Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους αρμόδιους, το περιστατικό βανδαλισμού του Γυμνασίου Κιτίου, το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα με τα σχολεία που ενδεχομένως να επιταχθούν, σε περίπτωση που κριθεί ανάγκη για φιλοξενία υπηκόων, με τους εμπλεκόμενους φορείς να καλούν όλους να επιδείξουν σοβαρότητα και ανθρωπιά. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών για εντοπισμό των δραστών, που βρίσκονται πίσω από τις συγκεκριμένες ενέργειες.

Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας είχε σπεύσει στο σχολείο, ώστε να προβεί σε επιτόπιους ελέγχους, ώστε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης, την ώρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες της σχολικής εφορίας έχουν ήδη αρχίσει την αποκατάσταση των ζημιών στο σχολείο. Πάντως, αυτό που διαμηνύεται από πλευράς Αστυνομίας είναι πως υπέστησαν ζημιές γύρω στα 60 παράθυρα, καθώς και πόρτες αιθουσών, ενώ και τοίχοι χρειάζονται ξανά βάψιμο, δεδομένου ότι πάνω αναγράφηκαν συνθήματα, με πολιτικά και οπαδικά μηνύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία

Τα εν λόγω συνθήματα ήταν και αυτά που οδήγησαν στις Αρχές να πιστεύουν πως τα κίνητρα πίσω από τους βανδαλισμούς ήταν το σχέδιο Εστία και συγκεκριμένα η απόφαση για επιλογή του σχολείου, για να φιλοξενήσει υπηκόους τρίτων χωρών, σε περίπτωση που κριθεί ανάγκη, αν υπάρξει κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Αυτό, τουλάχιστον, διαμηνύει η Αστυνομία, μετά τις έρευνες που διεξήγαγε στο χώρο και φαίνεται πως οι έρευνες της υπόθεσης στρέφονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

462234668_840009935013804_8879485891433950000_.width-800

Πάντως, οι βανδαλισμοί είχαν ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως μαζευτούν τα camp beds που είχαν τοποθετηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου και να τοποθετηθούν στις κερκίδες, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου. Ωστόσο, φαίνεται πως το Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε, όπως πληροφορείται ο REPORTER, να μετακινήσει εντελώς τα κρεβάτια πίσω στις αποθήκες της Πολιτικής Άμυνας.

Αυτή η κίνηση του Υπουργείου Εξωτερικών υποδεικνύει πως το Γυμνάσιο Κιτίου δεν θα βρίσκεται στον κατάλογο των σχολείων για επίταξη, αν κριθεί ανάγκη, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Κάτι που προκαλεί διάφορα ερωτηματικά, αλλά και προβληματισμό, καθώς κανένας δεν εγγυάται αυτή τη στιγμή ότι παρόμοια περιστατικά και σε άλλα σχολεία, σε περίπτωση που μαθευτούν ότι βρίσκονται στα πλάνα της Κυβέρνησης για να χρησιμοποιηθούν, αν κριθεί ανάγκη.

Η απάντηση Υπουργείου Παιδείας για επιλογή των σχολείων

Σημειώνεται πως το εν λόγω περιστατικό έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας στο στόχαστρο, το οποίο δέχθηκε διάφορες ερωτήσεις, καθώς και επιστολή από συγκεκριμένο βουλευτή, για να δώσει απαντήσεις για τον λόγο που επιλέχθηκαν συγκεκριμένα σχολεία, καθώς επίσης και αν υπάρχει πλάνο. Αυτό που διαμηνύεται από το γραφείο της υπουργού Παιδείας είναι ότι πρόκειται για θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πρόκειται για μία διυπουργική προσπάθεια.

Στο πλαίσιο της οργάνωσης των διαδικασιών, τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, έχουν επιλεχθεί διάφορα σχολεία, που για λόγους ασφαλείας αυτή τη στιγμή δεν κατονομάζονται, ώστε να περιληφθούν στη λίστα των χώρων που θα επιταχθούν, σε περίπτωση που το απευκταίο σενάριο της γενικής πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή γίνει πραγματικότητα για να φιλοξενήσουν τους πολίτες που θα χρειαστούν καταφύγιο στην Κύπρο.

462097771_348776314914025_846799604560516573_n.width-800

Αυτό που ξεκαθαρίζεται, παράλληλα, είναι ότι πρόκειται για μία διαδικασία που είναι υπό την επιχειρησιακή ευθύνη της Πολιτικής Άμυνας, η οποία θα λάβει αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή, ενώ μέχρι στιγμής κανένα σχολείο δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας καλεί όλους να δείξουν ενσυναίσθηση για τις δύσκολες ώρες που βιώνουν οι πολίτες στη Μέση Ανατολή, αφού όσοι καταφύγουν στην Κύπρο, θα είναι εκείνοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθεί η ζωή τους, κάτι που έχει συμβεί και στην Κύπρο το 1974, όταν με την εισβολή των Τούρκων, αρκετά σχολεία είχαν ανοίξει και φιλοξενούσαν τους πρόσφυγες, που έφυγαν από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους εισβολείς.

462234668_840009935013804_8879485891433950000_.width-800

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βανδάλισαν Γυμνάσιο που θα χρησιμοποιείτο για φιλοξενία υπηκόων από Λίβανο-Ζημιές σε 60 παράθυρα (pics)

Δειτε Επισης

Απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας scooters σε δημόσιους δρόμους Δήμου Πάφου
«Και πολλά επικράνθη, η Ελένη της Καρπασίας»-Τιμάται η δασκάλα σύμβολο της εισβολής
Εκλέγονται τα μέλη Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΗΕ-Υποψήφια η Κύπρος
Ανησυχία για το κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου στην Κύπρο-«Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο»
Kατ’ αρχήν συμφωνία για ΣΣΕ-Αναστολή απεργίας λεωφορείων Λάρνακας
Βροχές στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ο υδράργυρος
Ξανά στα... θρανία της Βουλής η Μιχαηλίδου, αξιολογείται το πλάνο του ΥΠΑΝ για την Ανώτερη Εκπαίδευση
Προβληματισμός στους αρμόδιους μετά τον βανδαλισμό του Γυμνασίου-Αφαιρέθηκε από τη λίστα για το Εστία
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Διαβεβαιώνει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου πως θα εφαρμόσει τους νόμους για διαφημιστικές πινακίδες