του οποίου πλέον είναι ο Χάρης Φιλιππίδης που διορίστηκε από τον νέο Αρχηγό, μετά την απομάκρυνση του από τις Φυλακές, με απόφαση του Προέδρου.
Η παραδοξότητα αναδείχθηκε έντονα, αφού αρχικά, μέσα και από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ των προηγούμενων ημερών, δόθηκε η λανθασμένη εντύπωση πως διεξάγεται γενικότερη έρευνα, που θα αγγίζει όλο το φάσμα της απόδρασης του ισοβίτη. Δηλαδή, από την συχνότητα των αδειών του, (σ.σ. δύο μεταφορές και πέντε άδειες τους τελευταίους 18 μήνες), στην έγκριση των καλεσμένων και την απόδραση.
Ωστόσο, η Αστυνομία βγήκε μπροστά, διαψεύδοντας αφενός τα περί γενικότερης έρευνας που διαδίδονταν τις προηγούμενες ημέρες και ξεκαθαρίζοντας πως αυτή αφορά μόνο την συμπεριφορά των μελών της, ενώ την ίδια ώρα, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές, ανακοίνωσε πως ο Αρχηγός Αστυνομίας, αποφάσισε και προχώρησε στον διορισμό νέου αξιωματικού, που προέρχεται από άλλο Τμήμα.
Αυτή ήταν η δεύτερη διγλωσσία που καταγράφηκε ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, αφού ο κ. Χαρτσιώτης την προηγούμενη ημέρα, στην τοποθέτηση του στο ΡΙΚ, ερωτηθείς για την παραδοξότητα που προκύπτει ως προς το γεγονός ότι ο Χάρης Φιλιππίδης είναι επικεφαλής του ΤΑΕ Αρχηγείου που διεξάγει την έρευνα από την Αστυνομία, διερωτήθηκε: «Έχετε συγκεκριμένη πληροφόρηση ποιο είναι το Τμήμα το οποίο διεξάγει τις έρευνες;», με την δημοσιογράφο να απαντά «για αυτό σας ρωτώ». Τότε, ο κ. Χαρτσιώτης απάντησε, «πρώτα από όλα, στο κομμάτι των Φυλακών, σε σχέση με τους δεσμοφύλακες, έχει διοριστεί αξιωματικός των Φυλακών. Και στο κομμάτι της Αστυνομίας, ουδεμία σχέση έχει ο συγκεκριμένος αξιωματικός και το Τμήμα του με το κομμάτι των ερευνών που αφορά το Τμήμα της ΜΜΑΔ».
Ερωτηθείς ο κ. Χαρτσιώτης ποιος διερευνά τις πιθανές ευθύνες του Χάρη Φιλιππίδη, ανέφερε «ο ερευνών λειτουργός που έχει αναλάβει την πειθαρχική συγκεκριμένη έρευνα. Όπως και ο ερευνών λειτουργός των Φυλακών που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας την συγκεκριμένη πειθαρχική έρευνα σε σχέση με το κομμάτι των δεσμοφυλάκων».
Εντούτοις, η Αστυνομία σήμερα ξεκαθάρισε πως η έρευνα αφορά μόνο τα τρία μέλη που συνόδευαν τον ισοβίτη και κανένα άλλο πρόσωπο, ενώ δεδομένου του βαθμού του κ. Φιλιππίδη, δεν μπορεί να διερευνηθεί ούτε από τον ανώτερο αξιωματικό των Φυλακών, αφού είναι υφιστάμενος του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περίεργες συγκυρίες... Μετά τον σάλο «κουρεύτηκε» ο κατάλογος καλεσμένων του Κομμωτή