Νεκροί πέντε Ρώσοι ορειβάτες-Έπεσαν από την 7η ψηλότερη κορυφή του κόσμου στο Νεπάλ

Πέντε Ρώσοι ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, πέφτοντας από την 7η ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Όπως αναφέρει ο Independent, οι ορειβάτες εξαφανίστηκαν στις 6 Οκτωβρίου κατά την προσπάθειά τους να ανέβουν στην κορυφή του όρους Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ.

Τα πτώματα βρέθηκαν σε υψόμετρο 7.100 μέτρων από ελικόπτερο διάσωσης την Τρίτη, δήλωσε ο επικεφαλής της ορειβατικής αποστολής, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή στις 6 π.μ. (τοπική ώρα).

Τα θύματα αναγνωρίστηκαν ως Alexander Dusheyko, Oleg Kruglov, Vladimir Chistikov, Mikhail Nosenko και Dmitrii Shpilevoi, ανέφερε η εφημερίδα The Himalayan Times.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας του Νεπάλ, οι ορειβάτες έπεσαν από τα 7.700 μέτρα.

Έμπειροι οι ορειβάτες που αναχώρησαν για την αποστολή

Η Ρωσική Ομοσπονδία Ορειβασίας δήλωσε στο CNN ότι το ταξίδι διοργανώθηκε από ιδιωτικό οργανισμό. Οι ορειβάτες, οι οποίοι ήταν έμπειροι, είχαν ξεκινήσει για το Νεπάλ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ομάδα ακολουθούσε μια παραδοσιακή μέθοδο ανόδου που ονομάζεται αναρρίχηση «πολιορκίας», κατά την οποία οι ορειβάτες χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες και ανεβαίνουν σταδιακά και εναλλάξ, προκειμένου να μπορέσουν να «κατασκηνώσουν» σε διάφορα σημεία του βουνού.

Η επαφή με πέντε μέλη της ομάδας χάθηκε μετά την αναχώρησή τους για την κορυφή την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Ένας έκτος ορειβάτης υποτίθεται ότι θα συμμετείχε μαζί τους, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια λόγω κακής υγείας.

Η ομοσπονδία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους των θυμάτων σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στο CNN την Τρίτη. Προστίθεται: «Ο Πρέσβης του Νεπάλ στη Ρωσία μεταφέρει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια».

Διασώθηκε το έκτο άτομο της αποστολής

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν, πότε και πώς θα κατέβουν οι σοροί από το βουνό, καθώς η επιχείρηση θα απαιτούσε εκτεταμένο σχεδιασμό, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Το έκτο μέλος της ομάδας, το οποίο είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια για την κορυφή, διασώθηκε από το στρατόπεδο 1 και μεταφέρθηκε στο Κατμαντού, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η κορυφή του Νταουλαγκίρι προσεγγίστηκε για πρώτη φορά από ορειβάτες το 1960, από μια ελβετοαυστριακή ομάδα και έκτοτε την έχουν εκατοντάδες έχουν ακολουθήσει τα χνάρια τους. Το ποσοστό θνησιμότητας στο βουνό, ωστόσο, είναι λίγο περισσότερο από 16%, καθιστώντας το ένα από τα πιο επικίνδυνα βουνά για αναρρίχηση.

Το Νεπάλ διαθέτει οκτώ από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε νέα εκκένωση κτιρίων στη Βηρυτό
«Μπίμπι, δεν έχεις στρατηγική», φώναζε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου
Συνελήφθη καταζητούμενος του FBI και της Europol, από τους μεγαλύτερους διακινητές παιδικής πορνογραφίας
«Απαγορευτικό» Νετανιάχου για το ταξίδι Γκάλαντ στις ΗΠΑ–Πρώτα θέλει να μιλήσει με τον Μπάιντεν για το Ιράν
Η στιγμή που άνδρας χαστουκίζει ενός έτους κοριτσάκι μπροστά στα έντρομα μάτια των γονιών του στη Βαρκελώνη
Συναγερμός για τον κυκλώνα Μίλτον στη Φλόριντα-Χάος στους δρόμους, «αν μείνετε θα πεθάνετε» λένε οι Αρχές
Μήνυμα Νετανιάχου στον Λίβανο-«Σκοτώσαμε και τον διάδοχο του Νασράλα»
Μειώνεται το προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters
Νεκροί πέντε Ρώσοι ορειβάτες-Έπεσαν από την 7η ψηλότερη κορυφή του κόσμου στο Νεπάλ
Οι όροι της Ρωσίας για ειρήνευση στην Ουκρανία-Απειλεί τις ΗΠΑ με «επικίνδυνες επιπτώσεις»